Home Doelen & Succes Minder moeten: zo neem je je tijd in eigen handen

Minder moeten: zo neem je je tijd in eigen handen

Door Redactie

Hier is een inzicht dat je nooit moet vergeten: je krijgt elke seconde maar één keer – je kunt dit leven maar één keer leven. Als je er een goed leven van wilt maken dan is het belangrijk dat je je tijd gaat beheren alsof het je belangrijkste grondstof is. Want dat is het ook.

Er is één ding vervelender dan ergernissen en overbodige bende: dingen doen met tegenzin. Overbodige bezigheden verminderen je levenskwaliteit omdat ze je beroven van je kostbare tijd en energie. Steeds als je iets doet met tegenzin kun je je niet bezighouden met dingen die je liever zou doen.

Wij mogen uit het boek Steeds leuker een tip met jullie delen over hoe je op een simpele manier je tijd terug kunt pakken. Benieuwd naar het boek? Bestel hem dan direct in onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com

Schrappen van afleiding

Het schrappen van overbodige afleiding is heel strategisch. Het kost relatief weinig moeite, het maakt je direct kalmer en het helpt je indirect meer rust in je hoofd te realiseren. Hoe meer rust je ervaart, des te minder behoefte je krijgt aan afleiding. En hierdoor ontstaat er een opwaartse spiraal van kalmte en aandacht. Want als het onkruid minder hard groeit, hoef je ook niet meer zo hard te werken in je groentetuin.

Begrijp me trouwens niet verkeerd: afleiding is niet slecht. Het is gewoon wat het is. Als ik midden in een conversatie een berichtje krijg dat een goede vriendin is bevallen en het kindje is gezond dan doe ik een dansje. En als ik mijn geest zit te doden met een slechte film, en m’n moeder belt me op FaceTime om gezellig bij te kletsen. Dan dank ik mijn moeder voor de verlossing. Waar we in willen snijden zijn de overbodige afleidingen. De afleidingen die je leven minder goed maken. Die je vermogen om mindful te genieten van je leven verminderen.

Schrap de overbodige notificaties

Dit klinkt extreem, maar het is nodig: schakel ALLE notificaties uit. Op je laptop, je pc, je smartphone, je smartwatch en je tablet. Zorg ervoor dat je geen enkele notificatie kunt krijgen. Geen piep, geen tril, geen geknipper. Zo. Dat lucht op. Toegegeven, het voelt overdreven. Maar haak niet meteen af.

Je aandacht is geld waard, techbedrijven begrijpen dat heel goed. Hoe langer jij naar hun apps kijkt, des te meer geld ze verdienen. Dus er worden miljoenen geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat hun apps je aandacht zo lang mogelijk vasthouden, en dat je zo vaak mogelijk terugkeert. Prima en logisch. Maar dit is jouw leven. En als je aandacht constant wordt gekaapt door gewiekste bedrijven dan verstook je je leven aan zaken die je niet bewust kiest. Laat die bedrijven lekker doen wat ze doen, dan kun jij doen wat goed is voor jou. Nu je al je notificaties hebt uitgeschakeld is het tijd om jezelf een heel duidelijke vraag te stellen:

WELKE NOTIFICATIES ZIJN VOOR MIJ ESSENTIEEL? WELKE ZAKEN WIL IK DIRECT WETEN?

Stel je voor dat het je een euro zou kosten, iedere keer als je door een apparaat wordt afgeleid. Voor welke notificaties zou jij bereid zijn om te betalen? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

 

 

Boekentip van Inspirerend Leven: Steeds Leuker van Jelle Hermus

Ben jij benieuwd welke tips Jelle Hermus nog meer heeft om je leven steeds leuker te maken? Een grote dosis positiviteit, een liefdevolle aanpak en met de nodige humor. Bestel jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,- met gratis verzendkosten.


 

 

Laat een bericht achter