Home Bewustzijn Mytholoog legt uit: de emotionele gevaren van niet in je fysieke lichaam zitten

Mytholoog legt uit: de emotionele gevaren van niet in je fysieke lichaam zitten

Door Sharon Blackie
lichaam

Om een betoverend leven te leiden moeten we volledig deel uit gaan maken van de fysieke wereld om ons heen. Een voorwaarde hiervoor is dat we het gevoel hebben thuis te zijn in ons eigen fysieke lichaam. Dit is echter niet altijd geval. We hebben de neiging om het lichaam te zien als een object en omhulsel van onze geest, ons bewustzijn of ons ‘zelf’. Ook sluiten we ons lichaam af voor ervaringen van ons bewustzijn. Maar waar komt dit eigenlijk door en welke gevaren schuilen hierin?

Overtuigingen die deel uit maken van ons westerse wereldbeeld

Dat we ons afsluiten van ons lichaam komt onder andere voort uit de overtuigingen die algemeen verbreid zijn ins ons westerse wereldbeeld. Zo worden we voortdurend aangemoedigd om ons op onze eigen gedachten, opvattingen en emoties te focussen en deze te analyseren. Dit zorgt ervoor dat we alleen maar bezig zijn met onszelf. We leren alles om ons heen vooral te waarderen en evalueren in termen van wat het zou kunnen betekenen voor ons eigen cognitieve of emotionele proces. Het lichaam komt er niet aan te pas.

Je thuis voelen

Een van de redenen waarom hier verandering in moet komen en we betoverd zouden moeten zijn door het wonder van ons eigen fysieke bestaan is dat je thuis voelen hiermee begint. Hoe kunnen we ooit betoverd worden door de wijde wereld en onze plek daarin wanneer we niet betoverd zijn door ons eigen fysieke bestaan? Als we ons afsluiten voor der veranderingen in ons fysieke bestaan, sluiten we ons ook af voor plezier, genot en verwondering.

Het verhaal dat ons lichaam ons wil vertellen

Daarnaast wordt, door o.a. Amerikaanse boeddhistische leraar Reginald Ray, gesteld dat het nodig is om onszelf te bevrijden uit de gevangenis van ons eigen hoofd. Om de objectiverende neiging van het denken los te laten en in plaats daarvan volledig en intensief deel  te nemen aan de ervaring van ons lichaam. Hierdoor zijn we in staat de barrières die ons afsnijden van onze levensbronnen te doorbreken.

Vaak beseffen we dit pas wanneer we een wake-up call krijgen, veroorzaakt door bijvoorbeeld het krijgen van een diagnose van een chronische ziekte. Wanneer dit gebeurt, gaan we ons lichaam op waarde schatte en het op de juiste manier voeden. Als we naar ons lichaam en de fysieke symptomen luisteren, kunnen we bewust gemaakt worden van dingen die ontsnapt zijn aan ons bewustzijn. We kunnen erachter komen wat ons lichaam ons probeert te vertellen. Soms heeft ons lichaam een belangrijk verhaal te vertellen. Door te leren om volledig in ons lichaam te zitten en te luisteren naar de wijsheid die ons lichaam met zich meedraagt, zijn we in staat te ontdekken wat dit verhaal is.

Boekentip: Het betoverende leven

Het betoverende leven van Sharon Blackie is een pleidooi om meer te genieten van de magie van de natuur, en eigenlijk van het leven in het algemeen. Want wie af en toe naar buiten gaat weet het: de natuur is betoverend. De natuur brengt je meteen in het nu, maakt je rustiger in je hoofd en dankbaar voor kleine dingen.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

 

Lees ook deze artikelen:

Leave a Comment