Home Oefeningen Meditatieoefening: ervaar de helende energie van bomen

Meditatieoefening: ervaar de helende energie van bomen

Door Anita Willems
bomen

Bomen laten je ervaren wat je hoofd probeert te begrijpen.

De wereld kent vele afleidingen. Er is veel wat onze aandacht vraagt, want we moeten heel veel. Al die afleidingen en ‘moetens’ zorgen er voor dat we veel in ons hoofd en ons denken terecht komen. Alle problemen die zich voordoen, proberen we op te lossen met ons denken, maar we raken eigenlijk alleen maar meer verstrikt in ons hoofd en in ons denken. We raken gestrest en verkrampt.

Als je geneigd bent om je veel te richten op de wereld om je heen, als je plicht en taak aan je voelt trekken, dan kun je een gevoel van vervreemding krijgen. Je voelt je niet meer verbonden met je eigen natuur. Door meer tijd in de natuur door te brengen, hervind je het contact met jezelf. Door in stilte naar de wereld om je heen te luisteren, te ervaren, keer je terug naar je eigen binnenwereld. Bomen zijn daarbij een geduldige luisteraar. Een luisteraar zonder oordeel. Dat kun je in het bos gaan ervaren, maar ook in de vertrouwde omgeving van je huis.

Ontdek de energie van een boom door meditatie

Meditatieoefening om de helende energie van bomen te ervaren

Deze oefening is bedoeld om je te helpen bij het ontdekken van de energie van een boom als je niet in een bos bent en er geen boom in de buurt is, maar kan uiteraard ook in de vrije natuur gedaan worden. Wanneer je niet in de gelegenheid bent om naar het bos te gaan, stel je in dat geval de boom voor met behulp van afbeeldingen of illustraties. Bekijk de verschillende afbeeldingen of foto’s goed en focus op die boom die tegen jou ‘praat’, die jou het meest aantrekt.

Sluit je ogen als deze boom goed tot jou doorgedrongen is.
Begin met het observeren van je ademhaling zonder deze te forceren of te veranderen. Observeer deze zoals zij is.

Neem de aanwezige gewaarwordingen in je lichaam waar. Als je spanningen voelt die met je houding te maken hebben, kun je kleine bewegingen maken om deze spanningen op te heffen en in de beste omstandigheden gaan staan/zitten/liggen zodat je volop van de voordelen van deze oefening kunt genieten. Nu je je uitermate bewust bent van je gewaarwordingen, open je je ogen en kijk je opnieuw naar de afbeelding of foto van de boom. Focus hier rustig enkele seconden op.

Sluit opnieuw je ogen en neem de tijd om te observeren of dit je ademhaling verandert.

Begint ze op een andere plek? Verandert ze qua hoeveelheid lucht? Of qua ritme? Aanvaard deze veranderingen gewoon. Observeer nu of dit spontaan nieuwe gewaarwordingen in je lichaam oproept. Beschouw deze aandachtig en laat ze hun gang gaan. Om welke soort veranderingen gaat het?

Open opnieuw je ogen en kijk opnieuw naar de afbeelding van de boom.
Sluit je ogen en word je opnieuw bewust van de veranderingen die dit in je ademhaling veroorzaakt.

Welke nieuwe gewaarwordingen wekt dit in je lichaam op? Laat die gewaarwordingen zich ontwikkelen. Wat vertellen ze jou? Zijn de gewaarwordingen eerder dynamisch? Ontspannend? Zetten ze aan tot introspectie? Wat brengen deze gewaarwordingen bij jou teweeg?

Hoe vat je dit alles beknopt samen?

Welke energetische kwaliteit zou je aan deze boom toekennen als je je baseert op de ervaring die je net hebt meegemaakt? Komt de boom sympathiek op je over? Laat hij jou onverschillig? Trekt hij jou aan of stoot hij jou juist af?

Herstel nu weer rustig het contact met je voeten en met wat je omringt, als je daar zin in hebt, en open je ogen.

Als het gevoel dat je hebt ervaren je bevalt, probeer dit dan levendig te houden in jezelf. Onthoud dat bomen een oneindig geduld hebben en dat je in dankbaarheid gebruik mag maken van hun diensten. De boom heeft geen oordeel.

Heb je vragen naar aanleiding van deze oefening, zoek je begeleiding bij je eigen vraagstukken over het vinden van jouw eigen richting? Stuur mij gerust een mail, dan help ik je graag verder met een persoonlijk online consult.

Boekentip Inspirerend Leven: De helende energie van bomen

De meditatieoefening (met kleine tekstaanpassingen) komt uit De helende energie van bomen. Door middel van praktische oefeningen reikt Patrice Bouchardon een meditatieve en zintuiglijke benadering aan om in contact te treden met de bomen om ons heen. Laat je begeleiden naar een ontmoeting met negen boomsoorten die ieder hun eigen energetische kwaliteit hebben: de berk met zijn zachtheid, de beuk met zijn vertrouwen, de notenboom met zijn motivatie… Het is aan jou om de boom te vinden waarmee je je verbonden voelt!

Bestel jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 16,95

Leave a Comment