Home Bewustzijn Luister naar de wijsheid van je lichaam

Luister naar de wijsheid van je lichaam

Door Wenske Pasman

Of het nu gaat om voeding, je werk of de planning voor deze dag, jouw lichaam weet het beste wat ze nodig heeft om gezond te blijven en je een gevoel van comfort en geluk te geven. Je hoeft je lichaam hierin niet te sturen door regels en restricties of proberen haar aan te passen aan wat als normaal wordt beschouwd in jouw omgeving. Wanneer je leert te vertrouwen op de wijsheid van je lijf en gehoor geeft aan haar behoeften, dan gaat het ondersteunen van je welbevinden op een natuurlijke manier die perfect bij jou past en ontvang je precies wat jij nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren!

Jijzelf hebt alle antwoorden

Het uitzoeken van een geschikte outfit voor een belangrijk gesprek, het besluit om die baan te accepteren of de keuze voor het avondeten, diep in jouw zitten de antwoorden op je vragen over elk gebied van je leven. Ze tonen zich als subtiele signalen in je lichaam om aan te geven wat jij nodig hebt op dat moment. Misschien noem je dit intuïtie, je innerlijke stem of het onderbuik gevoel. Het maakt niet uit. De vorm waarin jij dit ervaart is persoonlijk en alleen bedoelt voor jou!

Maar, hoe zit dat dan met je onweerstaanbare drang om te snacken? Dat zijn de momenten waarop je de meeste winst ten goede van jou gezondheid en geluk kan behalen! Wanneer je opeens extreem de behoefte voelt in dropjes, chocolade of chips neem dan de tijd om te onderzoeken wat de werkelijke behoeften van je lichaam zijn.

Maar al te vaak verwarren we de signalen van ons lichaam met onze behoeften en kiezen we voor een snelle oplossing die onvoldoende invulling geeft aan de behoefte. Als je erg moe bent krijg je misschien zin in een vette hap of een suiker snack voor meer energie terwijl een moment van rust je veel meer zal opleveren!

 In 3 stappen van vraag naar antwoord

Door aandacht te geven aan de subtiele signalen van mijn lichaam voel ik me energieker, ervaar ik meer vertrouwen en bereik ik dagelijks meer dan voorheen zonder mezelf te frustreren. Met de volgende 3 stappen kan je het zelf gaan ervaren.

1. Aandacht

Neem de tijd, word je bewust van je ademhaling en richt je aandacht op de vraag of behoefte die je hebt.

2. Vertrouwen

Je eerste ingeving, gevoel of gedachte is het meest zuiver. Je hoeft het niet te analyseren of precies te begrijpen.

3. Erkennen

Het respecteren van je behoeften is niet anders dan liefdevolle zorgzaamheid voor jezelf, wetende dat je de meest gezonde en gelukkig versie van jezelf wordt wanneer je hierin samenwerkt met je lichaam. Er kan niets fout gaan, dus geniet van deze ontdekkingstocht!

Boekentip Inspirerend leven:
Stilte van Thich Nhat Hanh

Ben je benieuwd hoe je naar de wijsheid van lichaam kunt luisteren in deze lawaaierige wereld? Thich Nhat Hanh legt uit hoe belangrijk het is om te luisteren naar de stilte. Daardoor wordt ons leven rijker en harmonieuzer, en krijgen we meer aandacht voor verbinding: met onszelf, met anderen, met de dagelijkse wereld om ons heen en met de natuur.  Een toegankelijk en praktisch toepasbaar boek.

Benieuwd  naar dit boek? Bestel jouw exemplaar voor € 17,99 bij onze webshop Boekenwereld.com 

2 comments

anitawillems
anitawillems 10 juni 2016 - 14:55

Een heel mooi stimulerend stuk. Heb het met plezier gelezen.

Reply
Wenske Pasman
Wenske Pasman 10 juni 2016 - 19:30

Dankjewel voor je reactie Anita! Mooi om te lezen dat het stuk je aanspreekt. Ik heb het met veel plezier geschreven ♥.

Reply

Leave a Comment