We proosten op speciale gelegenheden, drinken bier op een verjaardag of nuttigen een wijntje met vrienden, gewoon voor de gezelligheid. Alcohol is doordrenkt in onze samenleving en als je besluit te stoppen met het drinken ervan, ben je algauw een ‘party pooper’. Rachel van de Pol ging in de podcast Discomfort Zone met Esmee Langereis in gesprek over haar beslissing om te stoppen met mindless drinken en de sociale ongemakken die hierbij kwamen kijken.
Geen gif in mijn lijf
Esmee Langereis is wijnjournalist en ook in haar privéleven houdt ze wel een wijntje. Haar vrienden kunnen haar altijd vragen om nog een rondje mee te drinken in de kroeg. Totdat er een kwaadaardige tumor in haar darmen wordt ontdekt. Vanaf dan neemt ze een besluit: ze wil geen gif meer in haar lijf stoppen. Uiteindelijk bevalt het wegblijven van katers haar zo goed, dat ze ook na haar operatie deze levenswijze voortzet: ‘Je hebt maar één lichaam en je moet er toch een beetje zuinig mee omgaan. Vroeger deed ik dat totaal niet. Ik nam dat lichaam gewoon voor lief.’
Sober curious
Het lijkt soms wel of er maar twee opties zijn: of je drinkt alcohol (en dan verwacht men ook dat je meedoet) of je stopt helemaal met drinken. Maar er zijn ook andere wegen. Zo noemt Esmee zichzelf ‘sober curious’. Ze drinkt niet uit gewenning op een vakantie of omdat het van haar verwacht wordt op een verjaardag. Ze drinkt enkel wanneer ze dat zelf wilt. Mindful drinken wordt dat ook wel genoemd. En écht alcohol willen drinken blijkt een stuk minder vaak voor te komen dan ze had gedacht.
Spelbreker
Dat besluit blijkt niet altijd even gemakkelijk te zijn voor haar omgeving. Je besluit niet meer mee te doen met de rest, en dat wordt als ongezellig of saai beschouwd. Esmee: ‘Mensen houden nou eenmaal niet van spelbrekers.’ Hoewel het vaak een kwestie van wennen is en er ook veel manieren zijn om hier niet de nadruk op te leggen, kan het ook tot lastige inzichten leiden. ‘Ik ben er wel achter gekomen welke vriendschappen gedrenkt zijn in alcohol.’
Toch heeft Esmee aardig wat manieren gevonden om te breken met de sociale verwachtingen van alcohol. In deze aflevering van Discomfort Zone luister je naar Esmees transformatie, inzichten én creatieve oplossingen:
Boekentip: Hongerige geesten
Gabor Maté laat in Hongerige geesten zien dat we ten diepste allemaal hongerige geesten zijn, op zoek naar verdoving (en verlossing!). Zijn kernboodschap: aan iedere vorm van verslaving ligt trauma ten grondslag. Aan de hand van verhalen uit zijn praktijk, zijn eigen verslavingspatronen en de wetenschap gaat Maté naar de bron van verslaving. Hij laat ons ontdekken dat zelfinzicht en het openen van ons hart de weg is naar heling van verslaving.