Home Spiritualiteit Verbinding met de ziel van de natuur: wat is een krachtdier?

Verbinding met de ziel van de natuur: wat is een krachtdier?

Door Gast auteur
krachtdier

In oude culturen verschijnt er tijdens een vision quest, in een beeld of in een droom, een krachtdier aan je. Mogelijk heb jij die ervaring ook gehad. Het Engelse woord voor dier, animal, heeft dezelfde wortels als anima, dat Latijn is voor ‘ziel’, ‘adem’ of ‘levenskracht’. Alberto Villoldo, auteur van Mind body spirit, legt in dit artikel uit wat een krachtdier is.

Carl Gustav Jung gebruikte het woord anima voor het vrouwelijke principe. Een dier (een animal) is een uiting van het vrouwelijke aspect van de wereldziel. Een krachtdier symboliseert het wilde, ongetemde aspect van je wezen, het aspect dat geen baas heeft en dat niet geleefd wordt door je agenda, maar vrij is als de wind. Het krachtdier vertegenwoordigt je ongebonden ziel, het deel van je dat niet onderdrukt is door de moderne beschaving.

Dieren in de prehistorie

In Frankrijk en Spanje kun je in grotten primitieve rotstekeningen vinden van beren, wisenten, wolven en andere dieren, die daar door de kunstenaars uit het paleolithicum zijn afgebeeld. De gratie, waardigheid en schoonheid van deze schepsels komt op overtuigende wijze tot uitdrukking. De schildering van ‘de tovenaar’, in de grot bij Trois-Frères in het Franse departement Ariège, stelt een mythische figuur voor die half mens is en half hengst. Wezens die half mens en half dier zijn tonen ons onze verwantschap met de dieren.

Kunnen dieren heilig zijn?

Voor de mens uit het paleolithische tijdperk waren alle dieren heilig. Bij ons in het Westen zijn alleen huisdieren dat; het vlees dat wij eten is afkomstig van dieren die we onder afschuwelijke omstandigheden fokken, in slachthuizen ombrengen, waarna we het in plastic geseald in de supermarkt te koop leggen.

In het collectieve geheugen van de mens is zijn verwantschap met dieren nog altijd aanwezig, zoals blijkt uit het feit dat de stammen van de oorspronkelijke culturen van Amerika genoemd waren naar hun totemdieren, bijvoorbeeld wolf, beer of ratelslang. Wij leven tegenwoordig voor het merendeel in steden en hebben nauwelijks of geen band met welke krachtdieren dan ook.

Verbinding met de ziel van de natuur

Als je je met een krachtdier verbindt, verbind je je eigenlijk met de psyche of ziel van de natuur. Tijdens de vision quest nodig je een krachtdier uit om jou iets te leren over zijn levenswijze. Je doet dat door in de vorm van een gebed je intentie uit te spreken, bijvoorbeeld: Spirit, schepper van het al, zegen mij met het bezoek van een van je schepselen, dat mij de wijsheid en de kracht brengt die ik op dit moment in mijn leven nodig heb.

Als je voor het eerst een krachtdier tegenkomt, kan het zijn dat je absoluut niet begrijpt waarom het juist dit dier is. Accepteer toch de aanwezigheid ervan en houd voor ogen dat het krachtdier van Spirit afkomstig is en jou helpt de volgende stap in je ontwikkeling te zetten. Onze krachtdieren zijn onze beschermers en leraren.

De wolf

Sally nam een wolf mee terug van haar vision quest, precies het dier waarvoor ze bang was verslonden te worden. Toen ik haar vroeg wat de wolf voor haar symboliseerde, zei ze dat hij voor haar gevoel was gekomen om haar iets te leren over het horen bij een groep. Een wolf heeft een heel groot leefgebied en verplaatst zich daarbinnen alleen, maar hij keert altijd weer terug naar zijn maatje. Wolven blijven hun hele leven bij elkaar en zijn monogaam. Dat was voor Sally, als ze eenmaal de juiste partner had gevonden, een les die ze graag wilde leren.

