Home Geen categorie Lentegroen: Zelf kruidenolie & Kruidenazijn maken

Lentegroen: Zelf kruidenolie & Kruidenazijn maken

Door redacteur

Heerlijk dat lenteweer. Alles in de tuin loopt uit en de bloesems maken me weer vrolijk. Ieder gestolen moment even in de zon is genieten. De deuren staan open en de kinderen rennen in en uit, heerlijk! Met de lente arriveren er in de winkel ook weer verse, jonge groenten, boordevol vitaminen. Ik maak het liefst salades met al die jonge verse groenten, raw of kort geblancheerd. Als dressing een kruidenolie, die je natuurlijk zelf prima kan maken. Wat dacht je van kort geblancheerde groene asperges en peultjes, verse rauwe erwtjes, wat komkommer en een groene dressing met je eigen gemaakte kruidenolie. Hieronder een receptje voor kruidenolie en kruidenazijn Verzamel grote inmaakpotten, weckflessen of flessen van helder glas. Was de kruiden die je wil gebruiken zorgvuldig en laat ze goed drogen. Kies een mooie schone fles en steek daar een tak van je lievelingskruid in. Bijvoorbeeld rozemarijn, tijm, salie, marjolein of dille. Schenk de fles vol met een goede olijfolie of een andere olie, zoals zonnebloemolie. Het kruid moet helemaal onder de olie staan. Sluit de fles goed af en laat het kruid ongeveer 3 weken intrekken op een koele donkere plaats. Schenk de olie daarna door een fijne zeef en bewaar hem in een goed gesloten fles op een koele donkere plaats. Zo blijft de olie maximaal 6 maanden goed. Op dezelfde manier maak je ook kruidenazijn. Gebruik daarvoor witte wijnazijn als basis. Een kruidentakje in de fles staat wel heel leuk, maar is niet aan te raden, want het zorgt na een tijdje voor een bittere, onaangename smaak. Ook lekker is het om meerdere kruiden aan de olie of azijn toe te voegen. Bijvoorbeeld tijm, salie, rozemarijn, munt en kervel. Maar je kunt ook prima rode pepers en knoflook aan je kruidenolie toe voegen. Smakelijk!

1 comment

Avatar
Bram Hofland 7 juli 2017 - 09:30

Beste simone,
In de laatste zin hierboven lees ik ” Maar je kunt ook prima rode pepers en knoflook aan je kruidenolie toe voegen ….”
Het is wel belangrijk wat toegevoegd wordt.
Even een goedbedoelde waarschuwing daarover i.v.m. mogelijk botulisme-gevaar.
Het is misschien aan te raden te lezen wat er op onderstaande site staat:
https://food-hacks.wonderhowto.com/how-to/make-garlic-infused-olive-oil-vinegar-home-0153966/
Onder andere staat daar:
” … Clostridium Botulinum, the microorganism that causes botulism, is present in soil, which means it can also find its way into vegetables and herbs. It’s anaerobic, which means it thrives in an oxygen-free environment like oil.
When making garlic-infused olive oil, you need heat to kill any botulinum spores that may be present in the garlic. In other words, do NOT drop a few raw garlic cloves in some oil and call it a day.
Fortunately, the risks of getting botulism poisoning are very small. The Centers for Disease Control estimates that there are about 145 cases of it annually in the U.S., and only 15% of those are food-related. However, you really don’t want to take any risks.
The University of Maine recommends that you only use dried garlic, spices, and herbs to make infused oils. Check out our guide to preserving and drying fresh herbs at home for an even more DIY approach. …”
Gelukkig is er een methode om alle ‘gevaar’ nagenoeg volledig uit te sluiten. In bovengenoemde site kun je daar meer over lezen.
Vriendelijke groet,
Bram H.

Reply

Leave a Comment