Home Liefde & Relaties Je relatie is een schilderij om bij stil te staan
relatie

Als het contact met je partner is verflauwt is het de kunst dit samen onder ogen te zien. Dit kan ontnuchterend zijn en daar schrikken veel stellen voor terug. Als negatieve gevoelens de boventoon zijn gaan voeren, heb je de neiging hieraan voorbij te lopen. Nieuwe situaties lijken het contact weer wat te verlevendigen. Druk bezig zijn geeft opwinding en dat blaast de relatie weer nieuw leven in. Maar de opwinding die dit geeft, duurt maar even –  en eigenlijk weet je allebei dat dit geen oplossing is.

Hoe ervaar jij je partner?

Juist als je waarneming van elkaar vervlakt, is het belangrijk om te vertragen. Zoals je stilstaat bij een schilderij om goed in je op te nemen wat het je doet, zo kun je leren stil te staan bij hoe je je relatie op dit moment ervaart. Dat houdt in dat je niet steeds nieuwe situaties opzoekt. Je contact krijgt meer diepgang als je bewust nagaat wat de ander voor je betekent. Het is beslist niet gemakkelijk om te doen, maar dat is geen reden om het te laten.

Op je hoede zijn

Je hoeft je niet krampachtig voor je partner te gaan interesseren, want dan sla je een stap over. Je hebt misschien je redenen om dit (tijdelijk) niet meer te doen. Misschien stoot iets in hem je wel af. Misschien ben je op je hoede geraakt voor zijn scherpe tong en hou je jezelf daarom terug. Mogelijk vind je hem nog steeds aantrekkelijk, maar aarzel je dit te laten merken. Misschien zijn de partnergesprekken zo vaak vastgelopen dat je je nu richt op de kinderen of je werk buitenshuis. Misschien heb je de moed opgegeven omdat hij onbereikbaar lijkt.

De geoefende blik van een kunstenaar ziet meer in een schilderij dan een ander

Genuanceerde kijk

Door aandacht te besteden aan de waarneming van je partner en jezelf binnen de relatie, ontwikkel je een genuanceerde kijk op de situatie. Dat is het enige. Je ontdekt bijvoorbeeld aspecten van je partner die je niet eerder waren opgevallen. Sommige kanten komen nu meer naar voren in je waarneming en het valt je op hoe je daar zelf op reageert. Je partner lijkt geen grijs blok beton meer, maar een geslepen steen met verschillende facetten. Vergelijk het met de geoefende blik van een kunstenaar. Deze ziet meer in een schilderij dan een ander.

Probeer dus niet de ander aantrekkelijker te vinden dan hij nu voor je is. Je ziet meer aspecten van hem en misschien zijn die niet allemaal even leuk. Dat hoeft niet te blijven, maar op dit moment is het zo.

Boekentip Inspirerend Leven: Thuiskomen bij elkaar

In een relatie proberen twee grote, verre van homogene families met elkaar te praten. Ze kibbelen onder elkaar en doen dat ook op momenten waarop wij consistent met iemand proberen om te gaan. Hoe gevoeliger het onderwerp, des te meer liggen de ikken onze innerlijke familie met elkaar overhoop.  Naarmate ons bewustzijn toeneemt, krijgen we steeds meer zicht op deze ikken. We zijn ons beter bewust van wat er in onszelf en in onze relaties gebeurt. Deze bewustzijnsgroei verleent onze relatie meer diepgang en geeft ons het gevoel dat we meer grip hebben op relaties.

Bestel jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,99 met gratis verzending.

Leave a Comment