Home Kleur je leven Kleur bekennen: ze wil dat het over haar graat

Kleur bekennen: ze wil dat het over haar graat

Door Anne-Lies
kleur

‘Anne-Lies, ik ga zo naar een feestje en je raadt het nooit maar ik draag rood. En ik vind het leuk!’ Ik ben dol op deze berichtjes in mijn mailbox.

Josefien doet mee aan de online cursus, omdat ze zichzelf beter wil leren kennen. Ze verlangt ernaar om meer de regie te pakken in haar leven, in plaats van steeds maar iedereen te pleasen. Ze wil dat het over haar gaat. Ze heeft al van alles geprobeerd en is het zat. Ze kiest bewust voor deze manier, omdat ze gewoon een kleurrijker leven wil. En hoe fijn is het als alles samenkomt; zichzelf beter leren kennen door kleur aan haar gevoel te geven.

Geen zin in rood

Het begint al goed want de eerste opdracht vind ze niets. Rood! Laat ze nu helemaal geen zin hebben in rood. Alles in haar zegt ‘stop’ en ze besluit te wachten tot dat gevoel over is. Het mooie is dat er al heel veel informatie zit in haar reactie, terwijl we nog maar net begonnen zijn.

Nu nog even geen turkoois

Een paar weken later stuurt ze me een vraag over turkoois. ‘Ik vind het een prachtkleur hoor. En ik smul van die collage, de zee in de vakantie en ik zou hem dolgraag dragen, maar zodra de kleur in de buurt komt dan denk ik: Nou, doe toch maar even niet. Nu nog niet. Ik voel het aan alles. Hoe kan dat nou?’

Wat zit erachter?

Het verhaal van Josefien is dat ze een heel vol jaar heeft gehad. Eigenlijk te veel op haar bordje. Een nieuw bedrijf, verdriet in de familie en geen ruimte om te voelen. Overleven daar ging het jaar over. Rood is de kleur van doorgaan, van alles op alles zetten als het nodig is. Een tandje bij, zeg maar. En turkoois is de kleur van vrijheid, van flow en van heerlijk lanterfanten op zijn tijd. Het is ook de kleur die staat voor vertrouwen op je intuïtie en daar vorm aan geven.

Rood als een stopbord

Als we kijken naar de kleuren uit de cursus en naar haar reactie, dan is dat zulke fijne informatie. Het rood als een stopbord; het is genoeg, niet nog meer energie erin stoppen, maar de rust pakken. En ik kan me dan zo voorstellen dat het verlangen er is om dan te ontspannen, uit te rusten en te kunnen ondernemen vanuit flow. Doen op je eigenwijze en daar ook de ruimte voor ervaren. Heerlijk, en als je dan stap voor stap die rust toelaat en gaat vertrouwen, dan komt er ook meer plek voor die kleur. En andersom, want de kleur helpt je ook om dat gevoel meer te integreren door het echt te dragen en om je heen te zetten. Zodat je er steeds aan herinnerd wordt dat je onderweg bent naar meer flow.

Nog niet op de huid

Voor Josefien is het wel tijd voor ‘stop’ en kan ze rood ook weer gebruiken voor die andere betekenis: energie en veranderingen aanbrengen in je leven van alledag. Maar turkoois dragen… dat is nog te veel, want de onrust is nog niet verdwenen, het is nog geen nieuwe waarheid. Wel is ze onderweg, maar de kleur moet gewoon nog even niet op de huid zitten. Daarom kijken we wat wel kan en uiteraard maken we een plan hoe ze daadwerkelijk meer flow in haar leven kan aanbrengen. Afscheid nemen van haar oude gewoonte en nieuwe de ruimte te geven. Komt wel goed met haar. Ik vind haar stoer en wens haar een fijn feest.

Met Lie(f)s

Boekentip: Ben jij benieuwd wat voor invloed kleur op je heeft?

Dan is De verbazingwekkende invloed van kleuren van Jean-Gabriel Causse misschien wel wat voor jou! We zijn ons er vaak niet van bewust, maar kleuren hebben een effect op hoe we de wereld zien en welke keuzes we maken. Alles wat je te weten komt, zal van pas komen en zomaar een kleur kiezen is vanaf nu verleden tijd.

Bestel jouw exemplaar bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com voor € 14,99.

 

 

Leave a Comment