Home Geen categorie Leven met hooggevoeligheid: van opgave naar gave

Leven met hooggevoeligheid: van opgave naar gave

Door Jenny
hooggevoeligheid

Ik was benieuwd naar het boek Leven met hooggevoeligheid omdat ik nu vaak last van mijn gevoeligheid ervaar en daardoor bepaalde situaties uit de weg ga. Voor mij was dan ook de vraag: “Ben ik goed bezig en hoe kan ik er nog meer mee omgaan?” Dit boek van Susan Marletta-Hart geeft uitgebreid antwoord op mijn vraag. Ik weet nu dat ik goed bezig ben en ik zal vooral door gaan met mijn grenzen aangeven en hierdoor dus ook soms kort , en soms zelfs helemaal niet op bepaalde activiteiten aanwezig zijn. Aangezien voor mij geluid de grootste prikkel is, vallen hieronder zoal drukke verjaardagen, café, concert, bioscoop en winkelen.

Aarde, balans, rust en kalmte

Leven met hooggevoeligheid is heel toegankelijk geschreven, makkelijk in taalgebruik en door de vele dagelijkse voorbeelden zit er voor iedereen wel ergens een stukje herkenning. Doelstelling is om met je hooggevoeligheid meer gebalanceerd in het leven te staan. Hiervoor zijn aarde (o.a. geaard zijn), balans, rust en kalmte sleutelwoorden. Door deze sleutelwoorden toe te passen ontstaat er een staat van Zijn waarin je je staat van hooggevoeligheid kunt kanaliseren en daardoor tot een gave kunt maken. Wetenschappelijk is aangetoond dat iemand met hooggevoeligheid de prikkels die binnenkomen bij de hersenen op een complexere manier en daardoor intensiever en langduriger verwerken. Deze manier van verwerken is zelfs hoogstwaarschijnlijk erfelijk en je kunt dus zeggen dat het geen ‘aanstellerij’ is, of iets ‘tussen de oren’, maar dat je ermee wordt geboren. De tijd en rust die je kunt nemen om met deze prikkels om te gaan, bepalen voor een groot deel je persoonlijkheid. Het is goed eerst stil te staan bij de prikkels die binnenkomen en daarna pas te reageren; de ‘kat-uit-de-boom-kijken techniek” of zoals het in dit boek genoemd wordt: het ‘pause to checksysteem’.

Hoogevoeligheid belicht vanuit diverse perspectieven

Tussen de tekst staan regelmatig prachtige korte citaten of teksten van verschillende beroemde mensen. Deze woorden zijn zorgvuldig gekozen en hebben echt een toegevoegde waarde:

“Gisteren is een droom, morgen een visioen. Maar door een goed geleefd vandaag, wordt gisteren een droom van geluk en morgen een visioen van hoop.”

Het boek geeft veel informatie en belicht hooggevoeligheid vanuit allerlei zijden (o.a. werk, relatie, onderwijs, nieuwetijdskinderen). Telkens worden weer tips gegeven over hoe je in bepaalde situaties zou kunnen reageren. Belangrijk vind ik dat alles vanuit een ‘aardse’, nuchtere manier belicht wordt; op geen enkele manier  wordt het zweverig. Ik vind dit boek een aanrader (en naslagwerk) voor iedereen die soms last heeft van hooggevoeligheid. Er worden zo veel tips gegeven dat er vast wel eentje tussen zit die voor jou zou kunnen werken en dus je leven aangenamer zal maken.

1 comment

Avatar
aardbol 29 mei 2012 - 13:17

Mooi geschreven, ben nu het boek aan het lezen en bevalt mij ook prima. Geen ingewikkeld gedoe maar puur zoals het is. Kan me zelf er in terug vinden,en ook mee aan de slag.

Reply

Leave a Comment