Home Geen categorie Lessen van de zee: timing

Lessen van de zee: timing

Door Mieke Lannoey

Een belangrijke kunst bij surfen is timing. Of je al dan niet door de golf wordt meegevoerd hangt af van verschillende factoren. Het selecteren van de juiste golf, op het juiste moment op de juiste plaats zijn, op tijd beginnen peddelen en op tijd recht springen. Begin je te vroeg te peddelen, dan ben je uitgeput tegen dat de golf bij jou is en heb je geen kracht meer om erop recht te springen, ook te vroeg recht springen is een verlies van energie, want de golf rolt verder zonder jou. Smijt je je zomaar uit het niets in de golf, dan word je erdoor overspoeld want je bent onvoldoende voorbereid.

Uit je comfortzone komen

Ik vergelijk dit met te vroeg terug beginnen werken na een burn-out, als je er mentaal en fysiek nog niet klaar voor bent, zal dit enkel leiden tot teleurstelling, frustraties en een nog diepere deuk in je zelfvertrouwen. Wacht je echter te lang om te beginnen peddelen, dan is het haast onmogelijk om nog genoeg snelheid te halen en mis je de golf eveneens. Of wanneer je elke golf laat passeren omdat hij te hoog, te snel, te steil, te onvoorspelbaar is, dan zit je misschien wel comfortabel op je board achter de branding maar ga je op het einde van de dag naar huis met een onvoldaan gevoel, want je angst was groter dan je moed. Je moet vroeg of laat uit je comfortzone komen. Dit valt dan weer te vergelijken met te lang thuis blijven na een burn-out. Eens het moment voorbij is, wordt het steeds moeilijker om nog mee te kunnen. Je kracht om recht te springen neemt opnieuw af en vooraleer je het weet zit je onder het statuut ‘invaliditeit’, een niet bevorderlijke stempel die door de maatschappij op je wordt gedrukt. Dat terwijl je voorheen altijd prima gefunctioneerd hebt.

Laat je begeleiden en aanmoedigen

Als je op het juiste moment peddelt en recht springt, gaat het surfen echter bijna als vanzelf. Het is zoals fietsen, je verleert het nooit. Jij bent degene die best kan aanvoelen wanneer de timing juist is voor jou, maar het kan een meerwaarde betekenen om je daarin te laten begeleiden en aanmoedigen. Zoals mijn vrienden tijdens het surfen vaak naar mij roepen: “Er komt een goeie golf jouw richting uit Mieke, begin te peddelen, NU!!!” Met achteraf een applaus als welverdiende beloning, want iedereen heeft af en toe wel eens supporters nodig in zijn leven.

Leave a Comment