Home Geen categorie Nieuwe rituelen maken

Nieuwe rituelen maken

Door Petra Pronk

Belangrijke gebeurtenissen in het leven kunnen de behoefte scheppen aan nieuwe rituelen. Als mensen wegvallen, als omstandigheden anders worden of als je gaat scheiden betreed je een niemandsland, onbekende grond. Als voetstappen in pas gevallen sneeuw. Je moet jezelf als het ware opnieuw uitvinden. Bij ingrijpende gebeurtenissen die een bres slaan in je leven, is er vaak zoiets als ‘de eerste keer’. Het hele jaar na de Ingrijpende Gebeurtenis zijn er dingen die voor het eerst gebeuren in de nieuwe situatie. En hoewel je die gebeurtenis al vele malen hebt meegemaakt, deze keer is het anders, omdat de omstandigheden anders zijn. En dus moet je jezelf er opnieuw toe verhouden, er opnieuw vorm aan geven of zelfs een heel nieuw ritueel bedenken.

Vertrouwd ritueel

Deze keer is het de verjaardag van mijn dochter. De eerste na de scheiding. Het vertrouwde ritueel van samen op de kamer van de jarige ontbijten met cadeautjes ligt in scherven. Nu is het zij en ik. En dat is anders. Leeg. Dat voel ik, en zij voelt het vermoedelijk nog harder. Complicerende factor als je in de vakantie jarig bent, is dat er geen hond op je verjaardag komt. Dat was voor mijzelf vroeger een bron van verdriet, en is dat voor haar nu evenzo.

Creativiteit

We moeten dus iets. Maar wat? Ik wil geen slap aftreksel van hoe het vroeger was. Het is niet meer zoals vroeger, hoe pijnlijk dat ook is voor iedereen, dus laten we alsjeblieft niet doen alsof-wel…. De weken voorafgaand aan de verjaardag had ik alle creativiteit uit de kast getrokken, maar het bleek moeilijk het eenmaal getrokken spoor te verlaten. Dat was kennelijk een referentiekader dat ik ook weer van huis uit had meegekregen en dat dus diep zat.

Stralend

Maar ik wilde het anders. En zij ook. Geen twee dezelfde verjaardagen, halve dag bij papa, halve dag bij mama, en eigenlijk twee keer niks. Dus besloten we er een totaal andere invulling aan te geven. Iets nieuws te doen. Ons eigen verjaardagsritueel te ontwerpen. Om 8 uur ’s morgens togen we naar de plaatselijke bakker voor een ontbijt buiten de deur. Uitheemse broodjes, beleg wat we zelf nooit zouden bedenken, mooi gevlochten koekjes en exotische sapjes. Nieuwe smaken. Aan hoge gekleurde tafeltjes, benen bungelend boven de vloer en met de neuzen tegen de ramen gedrukt. Mensen kijken. In gebarentaal zeggen: ‘’Zij is jarig’…’. Felicitaties van onbekenden. Anders dan anders, maar wel: een stralend snuitje. 11 jaar geleden: de geboorte van een prachtig nieuw kind. Nu: de geboorte van een nieuw ritueel met z’n tweeën. Het enige vereiste: de moed om de verwachtingen los te laten en een stap in het onbekende te zetten. Het kost moeite als ze halverwege de dag wordt opgehaald door haar vader. Maar dit hebben we dan toch maar samen achter de rug. Chapeau, Roos! Heb jij ervaring met nieuwe rituelen?

Leave a Comment