Home Bewustzijn Nieuwe wegen vinden

Nieuwe wegen vinden

Door Diana Douma

Het leven zet je weleens in een situatie waarin je alles weer opnieuw mag opbouwen. Opnieuw beginnen met je leven vormgeven, en kijken welke behoeftes en verlangens er nu bij jou passen. Op basis daarvan ga je kijken welke kant je op wil, probeer je nieuwe dingen uit en ga je nieuwe avonturen aan. Een verandering kan in sommige gevallen ook moeilijk zijn, want het haalt je uit je comfortzone.

Maar juist in deze fase zal je ontdekken dat het leven veel meer te bieden heeft dan wat je altijd gekend hebt. Er zijn altijd wel fases in je leven waarin alles volledig omgegooid wordt. Dit komt doordat je kinderen krijgt, verhuist, of als je een andere baan of relatie krijgt. Je leert op die manier weer hele andere kanten van jezelf kennen en daarmee kan je ook verborgen talenten ontdekken.

Dat is misschien wel het leukste van alles. Als je al zo lang in een bepaalde rol hebt gezeten, qua baan of relatie of zelfs als single, dan ga je die kanten en kwaliteiten van jezelf anders gebruiken en ontdekken. Dit vormt je nieuwe ik en helpt je weer verder in je ontwikkeling van persoonlijke groei en innerlijke wijsheid. Deze groei en wijsheid kan je weer verder op je levenspad gebruiken en geeft je de tools uit te vinden wat er bij die nieuwe jij past.

Constante ontwikkeling

Een mens is constant in ontwikkeling en groeit uit tot een beter en wijzer persoon. De kwaliteiten die je ontdekt, kun je gebruiken om jezelf en anderen te inspireren. Persoonlijk is dat altijd mijn doel geweest: een inspiratie zijn voor anderen. Ik heb voor mijn gevoel altijd maar wat aangerommeld in mijn leven en van alles uitgeprobeerd. Geheel variërend en geen touw aan vast te knopen, zoveel verschillende dingen heb ik gedaan. Dit heeft er bij mij voor gezorgd dat ik veel zelfkennis heb ontwikkeld en dat ik heel goed weet wat ik wel en niet wil in het leven.

Ook heeft het er voor gezorgd dat ik over bijna alles wel wat weet of geleerd heb of over mee kan praten. En deze wijsheid neem ik weer mee naar het volgende deel van mijn leven, waarbij ik deze talenten en wijsheid weer kan delen met anderen. Het leuke eraan is dat je het gevoel begint te krijgen dat alles wat je gedaan hebt, niet voor niets is geweest. Je krijgt het gevoel dat je wel degelijk van toegevoegde waarde bent voor het groter geheel. Niets geeft meer voldoening dan je nuttig voelen op deze aardbol.

Gefocust

Soms is het zo makkelijk om je af te laten leiden van wat er werkelijk toe doet. Je ontvangt zoveel prikkels om je heen dat je de ware essentie uit het oog verliest. Maar we vergeten dat ook afleiding bij het leven hoort. Als je even van het pad afwijkt, zul je ook daar de nodige lessen oppakken die je weer verder zullen brengen. Dat kan jou weer helpen in jouw ontwikkeling.

Je hoeft niet altijd gefocust te blijven op welke richting je gaat qua doel of werk. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de focus op jezelf en jouw ontwikkeling niet uit het oog verliest. Het doet er allemaal niet toe wat je doet, als je er maar van leert. Als het uiteindelijk maar een toevoeging is op de persoon die je aan het worden bent. Stagnatie is killing, maar ook dat soort momenten zijn soms nodig om weer vooruit te komen.

Vaak zijn er momenten dat jij je nutteloos voelt en dat er niks uit je vingers komt, maar ook die momenten zijn nodig om de dingen die je geleerd hebt te kunnen integreren in je lijf. Je moet je geest een beetje zien als een computer die op zijn tijd updates nodig heeft, en dat kan alleen als je het ook toelaat. Als je altijd maar bezig bent om weer iets nieuws te doen en je je lichaam en geest geen rust geeft, dan raakt het emmertje alleen maar voller en geef je de geleerde wijsheid geen kans om te downloaden.

De kunst van het niets doen

Niks is moeilijker dan niets doen, vooral als je een doener bent. Als je gewoon lui bent, kan het op een gegeven moment zijn dat je toch iets wil doen en dat je je nuttig wil voelen. Uitzonderingen daargelaten. Een mens moet bezig blijven, althans dat denken we vaak. Maar als je jezelf soms weleens toelaat om er gewoon te zijn en jezelf niet zo te pushen in een werkmodus of doe-fase, dan zul je zien dat ook de momenten van niets doen jou heel veel kunnen brengen.

Als je niets doet, kom je ook in een fase terecht van zelfreflectie. Daar valt ontzettend veel te behalen. Je leert jezelf op een ander niveau te kennen en je gaat op onderzoek uit. Het innerlijke werk is misschien wel net zo belangrijk als het gewone werk, of misschien wel belangrijker. In het ‘gewone werk’ zijn we vaak bezig voor een ander en met de processen die zich in de buitenwereld voordoen. Bij het innerlijke werk ga je dieper en zal je ontdekken dat zich ook daar nieuwe wegen bevinden. Deze wegen helpen jou weer in je proces naar een diepere zelfkennis en persoonlijke groei. Dus soms is het ook weleens goed om je over te geven aan de processen die zich in je voordoen. Daarin kan niks doen wel een hele grote functie hebben als je het ook toelaat.

Jezelf tijd gunnen

Ben jij bereid om jezelf ook weleens tijd te gunnen om niks te doen, ook als je situatie dat niet altijd toelaat? Maar dat je er dan ook echt tijd voor vrijmaakt, omdat je weet dat in nietsdoen hele mooie dingen tot stand komen. Juist zaken die jou verder kunnen helpen in jouw ontwikkeling. Zoals yin er net zo goed is als yang, is er ook een moment van rennen èn stilstaan. Beide zijn nodig en beide hebben een functie, dus in welk proces je ook zit…geef eraan toe. Dit hoort bij het leven en vormt jou tot wie je bent en wat je doet en wat je toevoegt aan deze wereld.

Love D

Leave a Comment