Home Oefeningen Lente, lucht en lenigheid!

Lente, lucht en lenigheid!

Door Nannet van der Ham

De lente is nu écht begonnen. Hoera! Tijd om een pleidooi te houden voor dat gouwe ouwe ritueel: de voorjaarsschoonmaak. Helemaal zo gek nog niet, namelijk. Psychologen en tijdmanagers zeggen het al lang: een opgeruimd bureau zet aan tot helder denken en tot krachtige daden. Met de overtollige troep van tafel wordt het hele plan ineens zichtbaar.

En dat geldt niet alleen voor bureaus. Wat denk je dat het met je hoofd doet als je keukenkastjes fris geschrobd en netjes ingeruimd zijn? Als alle overjarige troep weggekieperd is? Een lege plank is een leeg hoofd. Het is pure therapie die je aan het bedrijven bent.

Hoe kan je het best te werk gaan?

Je neemt al je lievelingsspulletjes weer eens ter hand, bekijkt ze aandachtig, repareert ze en stoft ze af. Zie het als de herinnering aan een oude vriendschap: wat doe ik er mee? Haal ik de banden aan (repareren), of heeft het zijn beste tijd nu echt gehad?

Het klinkt vreselijk ‘50-jaar-terug’ maar de voldoening die ik voel als ik mijn vers gelapte ramen bewonder is onbetaalbaar. Net als vorig jaar neem ik dit jaar speciaal vijf dagen vrij voor mijn voorjaarsschoonmaak. Elke dag werk ik door tot een uur of drie en ga vervolgens met een verse pot thee heerlijk zitten genieten van mijn steeds een beetje schonere en glanzender huis.

Stop alles in dozen

Op de eerste dag zet ik vier grote dozen klaar: één voor bewaren, één voor weggooien, één voor kringloopwinkel en één voor ‘weet nog niet.’ Alles wat ik tegenkom en geen bestemming of plaats heeft gaat in een van de vier dozen. Het werkt áltijd!

Ik maak de oven schoon en vervang het matje in de afzuigkap. Haal alle levens-middelen uit de kastjes, controleer de datum en eet de komende weken uit voorraad. Ik controleer de aantallen bestek, servies en glaswerk en koop eventueel wat bij. Ik werk kale plekjes op het email van het fornuis, de koelkast en de wasmachine bij. Vervang filtertjes, breng overtollige kleding, hangertjes en plastic zakken naar de tweedehandswinkel. En niet alleen kleding, ook snuisterijtjes, boeken en speelgoed volgen die bestemming. Oude tijdschriften leg ik in de wachtkamer van de huisarts. Planten die te groot worden snoei ik of doneer ik aan school, of zet ik in het trapportaal van mijn flat.

Ook de leuke producten moeten weg

Mijn grootste valkuil en geldverkwisting zijn lichaamsverzorgingsproducten. Mijn badkamerkast staat telkens weer vol met miskopen. Waarom kan ik het niet houden bij mijn vertrouwde spulletjes? Dan heeft Nivea weer nieuwe glitter bodylotion – maar die niet meer lekker vet is – dan zie ik weer een sexy lipgloss die na twee minuten alweer van de lippen glijdt. Weg, weg, weg ermee! En nóóit meer doen!!

Deep cleaning

Het erge is dat er inmiddels een hele generatie vrouwen – en mannen – is die niet eens meer weten hóé ze moeten schoonmaken. Eerlijk gezegd ben ik er ook een van. Altijd te druk met leren, later met werken. Een druk sociaal leven, kinderen. Het huishouden gebeurde even snel op zaterdagochtend. De wc met wc-eend, de spiegels met Glassex, stofzuigen en even rondzwaaien met de synthetische plumeau. Daar hield het wel mee op.

Per toeval heb ik het nut van ‘deep cleaning’ ontdekt.  Op de rommelmarkt vond ik het schattige boekje ‘Kleine Klussen in Huis’ uit 1976. Hoofdstuk 13, ‘Plezierig onder-houd van huis en hof’, sprak mij zeer aan. ‘Verwarmingsradiatoren moeten worden nagezien, verzakte paden moeten worden hersteld, het gras gemaaid. Vindt u geen bevrediging in deze bezigheden, dan kunt u beter een huurflat bewonen.’

Nu heb ik een flat, maar er blijft nog genoeg te doen. Een lekkende kraan, een gammele stekker, ik draai mijn hand er niet meer voor om.

Helemaal enthousiast werd ik toen ik in de bieb tussen de boeken voor de uitverkoop het onovertroffen ‘Vraagbaak voor het Gezin. Tips voor zuinig en efficiënt huishouden’ vond.

Tips:

  • Zet een mand onderaan de trap. Leg alles wat naar boven moet, erin. Zet bovenaan ook een mand voor de dingen die naar beneden moeten en wissel ze voortdurend.
  • Wrijf fijne krasje op glaswerk weg met tandpasta. Het werkt als heel fijn schuurmiddel.
  • Aanslag van hard water op tegels of douchecabine verwijder je door er pure azijn op aan te brengen, die tien minuten te laten intrekken en vervolgens af te spoelen.  Stuk voor stuk voor mij openbaringen!

Al die tips leiden tot een leger, dus rustiger huis, goed voor de hygiëne, heilzaam voor de geest en: ook nog eens een gratis conditietraining!

Opruimen is ook een sport

Ramen lappen, zemen wringen, emmers dragen. Wat een krachtexplosies. En voor de fanatiekelingen: terwijl je staat te wachten tot je emmer vol is gelopen met water sla je de handen ineen voor je borst, tilt je ellebogen naar schouderhoogte en knijpt de handen heel stevig naar elkaar, vijftig keer: de borst(en) vlieg(t)(en) omhoog. En pas-sant knijp je je bilspieren honderd keer samen. (Sorry, hoor, ik kan het als ‘gym juf’ niet laten!)

Auto wassen, stoep vegen, gras harken. Vloer wrijven en handwasjes doen. Met boodschappentassen de trap oplopen.  Biceps, triceps, deltoideus!

Als je uitgeteld op je fris gezogen vloerkleed neervalt plak je er nog even vijftig rechte buikspieren sit-ups en vijftig schuine buikspieren sit-ups achteraan. Dan strek je de benen languit, legt je armen langs je oren en rekt je een paar keer helemaal uit. Moe, maar voldaan.

Een heerlijk gevoel.

Nannet schrijft hier regelmatig haar Chi, Chai, Champagne column met een snufje Chi, snuifje Chai en slokje Champagne. Haar boeken  zijn als paperback en e-boek te koop via bol.com en www.nannet.net. Lente, lucht en ledigheid is een column uit haar bundel Zonneglitters.


Boekentip Inspirerend Leven: Nagisa Tatsumi – De kunst van het weggooien

Ook gelijk zin gekregen om lekker je huis en hoofd leeg te maken? Dit boek geeft handige tips over de kunst van het weggooien. Bestel hem dan nu voor € 17,99 via onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com.

1 comment

Avatar
Joke 29 april 2018 - 16:38

Leuk geschreven Nannet!
Het voelt heel goed als je huis opgeruimd en schoon is.
Zelf heb ik tijdens de verhuizing 50 vuilniszakken weg gegooid en als je nu vraagt wat mis je nu.
Helemaal niets.
Het is hier heerlijk ruim zo klein als het is.
Veel liefs

Reply

Leave a Comment