Home Persoonlijke verhalen Jezelf het doel maken van je leven

Jezelf het doel maken van je leven

Door Shanti Schiks
zelfliefde

Op 23 Maart heb ik een TEDx Talk gegeven in Maastricht. De weker ervoor waren best spannend. Vier A4’tjes tekst in het Engels met mijn verhaal en de inzichten over zelfliefde in mijn hoofd stampen.

Tijdens mijn opleiding jaren terug, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, moest ik ook presentaties geven. Ik was hier nooit gek van. Al die ogen die je aankijken terwijl je over onderwerpen vertelt die jou misschien net zo min boeien als hen. Het schijnt dat mensen spreken voor een groep een angstwekkender idee vinden dan doodgaan. Dat is een feit. Tijdens mijn opleiding snapte ik dat.

Ik spreek echter graag over mijn verhaal nu, over het verlies en over dat liefde niet stuk is te krijgen. Dat gaat als vanzelf. Maar in het Engels; dat is nog nieuw. En dan ook met een vaste structuur. Deze is dus best spannend. Maar ik doe het met liefde. Waar ik kan inspireren, daar ben ik het liefst. En zo dus ook bij TEDx. Ik voel  vereerd dat ik ben gevraagd, trouwens. Dat overkomt ook niet iedereen en is een cadeau waar ik trots op ben.

In beslag genomen door de toekomst

Een dag waar ik dus ontzettend naartoe leefde, ken je dat? Dat iets in de toekomst je achteraf misschien ook onbewust ontzettend in beslag heeft genomen. Weken lang slaap je minder, ben je wat onrustig en emotioneel, maar snap je niet zo goed waar het mee te maken heeft. Achteraf valt dat kwartje pas echt. Het was dus ook een opluchting toen de dag aanbrak laatst, in Maastricht. Maar eerst kwam ik aan, op 22 maart.

Leven voor vier

Ik roep sinds de dag van het verlies dat ik nu voor drie mensen leef; Elfin, mijzelf en Pauline. En, mijn ex heb ik vergeven. Dus je zou kunnen zeggen dat ik nu voor vier mensen leef.

Toen ik aankwam in mijn hotelkamer die ik geboekt had voor 118 euro, wat de getallen van mijn zoon zijn geboortedatum zijn en die ik dagelijks voorbij zie komen op de gekste plekken, telde ik in mijn kamer vier losstaande bedden. Leef ik, met het vergeven van mijn ex, nu voor vier? Misschien vandaar de bedden. Wat een grap. Ik vraag vaak van te voren of ze bij mij zijn; Elfin en Pauline. Dan voel ik ze als een soort engeltjes bij mij. Nu hebben ze ook een bed gekregen van het leven. Kunnen we er met zijn allen uitgerust tegenaan morgen.

Maar helaas. Ik lig zo goed als de hele nacht wakker omdat mijn kamer aan een straatkant ligt in het centrum van Maastricht. En het is weekend. Overal geluiden. Dus als ik opsta op 23 maart, ben ik ontzettend brak en vraag ik mij af hoe ik vandaag ga spreken. Maar ach, ik heb er zin in en wil dit voor geen goud missen!

Het gaat om de reis

Als ik aankom in het klassieke oude goud-rood gekleurde theater waar ik mag gaan spreken en mij naar de kleedkamer beneden beweeg, ontmoet ik daar degene die voor mij gaat spreken. Een jonge dame van 19 jaar. Er ontstaat een mooi gesprek. Ze vertelt dat veel van haar leeftijdsgenootjes en vrienden al zo ambitieus zijn en dat zij dat zelf ook wel is. Vandaar dat ze een Tedx Talk geeft op haar negentiende.

Maar ze zag laatst een mooie quote vertelde ze: life is about the journey, not the destination. Wanneer zij mij dit vertelt, moet ik wat lachen. Een goede vriendin van me noemt deze quote zo nu en dan in het Nederlands met een plat Amsterdams accent: het gaat om de reis schat, niet om de bestemming. Dit doet zij als we weer afdwalen naar ideeën over de toekomst of doorfilosoferen en genieten van het nu ietwat vergeten. Ohja, zeg ik dan, meestal lachend. Terug naar het nu. Wij zijn het doel. Het leven is bijzaak.

Dankbaar

Even later sta ik te spreken; ik heb achttien minuten, maar omdat ik minstens een derde van mijn tekst oversla, ben ik met elf minuten wel klaar. Tussen het spreken door, wanneer ik stiltes laat vallen, krijg ik applaus. Achteraf, in de pauze, komen mensen uit het publiek naar mij toe voor complimenten en foto’s. Super mooi, ik voel mij vereerd en dankbaar. Tegelijkertijd besef ik me dat ik het meest dankbaar ben voor dat er een paar vrienden zijn. Dankbaar voor dat ik gezond ben en dat ik leef. Dankbaar voor de verbinding met mensen om mij heen en de kleine momentjes van geluk die eigenlijk het grootst zijn. En voor een berichtje vanochtend van iemand die ik leuk vind en wie mij vlinders geeft. Ook dat durf ik weer toe te laten. Daar ben ik dankbaar voor.

Het  spreken leek een soort hoofddoel te zijn geworden, maar was eigenlijk helemaal niet zo groot als mijn fantasie het maakte. Het grootste inzicht uit deze TEDx Talk is dat wij altijd zelf het hoofddoel zijn, niet iets in de toekomst of buiten onszelf. Als ik thuis kom na deze dag, ben ik onrustig bezig in mijn hoofd door vragen te stellen als: wat is het volgende? Waar gaat het nu heen? Ga ik nu reizen voor werk? Dan denk ik aan het gesprekje van die ochtend met die jonge wijze vrouw. Het gaat om de reis en niet om de bestemming.

Ik kom weer thuis bij mezelf en zie dat de wereld mijn achtertuin is. Ik voel me dankbaar en rijk en sta stil bij wat ik al allemaal heb. Niet leven voor doelen, maar jezelf het doel maken van je leven. Doe(l) je mee?

Liefde!

Boekentip: De kracht van zelfliefde

In dit praktische boek neemt Shanti haar lezer mee langs de 11 stappen van de Selfin Way. Deze methode, vernoemd naar haar zoontje Elfin, inspireert om jezelf in alle omstandigheden lief te hebben. De heldere oefeningen, sprekende voorbeelden en inspirerende quotes maken De kracht van zelfliefde tot veel meer dan een stappenplan: het is een handboek voor wie (weer) op zoek durft te gaan naar zelfliefde.

Nieuwsgierig naar haar boeken of workshops? Je kunt hier over meer vinden op www.shantischiks.nl

1 comment

Avatar
Greg 24 mei 2019 - 11:07

Mooi

Reply

Leave a Comment