De eekhoorn

Samuel kwam op zijn vision quest in een droom een eekhoorn tegen, die hem een eikel aanbood, maar hem die onmiddellijk weer afpakte en hem daarbij een kras over het gezicht bezorgde. Aanvankelijk stelde deze droom ons beiden voor een raadsel. Ik vroeg Samuel met zijn krachtdier in gesprek te gaan. Ik vroeg hem in het midden van een vel papier een lijn te trekken. Vervolgens vroeg ik hem links van deze lijn zijn naam te noteren en rechts ervan een schets te maken van het krachtdier.

Als je op deze manier in gesprek gaat met een krachtdier, vraag je eerst wie het krachtdier is. Je luistert naar het antwoord dat je krijgt en noteert wat het dier zegt. De eekhoorn maakte Samuel duidelijk dat hij was gekomen om hem te leren niet altijd bezig te zijn met dingen verzamelen. Een van de eerste dingen die de eekhoorn zei was dat hij precies wist hoeveel eikels hij nodig had om de lange winter door te komen en dat meer eikels verzamelen zijn veiligheid of zekerheid niet vergrootte.

Zekerheid en veiligheid

Samuel begreep dat de eikels symbool stonden voor zijn overgewicht. Hij hoefde niet nog meer lichaamsvet op te slaan voor de winter – die kwam toch nooit. Toen zag hij dat zijn gewoonte om zaken te verzamelen afkomstig was van drie generaties vervolgde Joden, die alles wat ze hadden was afgenomen en die gedwongen waren hun geboorteland te verlaten. Het inzicht dat hij het verhaal van tekort en gebrek van zijn familie niet langer hoefde voort te zetten was voor Samuel een heel belangrijk moment. De eekhoorn was gekomen om hem te leren meer tijd te besteden aan langs boomstammen omhoog rennen en van tak naar tak springen, en minder bezig te zijn met voorraden aanleggen voor magere jaren.

De eigenschappen van je krachtdier uitnodigen

Als je tijdens je vision quest een krachtdier ontmoet, nodig dan de eigenschappen ervan uit in je leven. Door middel van dit dier kun je nieuwe aspecten van jezelf onderzoeken. Je bouwt een relatie op met een krachtdier door het te belichamen – door je voor te stellen dat je kijkt met de ogen van bijvoorbeeld de jaguar of door je even gracieus te bewegen als de gazelle.

Als je yoga of een van de martiale kunsten beoefent, kun je houdingen en bewegingen gebruiken die naar dieren zijn genoemd. Denk aan yogahoudingen als de kameel, de cobra en de hond met het hoofd omlaag, of aan tai chi-bewegingen met inspirerende namen als ‘vogels keren in de avond terug naar de bomen’, ‘draak beweegt zijn staart’ en ‘hemels paard vliegt langs de hemel’. Kungfu kent vijf oefenstijlen: tijger, luipaard, kraanvogel, slang en draak.

Probeer zo vaak mogelijk met je krachtdier te communiceren. Laat het je leren hoe je je lichtvoetig over de aarde beweegt en hoe je dingen kunt zien die het menselijk oog gemakkelijk ontgaan. De kracht ervan wekt jouw dierlijke instincten tot leven en daar kun je in allerlei situaties profijt van hebben.

Boekentip van de redactie: Mind body spirit

Ben je benieuwd geworden naar hoe je jouw krachtdier zou kunnen ontmoeten? Zou je meer willen weten over de kennis van de sjamanen en hoe je dat in de westerse wereld van vandaag de dag zou kunnen toepassen? Dit artikel is een fragment uit Mind body spirit van Alberto Villoldo. Hij combineert de kennis van de sjamanen uit de Amazone met wetenschappelijke inzichten waardoor je de samenhang tussen je lichaam, geest en ziel beter gaat begrijpen en je beter voor jezelf kunt zorgen.

Bestel jouw exemplaar voor € 24,99 met gratis verzending bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Alberto Villoldo:

Laat een bericht achter