Home Geen categorie Meer mentale ruimte creëren

Meer mentale ruimte creëren

Door Mieke Lannoey

Dat het risico op burn-out het grootst is voor gepassioneerde, gedreven en idealistische mensen, wisten we al. Het overkomt vaak mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, de wereldverbeteraars die ten strijde trekken tegen onrecht en daarbij het gewicht van de wereld op hun schouders dragen. In mijn omgeving zijn er momenteel een paar mensen die, omwille van omstandigheden, met burn-out of andere gezondheidsklachten te kampen hebben. Het zijn net ook deze mensen die zich engageren voor en opboeien in politieke zaken zoals de vluchtelingencrisis of belastingverhogingen, het zijn de mensen die het leed van hun naasten als hun eigen leed beleven, de mensen die mee gaan betogen voor een betere wereld, zich als vakbondsafgevaardigde inspannen voor het lot van hun collega’s etc. Erg nobel en bewonderenswaardig, de wereld heeft zulke vredestichters nodig, maar in de ogen van iemand die nog steeds aan het herstellen is van een burn-out (ik dus)… Oh zo vermoeiend! Een van de dingen die ik sinds mijn burn-out niet meer doe, is naar het nieuws kijken. Niet alleen omdat de media ons meestal een eenzijdig, gekleurd, op sensatie gericht verhaal voorschotelt, maar voornamelijk om mijn eigen mentale ruimte, die nog steeds niet zo groot is als voor mijn burn-out, vrij te houden voor andere, meer voedende dingen, het kadert in de zorg voor mezelf. “News flashes are bright-coloured candies for the mind.” – Rolf Dobelli De vereniging voor Anonieme Alcoholisten geeft al jaren dit ‘gebed’ mee aan zijn leden: ‘God geef mij kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, moed om te veranderen wat ik kan veranderen en wijsheid om tussen deze twee onderscheid te maken’. Wat een geweldig goed advies dat je in zoveel situaties kunt toepassen! Het was dan ook een wezenlijk onderdeel van mijn burn-out universiteit. Aanvaard wat je niet kunt veranderen, verander wat je kunt veranderen en maak het onderscheid daartussen. Deze raad toepassen, heeft me geholpen bij het dichten van een aantal energielekken in mijn leven en bij het mij niet meer laten meeslepen in andermans drama, hoe oprecht ik door dat drama ook soms geraakt kan zijn. Aan mijn groot empathisch vermogen zit een keerzijde waar ik mezelf steeds beter voor leer te behoeden. Wil dat zeggen dat ik niet begaan ben met de wereld rondom mij? Absoluut niet. Eén van mijn levensdoelen is bijdragen aan een betere wereld. Dat begint echter met kleine dagelijkse dingen (zoals net wel die paar euro’s geven aan een dakloze) en starten met de best mogelijke versie van jezelf te proberen zijn. Om de best mogelijke versie van mezelf te worden, om te kunnen leren en groeien, heb ik energie nodig. Energie die ik bijvoorbeeld niet zou hebben als ik mij constant zou druk maken over de berichtgeving in de media.

Circle of Concern en Circle of Control

Ik heb dankzij mijn burn-out geleerd om een onderscheid te maken tussen mijn ‘Circle of Concern’ en mijn ‘Circle of Control’. Hieronder volgen de belangrijkste statements uit het artikel van James Clear dat duidelijk maakt wat met deze cirkels wordt bedoeld. ‘Circles of Concern are the things that you often waste time and energy worrying about, but that you have little to no control over. Meanwhile, Circles of Control are the things that you can influence in your daily life. As an example, the vast majority of news stories — war and terrorism, the economy and stock prices, celebrity gossip and political scandal — fall squarely in the Circle of Concern. They can easily soak up your time and energy, but you have virtually no control over those events. On the flip side, the heavy barrage of information in our society can easily push most of your time and energy into Circles of Concern if you let it. What about the war? What about the economy? What about the choices of XYZ politician? If you’re constantly surrounded by these topics it’s easy to let them capture your time and energy — even if you realize that you can’t do very much about them. There is a lot of information that fills our daily lives, clogs our minds, and prevents us from creating, building, sharing, and experiencing more important things. By eliminating or reducing your Circle of Concern, you have more time and energy to put towards your Circle of Control. That means you have more mental space to use for creating art, starting a business, having meaningful conversations, or otherwise contributing to the world around you.’ Time and energy that is wasted consuming and letting yourself be pulled in external distractions is time and energy that can’t be spent creating.

Ik wens jou meer mentale ruimte toe om het leven van je dromen te creëren!

Laat een bericht achter