Kiemen zijn zaden die sinds een paar dagen ontkiemd zijn en het hele spectrum van het leven in zich dragen. In deze heel jonge planten zijn de voedingsstoffen zeer sterk geconcentreerd; ze moeten de planten later sterk maken. Een plantenkiem heeft alles in zich wat een plant nodig heeft om te groeien. Dat zijn eiwitten, vitaminen, essentiële aminozuren en mineralen. In plantenzaden zitten al deze stoffen nog niet allemaal, maar zodra het zaad in contact komt met water, zuurstof en warmte, vermenigvuldigen de voedingstoffen zich in het zaad. Bij bepaalde soorten kiemen stijgt het vitamine C-gehalte in de eerste 72 uur met 700% of meer. Vele duizenden jaren geleden werden de kleine krachtpakketjes al gebruikt bij verschijnselen van vitamine C-tekort, want het vitamine C-gehalte is vele malen hoger dan dat van een citroen. Maar de jonge groente heeft ook het belangrijke niacine, vitamine B, ijzer, kalium, calcium, magnesium en zink in zich en natuurlijk ook veel chlorofyl, maar vrijwel geen calorieën! Kiemen zijn nooit saai, want de kleine krachtpatsers zijn rijk aan smaken. Ze bevatten niet alleen alle voedingsstoffen, maar ook al de smaak van de planten die ze eens moeten worden. Alfalfakiemen zijn zacht en een beetje zuur en de kiemen van broccoli en linzen hebben een fijne aromatische smaak, terwijl uienkiemen verfrissend en hartig zijn. Er zijn ook kiemmengels te koop die alle smaken bevatten. Het is ontzettend leuk om zelf te kiemen te kweken. Dat gaat het makkelijkst in een kiemglas, dat je in elke bio-super kunt kopen. Je doet er een lepel zaad in en bronwater bij en na vier tot zeven dagen heb je een grote portie kiemen! Als ‘kiemzaad’ kun je mungbonen, gedroogde kikkererwten, linzen, adukibonen, quinoa, maar natuurlijk ook ‘good old’ tuinkers of mosterdzaad. Uit: Superfoods in je dagelijks leven, Thorsten Weiss & Jenny Bor Je kunt de kiemen gebruiken in salades, smoothies, als garnering bij soepen, maar natuurlijk ook gebruiken om met wat hummus, lekkere kaas, avocado of met een groentespread op een versgebakken broodje. Eet smakelijk!