Home Bewustzijn Losmaken van de drama’s in je leven

Losmaken van de drama’s in je leven

Door Diana Douma
drama's

Het is soms moeilijk je los te maken van de drama’s van het leven. Bijvoorbeeld wanneer je opgegroeid bent in een gezin waarin drama de hoofdfactor was of is. Voor je het weet, word je ook meegezogen in het drama van iemand anders, vooral als diegene dicht bij jou staat. Vaak is het niet eens bewust en is diegene een product geworden van zijn of haar eigen verleden of ervaringen. Gevangen in het hoofd en onbewust van de constante creatie die dezelfde manifestaties tot stand brengt en hem of haar in de negativiteit houdt. Negativiteit die vervolgens weer allerlei problemen aantrekt en het leven nog zwaarder maakt dan het al is. Maar hoe doorbreek je dat drama of hoe doorbreek je de invloed die het drama van anderen op jou heeft?

Het valt niet mee als degene die dat doet dicht bij je staat, want je bent ook verbonden met elkaar. Je wilt natuurlijk niets liever dan dat alles in goede vrede en harmonie gaat, maar soms kan je niks anders doen dan afstand nemen van alles. Voor jezelf en om je eigen leven zo positief mogelijk te houden. Het valt niet mee en het gaat erom dat je constant voor jezelf moet kiezen, maar als je dat doet, zal je uiteindelijk wel losbreken van alles wat je tegenhoudt.

Doorbreken van patronen

Het is belangrijk om te allen tijde voor jezelf te kiezen en bewust te blijven van de processen waar je in zit. Alleen dan kan je bepaalde patronen doorbreken. Soms is een patroon zo diep ingesleten dat men verslaafd is geraakt aan wat zich voordoet. Soms kan iemand zo verslaafd zijn aan drama’s zonder het door te hebben. Als je uit een gezin komt dat alleen maar drama’s gekend heeft, dan is dat vaak moeilijk te herkennen, erkennen en los te maken. Maar als je blijft ervaren dat het leven je tegenwerkt, zal je toch stappen moeten ondernemen om onder de drama’s en de mensen die die creëren uit te komen.

De verslaving aan drama is niets anders dan een ingesleten patroon door ervaringen uit het verleden. Je hebt het zo eigen gemaakt dat het je comfortzone is geworden. Comfortzones zijn er om te doorbreken, als je echte groei wilt doormaken. Het heeft tijd, bewustwording en werk en heling nodig om die nieuwe weg in te slaan een nieuwe realiteit te creëren. Maar wat heb je ervoor over? En ben je bereid om die stappen te nemen?

Pijn doorleven

Drama’s horen ook bij het leven. Ze leren je de andere kant van het leven zien en begrijpen. Het is alleen niet de bedoeling dat je erin blijft hangen. Erin blijven hangen heeft vaak te maken met het verleden en de dingen die je meegemaakt hebt. Soms is een dramatisch verleden zo hardnekkig dat het je maar blijft achtervolgen en dat jij je bent gaan identificeren met het drama in je leven. Je hebt wel momenten van vreugde, maar toch blijft drama de overhand hebben in het geheel.

Continu de gaten opvullen met tijdelijke momenten van geluk, d.m.v. vakanties, consumeren, koopziekte, sporten etc… alles waar ‘te veel’ voor staat. Niet in het moment leven en de pijn niet willen voelen. Iedereen stopt pijn weg en iedereen is altijd bezig met zichzelf beter te willen voelen, maar ten koste van wat? Van jezelf natuurlijk! Want dat deel wat pijn doet, wil men niet accepteren. Maar het werkt eigenlijk alleen maar tegen je als je de pijn probeert weg te duwen of te bedekken. Het creëert uiteindelijk alleen maar nog meer pijn en lijden en je creëert zelf dan de drama’s in je leven.

Een gat opvullen kan iedereen, maar is alleen maar tijdelijk. Als je jezelf toelaat de pijn te voelen en te erkennen, dan zal je die pijn uiteindelijk loslaten. En als je die pijn loslaat, dan zal je ook niet de behoefte hebben om het continu weg te duwen wat dan alleen maar meer drama veroorzaakt. Accepteer ook de donkere delen in jezelf, dan zal er ook meer lucht en licht komen. Want dan heb je de weg vrij gemaakt voor die momenten van geluk, en dan heb je rust en hoef je niks meer weg te duwen. Het zal niet altijd makkelijk gaan, maar bewustwording is de eerste stap. Ben jij bereid je oude pijnstukken te confronteren en je los te maken van het drama van je leven? Te zorgen dat het leven lichter, luchtiger en vreugdevoller wordt? Want daar verlangt iedereen toch naar?

Love D

Leave a Comment