Home Burn-out Levenslessen uit de natuur: kom weer in contact met jezelf na een burn-out

Levenslessen uit de natuur: kom weer in contact met jezelf na een burn-out

Door Mieke Lannoey
burn-out

“Stop met je ware natuur te onderdrukken!” riep mijn burn-out luidkeels, intussen meer dan 4 jaar geleden. Mijn ware natuur, ik had geen idee meer wat of wie dat juist was. Ik was immers te druk bezig geweest met voldoen aan de verwachtingen van anderen en de maatschappij. Met streven naar erkenning en graag gezien worden. Ook met maandelijks de eindjes aan elkaar knopen om rond te geraken. En met een afdeling proberen recht te trekken waar het al jaren scheef liep. Opbranden liet me terug tot mezelf komen en zette een proces van zelfontdekking en bewustwording in gang. Een proces dat blijvend verder loopt en mij steeds natuurlijker laat leven.

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om vanuit hun ware natuur te leven. Daarom deel ik graag deze natuur-geïnspireerde tips.

1. Zorg voor een omgeving waar je kunt gedijen

Of een zaadje zal ontkiemen, groeien en bloeien, hangt af van de omgeving waar het terecht komt. Een zaadje kan helaas niet kiezen waar het neervalt of geplant wordt, maar wij kunnen dat wel.

De meesten onder ons belandden in een burn-out doordat we te lang in een omgeving zijn gebleven waar we niet (langer) konden gedijen. Hetzij een werkomgeving, hetzij een relatie, hetzij de fysieke omgeving waar je woont en meestal een combinatie van deze dingen.

Kiezen voor een omgeving waar je kunt gedijen betekent kiezen voor een omgeving waar je tot je recht komt. Een omgeving die vruchtbaar is, waar je genoeg ruimte en vrijheid krijgt om je potentieel waar te maken. Waar parasieten de boel niet verzieken. Het is een plek waar je met de juiste ingrediënten gevoed wordt en je zoveel mogelijk je natuurlijk ritme kunt volgen.

Na mijn burn-out heb ik lang gezocht naar zo’n omgeving, een zoektocht die me letterlijk door verschillende landen heen loodste. Maar met vruchtbaar resultaat: vanaf dit voorjaar woon ik in Cantabrië, aan de prachtige Noordkust van Spanje.

2. Geef je over aan de getijden

In de natuur bestaat alles uit een afwisseling van inwaartse en uitwaartse bewegingen, van opkomen en terugtrekken. Kijk maar naar de zee met zijn eb- en vloedmomenten. Of naar de takken van de bomen die jaarlijks leeg komen te staan om vernieuwing mogelijk te maken.

De natuur vecht niet tegen wat is. Stel dat een boom in de herfst krampachtig zou proberen zijn bladeren vast te houden. Of heel de winter verdriet zou hebben bij het aanschouwen van zijn kale takken. Stel dat de golven in de oceaan zouden vechten tegen het terugtrekken van het tij omdat ze schrik hebben dat het laag tij eeuwig aanhoudt. Het is een absurde voorstelling en toch is dit exact wat wij mensen doen.

We voeren constant strijd tegen de mindere momenten in ons leven en voelen er hevige weerstand tegen. Maar groei kent nu eenmaal een cyclisch verloop. Zelf vergelijk ik een burn-out met een winterfase. Een tijd van inkeer, verstilling en verdieping, waar vaak heel wat verlies aan vooraf ging (de herfstfase). En net zoals planten en bloemen tijdens de lente door de oppervlakte heen moeten breken, gaat de fase na een burn-out gepaard met groeipijn. Groeipijn die nodig is om naar de zomerfase te kunnen evolueren.

Ik heb geleerd me steeds beter over te geven aan de getijden van het leven. Op dagen waarop het vloed is, lift ik volop mee met de flow, op dagen dat het eb is laat ik me dragen door het leven, dan float ik gewoon. Het gekke is dat hoe minder ik vecht tegen de eb, hoe sneller het weer vloed wordt.

3. Leef in het hier-en-nu

In de natuur bestaat moeten, hebben, doen, willen en worden niet. Er bestaat enkel wat is, hier-en-nu, van moment tot moment. In de natuur heerst een zijnsenergie.

