Home Bewustzijn Jouw leefstijl kompas voor een gezonde koers

Jouw leefstijl kompas voor een gezonde koers

Door Wenske Pasman

onrust Soms verlies je jouw koers en raakt jouw eigen leefstijl, vol gezonde gewoontes en rituelen die zo goed voor jou werken, uit zicht. Je loopt opeens in de stad op zoek naar ‘iets’. Je bezwijkt voor het gemak van een pizza en snakt naar een zak chips. Om 15 uur kak je in en ben je klaar met de dag maar ‘s avonds zit je lusteloos te zappen en wil je niet naar bed. Je werk, thuis, de planning; je leven verliep net zo lekker op rolletjes en op de manier dat jij wilde! Maar nu voel je je onvervuld, onrustig, ontevreden en overweldigd.

Onrust

Recentelijk merkte ik dat ik mijn richting opnieuw moest vinden. Een belangrijk project was afgelopen en ik had geen duidelijk idee voor mijn volgende stappen. Het kopen van nieuwe kussenhoesjes voor op de bank werd opeens mijn prioriteit, maar gaf geen waardevolle invulling aan het onrustige gevoel in mijn lijf. De extra koffie met troost-koek voegde alleen maar meer onrust toe en ik voelde de twijfels en het verwijt alweer opborrelen…. jee, als leefstijlcoaching je werk is, moet je toch zelf ook altijd gezond, gelukkig en totaal in balans zijn met je ideale leefstijl??! Het overkomt jou, mij en ons allemaal. Het leven is voortdurend in beweging en jij, als levend wezen, beweegt lekker mee. Tot zover is het een bewijs voor het feit dat je leeft. Het wordt pas interessant om te zien hoe jij ermee omgaat en wat je er vervolgens meedoet!

Je eigen koers verliezen

We hebben allemaal ideeën of een beeld van hoe we willen dat ons dagelijks leven verloopt. Een soort innerlijk kompas waar we onze beslissingen op afstemmen en richting mee geven aan onze stijl van leven. Hoe beter dit kompas is afgestemd op jouw behoeften, leefritme en persoonlijke voorkeuren, zonder de beperkingen van iets of iemand anders, hoe eenvoudiger het is om dit kompas te blijven volgen. En toch verlies je soms, of vaak, het kompas uit je oog. Je gaat op in de drukte van je dagelijkse leven of wordt meegenomen in de nieuwe leefstijl gewoontes van een vriendin en verliest daarbij je eigen koers. Of het gaat juist allemaal zo goed dat je vergeet op je kompas te kijken waardoor je van pure enthousiasme uit de bocht vliegt! Je vindt jezelf dan terug op een plek, met een gevoel of in een situatie waarvan je meende, hoopte!, dat je daar allang aan voorbij was. Misschien ga je dan de confrontatie met jezelf aan. Verwijt je jezelf dat het weer niet gelukt is? Roep je dat jij het niet kan? Denk je dat je niet voldoende weet? Of dat je niet hard genoeg je best hebt gedaan om deze manier van leven vol te houden? Misschien neem je de tijd en ruimte om te onderzoeken wat er gebeurt is. Ben je benieuwd waardoor je van je eigen pad af raakte? Is dit nog steeds de juiste manier om invulling te geven aan je leefstijl? Hoe wil je nu verder gaan? Wat kan je daarbij helpen?

Jij kan altijd kiezen

Jarenlang koos ik voor de eerste optie en ging ik vol het gevecht aan met dat wat ik allemaal NIET wilde in mijn leven. Het leverde me weinig meer op dan frustratie, moedeloosheid en uiteindelijke veel verdriet. Inmiddels ben ik door deze ervaringen een stukje wijzer geworden. ; ) Ik neem nu de tijd om stil te staan, te reflecteren en bij te sturen voordat ik in een soort melodramatische bui verval. Wat wil ik? Wat vind ik belangrijk? Hoe wil ik mij voelen? En, wat is daarvoor nodig? Deze vragen bieden structuur, helpen je om weer zicht te krijgen op jouw leefstijl kompas en brengen je weer terug bij je eigen koers. Een mini moodboard op je bureau, in je agenda of als screensaver op je computer zorgt dat je letterlijk jouw kompas in het oog hebt en je dagelijks herinnert aan de richting waar jij heen wilt. Verwijt of liefde Verzet of acceptatie Besluiteloos of daadkrachtig Jij kan altijd kiezen. Voel je het verschil?

Leave a Comment