Home Geen categorie Meer tijd voor het gezin

Meer tijd voor het gezin

Door Kiind
moeder.jpgOns leven verzakelijkt; we leven in een 24-uurseconomie, het leven moet gestroomlijnder, sneller en harder. En onze kinderen? Die doen gewoon mee, wat kunnen ze anders?

Kroost en carrière?

De VPRO-documentaire ‘Tussen kroost en carrière’ laat geen al te vrolijk beeld zien. Vanachter de laptop roept moeder iets tegen haar kinderen die voor de televisie zitten. Aan tafel worden discussies gevoerd over de hoofden van de kinderen, en van het kinderdagverblijf naar de oppas is geen uitzondering, omdat er gewerkt of gesport moet worden. Vader verzucht met lichte paniek in zijn stem dat hij wel “wat beters te doen heeft” dan zijn huilende zoon in zijn jas hijsen. Nu is deze documentaire verre van representatief. Geen alleenstaande ouder in beeld en geen modaal inkomen te zien. Je mag concluderen dat deze ouders het financieel aardig voor elkaar hebben en zelf gekozen hebben voor dit leven. Voor sommige mensen valt er een stuk minder te kiezen: die zullen ouderschap en werk wel moeten combineren willen ze het hoofd boven water houden.

Het nieuwe werken

Hoe je het ook wendt of keert, voor kinderen is er geen verschil tussen moeten of keuze. Zij zullen zich aanpassen, dat is tenslotte waar kinderen goed in zijn. Zij zullen meehobbelen omdat ze niet anders kúnnen. Je kunt je afvragen wat dat met een kind doet. Het tijdsbesef van kinderen verloopt veel langzamer dan dat van ons volwassenen. Als wij in overdrive gaan en extra uren in een dag proberen te proppen, zal dat hoe dan ook effect hebben op onze kinderen. Wil je intensief contact met je kind en echte ‘quality time’ dan zul je moeten schrappen, de stressmodus uitzetten en beseffen dat de tijd met je kinderen uniek en eenmalig is. Volgens Roos Wouters van stichting ‘Het nieuwe werken werkt!’ zal er een betere balans moeten komen tussen werk en privé. Flexwerken, minder reistijd, flexibelere opvang, en een betere verdeling van zorg door man en vrouw zouden veel gezinnen meer ruimte kunnen geven. Door flexibel te zijn met werktijd, kun je als ouder zelf over je tijd beschikken en daardoor de regie van je leven weer in eigen hand nemen. Dit zal een enorme stressfactor schelen: niets vernaggelt je leven meer dan geleefd worden. Meedraaien in de malle molen zonder zelf te kunnen sturen maakt je onmachtig en gestrest.

Kiezen of delen

Door de komst van internet en mobiele telefoon ligt er wel een gevaar op de loer: je bent vierentwintig uur per dag bereikbaar. Wil je echt tijd voor je gezin vrijmaken dan zal die laptop en telefoon uit moeten. Met je baas aan de telefoon overleggen, met de Teletubbies hard op de achtergrond is niet de meest ideale situatie en levert alleen meer stress op. Keuzes maken staat of valt bij de touwtjes ferm in de hand nemen. Bewust kiezen betekent ook een duidelijke scheidslijn maken tussen werk en privé, juist als je zelf je tijd kunt indelen. Thuis- en flexwerken neemt desondanks toe. Managers staan wat angstig vanaf de zijlijn toe te kijken; bang om de controle of hun baan te verliezen. Toch zal de winst groter blijken dan de nadelen: kosten worden terug gedrongen, files worden minder maar vooral: de werknemer zal blijer zijn. En blijere ouders hebben blijere kinderen. Winst voor iedereen. Het blijft vooralsnog makkelijker gezegd dan gedaan. Terwijl ik dit typ zit zoonlief ziek op de bank televisie te kijken. Af en toe vraag ik vanachter mijn laptop of hij iets nodig heeft. Nood breekt wet maar op de een of andere manier voel ik me nu op twee fronten falen. Het nieuwe werken mag dan de oplossing zijn, het blijft soms worstelen.   Gabriëlle Jurriaans © 2012 www.kiind.nl

Leave a Comment