Ondanks de opkomst van mindfulness en meditatie, blijft het voor de meesten onder ons verdomd moeilijk om in het heden te leven. We balanceren mentaal ergens tussen de verhalen uit ons verleden en onze te bereiken doelen in de toekomst. Dingen die op dit moment om onze aandacht roepen zoals emoties, innerlijke onrust of lichamelijke pijn worden genegeerd of onderdrukt omdat we te druk bezig zijn met doen, hebben en worden.

Voor mijn burn-out zat ik vast in deze energie van doen, hebben en worden. Ik was altijd wel ergens naar aan het streven. Dankzij mijn burn-out kwam er tijd vrij om gewoon te ZIJN. Die zijnstijd was bijzonder helend en transformerend, een waar geschenk dat ik pas besefte zodra ik mezelf er echt aan kon overgeven. Ook nu blijft het voor mezelf een aandachtspunt om meer vanuit zijn te leven en regelmatig bewust contact te maken met het hier-en-nu.

Hoewel je dit op elk willekeurig moment kunt, simpelweg door op te merken wat je met je zintuigen waarneemt (zo hoor ik nu bijvoorbeeld buiten de vogels fluiten), helpt het om de natuur in te trekken. Wanneer ik door een prachtig landschap wandel of op mijn surfboard in de oceaan lig, kan ik ontroerd worden door de rijkdom van de eenvoud die mij omringt. De natuur plaatst dingen in perspectief en verbindt me met het grotere geheel. Ik vraag bovendien ook letterlijk aan de golven om alle niet-helpende ballast van mij af te spoelen zodat mijn ware natuur tevoorschijn kan komen. Een ritueel dat ik toepas sinds het beginstadium van mijn burn-out en dat effectief werkt.

The beach is a place where we can just be and it is when we reach this state of being that we can find who we truly are. When we come to this source we can activate the magic within us and connect fully with the power of the natural world.’ Sandra Kynes

4. Wees je bewust van je verbondenheid met het grotere geheel

In de natuur is alles met elkaar verbonden, kijk maar hoe de stand van de maan de getijden van de zee beïnvloedt; of hoe een storm te midden van de oceaan voor golven aan de kust zorgt.

Wanneer je beseft dat alles uit energie bestaat, ook wijzelf, dat we leven in een veld van energie, dan besef je tegelijkertijd dat ook wij met onze acties een rimpeleffect creëren. Simpelweg door de vibraties en intenties die we daarbij uitzenden.

Helaas leven we nog veel te vaak in een mindset van afgescheidenheid. Veroorzaakt door ons denkende ego en aangewakkerd door onze op angst gerichte maatschappij. Stel je voor dat de golven vanuit hun ego zouden leven, niet beseffend dat ze onlosmakelijk verbonden zijn met de oceaan. Ze zouden zichzelf constant vergelijken met de andere golven en er over oordelen. Ze zouden wanneer het vloed is al bang zijn voor de eb en wanneer het eb is wanhopen en jammeren omdat ze de vloed missen. En ze zouden aan de oppervlakte blijven en trachten alles op eigen kracht te doen, daarbij de natuur tegenwerkend. Doet dit een belletje rinkelen?

5. Vergeet je ware aard niet

Wie al eens gevlogen heeft weet dat er zich boven de wolken altijd een stralende hemel bevindt. De hemel identificeert zichzelf niet met wolken of weersomstandigheden omdat hij zich te allen tijde bewust is van zijn oorsprong. De wolken en weersomstandigheden zijn te vergelijken met de gedachten, emoties, meningen, lichamelijke klachten en/of slachtofferverhalen. We identificeren onszelf hiermee, maar deze dingen representeren niet wie we in essentie zijn.

De hemel vergeet zijn ware aard niet, wij mensen helaas wel, we gaan massaal al slapend door het leven. Gelukkig geeft een burn-out je de aanzet om te ontwaken. En eens je wakker bent, is er geen weg terug.

Je kunt alleen maar opbranden, als je ooit in vuur en vlam hebt gestaan. Je kunt enkel uitdoven, als je ooit vuur hebt bevat. Mieke ervoer dat haar burn-out er uiteindelijk voor zorgde dat haar vuur feller brandt dan ooit tevoren! Bestel haar boek over haar weg naar verandering, die voor heel veel mensen in dezelfde situatie herkenbaar en inspirerend zal zijn.

Bestel hier jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 12,50

Lees ook deze artikelen:

Leave a Comment