Home Spiritualiteit Mediteren op de sterrenhemel: mandalameditatie

Mediteren op de sterrenhemel: mandalameditatie

Door Redactie
sterrenhemel

Een van de heilzame voordelen van ontspannend sterren kijken, is ‘hemelmeditatie’; de sterren vormen namelijk verrukkelijke ‘hemelse mandala’s’ die je kunnen helpen bij het mediteren. Dit geldt vooral voor de helderste sterren, zoals Sirius (’s winters), Arcturus (in het voorjaar), Antares (’s zomers) en Capella (in de herfst). Als ze boven de horizon opduiken zie je uit hun vlammende hart fantastische prismatische stralenbundels opflitsen. Dit fonkelende effect wordt veroorzaakt door turbulenties in de dampkring; het zijn niet de sterren zelf die deze boeiende lichtshow teweegbrengen.

Mediteren op de sterrenhemel

Hier volgen enkele stappen die ik je kan aanbevelen om een begin te maken met mediteren op de sterrenhemel:

• Kies een kristalheldere, bij voorkeur maanloze nacht (de maan leidt alleen maar af) na het invallen van de duisternis.

• Installeer je in een gemakkelijke strand- of tuinstoel zodat je achterover kunt liggen, met je gezicht naar het oosten, waar deze sterren opkomen, omdat de aarde in die richting om haar as draait.

• Speur de horizon af naar een flikkerend lichtpuntje dat tijdens het langzaam opkomen boven de horizon een ster blijkt te zijn.

Concentreer je op deze ster, die zijn caleidoscopische stralenflitsen naar je uitzendt. Je zult erdoor worden gebiologeerd, dat verzeker ik je.

• Als je bijziend bent, kun je jezelf extra laten genieten door je bril af te zetten: de wazige beelden die je dan ziet, zijn nog spectaculairder.

Veel mensen blijven uren achtereen als betoverd zitten bij het volgen van de opkomst van de ene ster na de andere terwijl de aarde langzaam naar het oosten draait. Een zeestrand of de oever van een groot meer met uitzicht op de oostelijke horizon is helemaal ideaal om dit alles te ervaren.

Boekentip: Ode van het Universum (e-book)

James Mullaney tilt sterrenkijken in ‘Ode aan het universum, sterrenkijken als spirituele ervaring’ naar een hoger niveau. Hij legt niet alleen uit wat een goede telescoop is, maar laat ook zien dat sterrenkijken je bewustzijn verruimt en dat het werkt als een ontspannende meditatie. Want zeg nou zelf: de schoonheid en geheimzinnigheid van zo’n met sterren bezaaide donkere hemel, dat is toch al een spirituele ervaring op zich?

Bestel nu het e-book in onze webshop Boekenwereld.com voor € 9,99

Leave a Comment