Home Geen categorie Lessen van de zee: verandering – doorbreek je gewoontes

Lessen van de zee: verandering – doorbreek je gewoontes

Door Mieke Lannoey

verandering De eindejaarsperiode staat bekend voor de goede voornemens die talrijk worden gemaakt. Weinig van deze voornemens worden echter waarheid in het nieuwe jaar want een levensverandering doorvoeren is en blijft moeilijk. Robin Sharma stelt het zo: ‘Change is hard at first, messy in the middle and gorgeous at the end.’ De eerste fase wordt meestal met wat tanden bijten wel doorworsteld, de meeste mensen zijn daarop voorbereid, maar het is de middelste fase waar de meerderheid op afhaakt. De middelste fase is dan ook een grijze zone, een soort niemandsland, het is de fase tussen niet meer en nog niet.

Hardnekkigheid van gewoontes

Het is alsof je in het midden van een donkere tunnel staat. Je voelt je oncomfortabel en verlangt naar het licht. Omdat je het einde van de tunnel nog niet kunt zien, besluit je maar om om te keren en terug te gaan naar waar je vandaan komt. Dit terwijl je misschien nog maar een paar extra stappen nodig had gehad. Nog maar één bocht had moeten omslaan om het uiteinde van de tunnel te kunnen zien en je in dat vooruitzicht je tweede adem zou gevonden hebben. We geven te snel op, geraken verstrikt in de hardnekkigheid van gewoontes, worden verleid door het oude vertrouwde en sussen onszelf met excuses als ‘maar zo slecht heb ik het toch niet’. Zo keren we terug of blijven we in die ongezonde relatie, die onbevredigende job, de omgeving die ons niet langer doet groeien, die ziekmakende gewoonte enzovoort.

Verandering

Verandering beangstigt ons, de onzekerheid die ermee gepaard gaat kunnen we niet verdragen dus kiezen we ervoor om alles maar te laten zoals het is. Maar wat nog beangstigender zou moeten zijn dan verandering, is totaal geen verandering, is stilstand. De meeste mensen hebben op hun sterfbed spijt over de dingen die ze niet gedaan hebben, die ze nagelaten hebben te doen. We denken vaak dat er nog  tijd genoeg is, maar er is niet altijd tijd genoeg. Een week wordt een maand, een maand wordt een jaar, een jaar wordt een decennium en vooraleer we het goed en wel beseffen is het te laat. We weten allemaal dat we ooit gaan sterven, maar niemand lijkt het te geloven. Het boek ‘Tuesdays with Morrie’ van Mitch Albom heeft wat dat betreft mijn ogen geopend.

School van het leven

Dankzij mijn burn-out heb ik een paar ingrijpende veranderingen in mijn leven doorgevoerd. Ik weet dan ook uit ondervinding hoe moeilijk het is om je warme en gezellige comfortzone te verlaten. Ook in de zee worstel ik hier wel eens mee. Soms zijn de golven zo hoog of is het zo ver om achter de branding te geraken dat ik kies voor veiligheid en gemakzucht en vooraan in de zee blijf om de schuimgolven te nemen. Ik ben dan altijd een beetje teleurgesteld in mezelf, omdat ik weet dat ik zo onmogelijk progressie kan maken. Verandering moet drastisch doorgevoerd worden. Je kunt niet met één been in de verandering stappen en met één been in het vertrouwde blijven staan, je kunt niet gestopt zijn met roken en tijdens het weekend toch nog een sigaret opsteken. Je kunt geen vegetariër worden en toch hamburgers willen blijven eten, je kunt niet van een relatie herstellen en loskomen als je blijft afspreken met je ex en je kunt niet fit worden als je weigert uit je zetel te komen. Ik kan geen ongebroken golven leren surfen in het diepe gedeelte van de oceaan als ik nog steeds het zand onder mijn voeten wil kunnen blijven voelen. Zoals Christopher Columbus het zei ‘You can never cross the ocean until you have the courage to lose sight of the shore’ of John A. Shedd ‘A ship is safe in the harbor, but that’s not what ships are built for’. Wij zijn op aarde om te leven, leven betekent ontdekken, leren en groeien. Net zoals een kapitein de sterktes en zwaktes van zijn schip pas kan leren kennen door ermee te varen, zo kunnen wij onszelf leren kennen en uitdagen door nieuwe ervaringen op te doen, door onze grenzen te verleggen. Veel mensen oriënteren hun leven rondom hun huiskamer of stamkroeg, dit terwijl er een hele wereld voor ons open ligt. Hoe kwalitatief het onderwijs ook is, niets is leerzamer dan de school van het leven.

Leave a Comment