Home Liefde & Relaties Maak van 2018 een knuffeljaar

‘Wat vind je leuk aan je moeder?’ De tienjarige Roos aarzelt geen moment. ‘Ze is niet zo heel groot en ik kan heel leuk en fijn met haar knuffelen.’ Het liefst zou het meisje, aldus het korte interview, haar knuffels tot leven laten komen en dan eindeloos met ze knuffelen. Het onschuldige kind heeft goed begrepen dat lichamelijk contact essentieel is in de liefde.

Warm gevoel

Via een knuffel laat je op een natuurlijke en spontane manier voelen wat de ander voor jou betekent. Hij is niet zomaar iemand, nee, hij is speciaal genoeg om een troostende arm om heen te slaan. Je laat hem door een stevige omhelzing weten dat je hebt genoten van zijn aanwezigheid. Knuffelen is een teken van waardering. Het zorgt zowel bij jou als je knuffelpartner voor een warm gevoel.

Contactarmoede

Bij veel relaties is de lichamelijke contactarmoede groot. Zelfs hand in hand lopen of een troostende arm voor een verdrietige partner is teveel (geworden). Vaak is dit tekort aan knuffelcontact ontstaan omdat er allerlei andere problemen spelen. Bijvoorbeeld op seksgebied. De angst en het wantrouwen dat een knuffel uit kan groeien tot een bedsessie verhindert zelfs de ochtendzoen of een kalmerende arm.

Vicieuze cirkel

Ogenschijnlijk hebben veel partners geen probleem met de knuffelstaking. Maar na enige tijd verharden en verkillen koppels. De afstand tussen de echtelieden groeit. Parallel hieraan loopt de emotionele en geestelijke verwijdering. Het lijkt wel een kip en het ei verhaal. Hoe armoediger het geestelijke contact hoe schraler de fysieke aanraking en vice versa. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken kun je jezelf ertoe aanzetten je partner een knuffel te geven. Of fysiek contact te zoeken door, desnoods nonchalant,  zijn hand te pakken.

Het knuffelhormoon

Uit onderzoek blijkt dat tijdens een aanraking in je hersenen het hormoon oxytocine vrijkomt. Dat gebeurt als je seks hebt, maar ook als je elkaar stevig vasthoudt of dicht naast elkaar op de bank zit. Dit knuffelhormoon zorgt voor een veilig en vertrouwd gevoel. Oxytocine wordt ook wel de chemische stof van de liefde genoemd (the chemical of love).

En dit is niet het enige onderzoek op knuffelgebied. Een Amerikaans onderzoeksteam heeft tijdens een basketbalseizoen het aantal aanrakingen tussen basketballers geturfd. Een schouderklopje, high five en zelfs een tik op de kont werd genoteerd. Wat bleek? De most touchy basketbalteams werkten meer samen, speelden beter en wonnen vaker.

Knuffelen als hobby

Dankzij het knuffelhormoon kun je bepalen wie te vertrouwen is. De ontdekker hiervan, met de geestige bijnaam Dr. Love, heeft hiervoor een advies. Begin met acht omhelzingen per dag en zeg tegen de mensen om je heen dat je om hen geeft. Dat lijkt mij een grote opgave als knuffelen niet jouw ding is. Maar hij is dan ook een Amerikaan en die pakken alles groots aan. Het streven van drie keer per dag lijkt mij een heel goed knuffelbegin. Of zie knuffelen zoals de tienjarige Roos. Voor haar is omhelzen een van haar hobby’s. ‘Ik voetbal, hockey en knuffel mijn ouders.’ We kunnen nog heel wat van kinderen leren.


Beeld: Photo by Jared Sluyter on Unsplash 

Leave a Comment