Home Doelen & Succes Maak van een midlife crisis een kans en vind jezelf opnieuw uit: 3 tips

Maak van een midlife crisis een kans en vind jezelf opnieuw uit: 3 tips

Door Nannet van der Ham
Nannet van der Ham

Nannet schrijft hier regelmatig haar Chi, Chai, Champagne column met een snufje Chi, snuifje Chai en slokje Champagne.

Over the hill zijn, ‘op tram 5 zitten’, er zijn een hoop uitdrukkingen die aangeven dat je een hobbeltje genomen hebt en in een nieuw decennium bent terecht gekomen.

En hoewel het maar een getal is, niet iedereen gaat er even makkelijk mee om.

Als jij het gevoel hebt in een midlife crisis te zijn terecht gekomen of je afvraagt of dat zo is volgen hier 3 tips om jezelf opnieuw uit te vinden en van je leeftijd, het woord zegt het al, écht tijd om te leven te maken! Het woord crisis is oorspronkelijk Grieks en betekent scheiden, schiften, beslissen. Zo kun je in een crisis een kans zien om het oude los te laten en het nieuwe te omarmen.

1 Stort even helemaal in!

Toegeven aan je ellende is prima. Het verlies van je jeugd, je baan, je relatie, je kinderen die het huis uit gaan… het is niet niks. De bodem raken baant daarna de weg naar verandering, want als je rock bottom bent is the only way up! Daarna:

2 Doe iets

Als je jezelf opnieuw moet of wil uitvinden stoot je vaak op de uitdrukking ‘volg je passie.’ Maar als je nou niet weet wat je passie is? Breek je hoofd er niet over, maar doe gewoon íéts. Ga lezen, neem een huisdier, kweek je eigen kruiden, verf een muurtje. Heb je écht geen idee wat je moet doen? Begin dan met je gezondheid. Ga elke dag een half uur wandelen, fietsen of zwemmen. Waarom? Als je jezelf in beweging zet, gaan er dingen gebeuren. Dan:

3 Herinner je wat je vroeger leuk vond

Was je ooit dol op breien maar had je er jarenlang geen tijd voor? Stond je op de barricaden tegen kruisraketten of voor Greenpeace, maar zakte die drive met de jaren weg? Pikte je op vakantie heel snel een buitenlandse taal op? Nu je jezelf opnieuw kunt uitvinden ga je misschien wel op persoonlijk verzoek truien breien, je weer hard maken voor een goed doel of naar school om een taal te leren!

Heb je in de gaten dat bovenstaande tips alleen maar om jou draaien? Of je nu alleen door het leven gaat of een partner hebt, een midlife crisis is een individueel gebeuren. Heb geen verwachtingen van, verwijten naar of teleurstellingen om een ander, dit gaat om jou en jou alleen!

Nannet van der Ham publiceert hier wekelijks haar Chi Chai & Champagne column. Haar boeken Spiritueel afvallen, Het lijnen voorbij, Lichter leven en haar laatste, Reset Jezelf! zijn als paperback en (enkele) als e-boek te koop via bol.com en www.nannet.net

(Bron: Prevention.com. Oktober 2014)

Leave a Comment