Home Geen categorie Laat me vandaag geen verschillen zien

Laat me vandaag geen verschillen zien

Door Ivo Valkenburg

Op een paar honderd kilometer van mijn houten hutje in de bergen van Transsylvanië, ligt de grens met Oekraïne. De afgelopen weken volg ik intensief de berichten over en vanuit dit mooie land aan de andere kant van ‘onze’ bergen. Ik lees het nieuws vanuit de reguliere media in Europa, Amerika en Rusland. Ik lees berichten vanuit de alternatieve media. Voordat ik het weet, verval ik in de dualiteit van de wereld, terwijl ik daar juist ten diepste zo graag aan wil ontstijgen. Dualiteit De dualiteit gaat over strijd tussen mensen, landen en werelddelen. Het gaat over sterk en zwak, over goed en fout, over leven en dood. De dualiteit maakt de angst binnen mezelf zichtbaar. De angst nodigt mij uit te geloven in schaarste, verlies, afscheiding en sterfelijkheid. Het roept boosheid en verdriet bij me op, ja zelfs woede. Ik neig ernaar om in gedachten mensen aan te vallen die het niet eens zijn met mijn kijk op de wereld. Ik voel me zelf ook aangevallen als mensen Oekraïne willen aanvallen of uitbuiten, in welke vorm dan ook. Of het nu gaat om Russische soldaten, IMF-voorwaarden, of Europese politiek. Liefde Even ervaar ik geen liefde in de wereld, in de omgeving om me heen, in mezelf. Even ben ik geconcentreerd op de verschillen tussen Amerikanen, Russen en Europeanen. Even plaats ik het conflict in Oekraïne buiten mezelf. Terwijl de grootste oorlogen juist binnen mezelf worden gevoerd. Je wilt niet weten wat voor innerlijke conflicten de revue daar passeren. En als deze te groot worden, dan kan ik het soms niet anders, en plaats ik het buiten mezelf. Ik projecteer dan mijn innerlijke onvrede op mensen, situaties en omstandigheden in de wereld. Pfff, dat ontlast even mezelf. Het verlicht de druk. Dan is het conflict ten minste buiten mezelf en heb ik van binnen schijnbaar iets meer rust. Gebed Natuurlijk houd ik mezelf voor de gek. Nieuwsberichten over Oekraïne maken me bewust van niet uitgewerkt verdriet of innerlijke pijn. Al snel bid ik om hulp. ‘Laat me vandaag geen verschillen zien. Oekraïne, ik houd van jou. Ik houd van jou. Ik houd van jou. Ik ben met jou in harmonie!’ * ‘Laat me vandaag geen verschillen zien’ is de titel van les 262 uit  Een cursus in wonderen, uitgegeven door Ankh-Hermes

Leave a Comment