Home Gezin & Kinderen Kindkwaliteiten als spiegel om lichter te kunnen leven

Kindkwaliteiten als spiegel om lichter te kunnen leven

Door Jolijn Hendriks

Mijn oudste dochter stuurt me deze morgen foto’s door van haar kleuter en peuter met wie ze naar de Efteling is geweest. Op de afbeeldingen zie je de kinderen met grote verwondering kijken naar de sprookjesfiguren. De gezichtjes van de kleintjes tonen een onverdeelde aandacht. Ze gaan op in het moment.

Verwonderen is een prachtige kindkwaliteit, die je als volwassene opnieuw in jezelf kunt aanboren. Opgaan in het moment: we gunnen onszelf daar vaak geen tijd voor, het jachtige leven maakt dat er vaak juist weinig momenten zijn waarin we stilstaan en tijd nemen om indrukken binnen te laten komen en te verwerken. We nemen veel informatie tot ons, maar nemen veel minder tijd om een en ander te verteren.

Kinderen vormen daarin een prachtige spiegel. Ze laten ons door hun kind-kwaliteiten zien wat we te weinig leven en waarin we onszelf (en dus vaak ook hen …) vergeten. Kindkwaliteiten zijn o.a.: (intens) genieten, spelen, nieuwsgierigheid, spontaniteit, fantasierijk zijn, onbevangenheid en overgave.

Ook tonen kinderen, omdat ze de consequenties van hun handelen niet volledig kunnen overzien, een bepaalde moed om onbekende dingen aan te gaan.

Kindkwaliteiten

Het kind dat een spiegel voor jou kan zijn, hoeft niet perse je eigen kind te zijn. Als je een bepaalde verbondenheid met een kind voelt dat op je pad is (ik noem dit kind het kind van je aandacht), kan dit te maken hebben met het feit dat jullie over en weer als kind en volwassene iets mogen toevoegen aan elkaars leven.

Ruimte geven aan kindkwaliteiten geeft energie en blijdschap aan jou en het kind van je aandacht. Leuk en boeiend dus om helderheid te krijgen welke kindkwaliteiten het kind van je aandacht en jij leven en wat de overeenkomsten en verschillen zijn. Is er te weinig aandacht en tijd voor spelen , fantasie en genieten?  Maak er tijd en ruimte voor en zie wat het met jou en het kind van je aandacht doet. Maar het kan ook zijn dat dit kind voor deze kindkwaliteiten wel de ruimte neemt en jij juist niet. Hierin kan het kind jou spiegelen en helpen jezelf in je luchtige kanten te herinneren.

In mijn boek Puur Elkaar Grootbrengen dat in oktober verschijnt kun je lezen om welke kindkwaliteiten het gaat en wat ze inhouden. Een aantal heb ik in dit stukje al genoemd. Hier alvast een paar nuttige vragen:

  • Als je kijkt naar het kind van je aandacht: welke kindkwaliteiten zijn aanwezig bij dit kind en in welke mate?
  • Ga nu ook eens na voor jezelf welke van de kindkwaliteiten jij leeft en in welke mate?
  • Wat valt je op als je kijkt naar het overzichtje van jezelf en dat van het kind van je aandacht?
  • Wat leven jij en het kind van je aandacht volop/wat minder en wat ligt daaraan ten grondslag?

Bewustwording van kindkwaliteiten in het leven van jezelf en het kind van je aandacht kan aanleiding zijn tot een positieve verandering die je meer levensvreugde en energie kan geven en je onderlinge band kan verstevigen.

Door stil te staan bij het gedrag van jezelf en het kind van je aandacht zul je merken dat je over en weer van elkaar kunt leren. Dan breng je in feite elkaar groot!

Boekentip: Puur elkaar grootbrengen

Ben jij op zoek naar jouw kinderkwaliteiten en wil je deze meer gaan leven? Puur elkaar grootbrengen kan je daarbij helpen. Dit boek is bedoeld voor iedereen die openstaat voor het kind in zichzelf en het kind om zich heen. Het boek is een pleidooi om écht tijd voor elkaar vrij te maken. We kunnen veel van elkaar leren als we er de tijd voor nemen.

Bestel het boek in onze webshop Boekenwereld.com voor €17,50.

Leave a Comment