Home Gezondheid Je lichaam in balans met ayurveda: holistische wijsheid voor een gezond leven

Je lichaam in balans met ayurveda: holistische wijsheid voor een gezond leven

Door redacteur

Voel je je vaak moe en futloos of juist hyper en overprikkeld? Dit is waarschijnlijk omdat je lichaam niet helemaal in balans is. Vaak hebben we dat niet door tot er symptomen verschijnen. Volgens de filosofie van ayurveda kun je met voeding je lichaam weer in balans brengen, of juist in balans houden.

Hoe je dat doet? Er zijn verschillende ayurvedische kookboeken te vinden, maar onze favoriet is East by West van Jasmine Hemsley. Zij legt hierin ayurveda uit, welk type (dosha) jij bent en hoe je jouw voeding op je eigen behoeftes kunt afstemmen zodat je weer in balans komt. We mogen van Jasmine Hemsley een kleine inleiding in de ayurveda met jullie delen!

Wat is ayurveda? – oosterse wijsheid volgens Jasmine Hemsley

Ayurveda is de moeder van alle gezondheidsstelsels. Het werd duizenden jaren geleden ontwikkeld om mensen te leren in overeenstemming te leven met de natuur en te gedijen in een eeuwig veranderende omgeving. Ayurveda is ontstaan in India en wordt over de hele wereld toegepast, waarbij 5.000 jaar aan menselijke ervaring wordt ingebracht.

‘Ayur’ betekent ‘leven’ in het Sanskriet en ‘veda’ ‘kennis’.

Ayurveda kun je vertalen als de wetenschap of kennis van het leven. Ayurveda werd als een mondelinge traditie van de ene op de andere generatie doorgegeven, en pas opgeschreven rond 1000 v.Chr. Van ayurveda wordt gezegd dat ze een van de oudste medische stelsels is, zo niet hét oudste en meest ontwikkelde. Het diende om mensen te helpen gezond te blijven en langer te leven.

Ayurveda als levensfilosofie

De grondregels van dit oude, holistische gezondheidsstelsel berusten op het geloof dat gezondheid en welzijn samenhangen met een evenwicht tussen mind, lichaam en geest, omdat een ziekte in het ene gebied ook de andere gebieden aantast. Ayurveda beschouwt gezondheid niet als een afwezigheid van ziekte, maar definieert welzijn als het bereiken en in stand houden van dit unieke evenwicht. Ayurveda heeft als uitgangspunt dat een goede gezondheid een goede toestand is om ziekte af te weren. En werken met het principe van ‘het gelijke versterkt het gelijke’ biedt een inzichtelijke benadering voor het behandelen van ziekte door de oorzaken van een slechte gezondheid te ontrafelen en de onbalans aan te pakken. Dus precies zoals ziekte zich manifesteert, kan ze ook weer teruggedraaid worden.

Ayurveda is een energetisch stelsel dat de innerlijke onbalans aanpakt die ervoor zorgt dat we geen optimale gezondheid en genezing kunnen bereiken. Het richt zich op hoe we eten, bewegen en leven in onze wereld. Omdat we allemaal individuen zijn, gaat ayurveda ervan uit dat geen enkel dieet of leefwijze voor iedereen werkt (wat voedzaam is voor de een, is gif voor de ander, bij wijze van spreken), maar dat voedsel, dagelijkse gewoontes en hoe we verbonden zijn met onze omgeving bepalend zijn voor het behouden van een lichamelijke en emotioneel evenwichtige toestand.

Eten volgens ayurvedische principes

Ayurvedisch koken is op zichzelf al onderdeel van het geneesmiddel dat welzijn heet. De grondbeginselen van ayurveda kunnen daarom een plek vinden in dagelijkse eetgewoontes en vorm aannemen in gerechten via de ingrediënten, bereidingswijze en manier van eten. In de ayurvedische praktijk dienen maaltijden voedzaam, koesterend, helend en bevredigend te zijn. Kortom, ze zijn troostend, ondersteunend, herstellend en opwekkend. Als immense schatkamer van kennis over natuurlijke gezondheidszorg omvat ayurveda alle aspecten van je welzijn: van ademhaling tot stofwisseling, en ze ondersteunt je van de wieg tot het graf.

Een kernprincipe van ayurveda is dat wij, net als alles in het universum, bestaan uit dezelfde vijf sleutelelementen, met als enige verschil dat iedereen en alles zijn eigen, unieke samenstelling heeft. Ayurveda leert ons met onze constitutie te werken door te observeren wie we zijn, hoe we ons voelen, waar we van houden en hoe we in elkaar steken. Je ware aard leren kennen en begrijpen is waar het in het leven om gaat, en vandaaruit kun je een waarachtig leven leiden dat je past, en dat je gezondheid –mind, lichaam en geest – tot bloei brengt. (Ayurveda is meer dan koken en eten: klik hier voor een ayurvedische meditatie op Inspirerend leven.)

Boekentip Inspirerend leven: East by West – Gemakkelijke ayurvedische recepten voor de ultieme mind-body balans

Ben je benieuwd naar Ayurveda en hoe de filosofie van ayurveda kunt toepassen? In East by West legt Jasmine Hemsley uit wat Ayurveda is, hoe het werkt, hoe jouw type (dosha) werkt en – nog veel belangrijker – hoe je ayurvedisch kunt koken!

Bestel jouw exemplaar voor € 29,99 bij onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.


 

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter