Bewustzijn

Hoe kun je diepgewortelde, oude overtuigingen loslaten?

Door redacteur
Hoe kun je diepgewortelde, oude overtuigingen loslaten?

We hebben te maken met verschillende gedachten. Sommige hiervan zijn positief en voedend. Deze gedachten dienen ons hele leven. Maar er zijn ook gedachten die misschien nuttig waren toen we klein waren, maar niet meer toepasselijk zijn nu we volwassen zijn. We stellen onszelf echter zelden de vraag of onze gedachtes en overtuigingen wel echt waar zijn. Waarom geloven we bepaalde dingen eigenlijk en zouden we soms niet beter af zijn wanneer we bepaalde overtuigingen loslaten?

Het is slechts een overtuiging die je als kind hebt opgedaan

Wanneer ons als kind is geleerd dat de wereld eng is, accepteren we alles wat we horen en wat bij deze overtuiging past als de waarheid. We zouden andere opvattingen hebben als ons vroeg in ons leven was verteld: ‘De wereld is een veilige plek.’ Het zou makkelijker voor ons zijn om te geloven dat er overal liefde is, dat mensen vriendelijk zijn en we alles hebben wat we nodig hebben. Als jou als kind is verteld: ‘Het is allemaal jouw schuld’, zul je altijd met schuldgevoelens rondlopen, wat er ook gebeurt. Jouw overtuiging maakt je dan tot iemand die steeds zegt: ‘Sorry, het spijt me.’ Als je als kind leerde geloven: ik tel niet mee, zal deze overtuiging jou altijd achteraan in de rij doen belanden.

Als andere mensen jou niet opmerken, kun je het gevoel krijgen dat je onzichtbaar bent. Waren de omstandigheden in je jeugd zodanig dat je ging geloven dat niemand van je hield? Dan zul je zeker eenzaam zijn. Zelfs als je een relatie krijgt, zal de vreugde dan van korte duur zijn. Leerde je familie je: ‘Er is niet genoeg’? Dan weet ik zeker dat jij vaak denkt dat je niets in huis hebt, of dat je maar net rond kunt komen of altijd schulden hebt.

We groeien op met overtuigingen die ons ervan weerhouden om te veranderen. Hier volgt een aantal beperkende ideeën:

  • Dat doe je niet.
  • Het klopt gewoon niet.
  • Het is niet goed dat ik zoiets doe.
  • Dat zou niet spiritueel zijn.
  • In mijn familie deden ze dat nooit.
  • Liefde is niet voor mij weggelegd.
  • Ik geloof er niet in.
  • Zo iemand ben ik niet.

De dingen die je als kind leert en de ervaringen die je in je jeugd opdoet, hebben een grote invloed op de overtuigingen die we hebben in ons latere leven. Dit kan ons soms beperken en ons ervan weerhouden om te veranderen.

Als jij het gelooft, lijkt het waar

Hoe vaak hebben we niet gezegd: ‘Zo ben ik nu eenmaal’ of: ‘Zo is het nu eenmaal’? Deze woorden betekenen eigenlijk dat we denken dat dit de waarheid over ons is. Meestal is wat we geloven de mening van iemand anders waar we in zijn gaan geloven. Deze overtuiging past waarschijnlijk precies bij alle andere dingen die we geloven. Ben jij een van de velen die, als ze ’s morgens opstaan en zien dat het regent, zeggen: ‘Bah, wat een rotdag’? Het is geen rotdag. Het is alleen een natte dag. Als het echt onze overtuiging is dat regendagen rotdagen zijn, zullen we regen altijd met tegenzin begroeten. We vechten tegen de dag, in plaats van mee te gaan met wat er gebeurt.

Als we vreugdevol willen leven is het nodig vreugdevolle gedachten te denken. Als we welvarend willen leven, is het nodig welvarende gedachten te denken. Als we liefdevol willen leven, is het nodig liefdevolle gedachten te denken. Wat we mentaal en verbaal uitzenden komt bij ons terug.

Bewustwording: de eerste stap voor heling en verandering

Als een achterhaald gedachtepatroon diep in ons begraven ligt, is het zaak om er zicht op te krijgen voordat we het kunnen loslaten. Misschien praten of klagen we erover, of zien we het in andere mensen. Op de een of andere manier begint het ons op te vallen, het komt onder onze aandacht en we kunnen ermee aan de slag. Vaak trekken we een leraar, een vriend, een boek, een cursus of een workshop aan waardoor we nieuwe mogelijkheden gaan zien om ons probleem op te lossen.

In het begin is de weerstand vaak groot. We willen onze gedachten helemaal niet veranderen en alleen al bij de gedachte aan veranderen kunnen we kwaad worden. Dit is een prima reactie zolang we maar begrijpen dat we de eerste stap op weg naar heling zetten. De reactie die we voelen is er om ons duidelijk te maken dat we al zijn begonnen te helen en te veranderen. Het proces begint namelijk zodra we overwegen te veranderen. Als we eisen dat we onmiddellijk volledig geheeld worden, gunnen we onszelf niet de tijd om de les te leren die te maken heeft met ons probleem.

Als je naar een andere kamer wilt gaan, sta je eerst op en dan loop je die kant op. In je stoel blijven zitten en eisen dat je in die andere kamer bent, werkt niet. Heling vindt op precies dezelfde manier plaats. We willen allemaal dat ons probleem voorbij is, maar vaak zijn we niet bereid om al die kleine dingen te doen die samen tot een oplossing leiden.

Verantwoordelijkheid nemen

Het is het moment om onze verantwoordelijkheid te nemen voor het feit dat we een bepaald probleem hebben gecreëerd. Je bent niet schuldig of een slecht mens omdat je dit probleem hebt, maar hebt een kracht binnen in je die ervoor zorgt dat elke gedachte een ervaring wordt. Deze kracht hebben we in het verleden onbewust gebruikt om dingen te creëren die we niet wilden ervaren. Door ons bewust te worden van deze kracht en verantwoordelijkheid te nemen, leren we om deze kracht bewust te gebruiken. Op positieve manieren die ons welzijn bevorderen. We hebben allemaal lessen te leren. De dingen die we moeilijk vinden, zijn de lessen die we zelf hebben gekozen om te leren. Als we dingen makkelijk vinden, zijn het geen lessen maar dingen die we al weten.

Oefening: Ik ben bereid om te veranderen

Kijk in een spiegel en zeg tegen jezelf: ‘Ik ben bereid om te veranderen.’ Ga na hoe je je voelt. Als je aarzelt of weerstand voelt en toch maar liever niet wilt veranderen, vraag je dan af waarom. Welke oude gedachte houd je vast? Ga alsjeblieft niet op jezelf vitten, ga gewoon na wat er aan de hand is. Ik vermoed dat deze overtuiging jou al veel last heeft bezorgd. Waar komt ze vandaan? Weet jij het? Of we nu wel of niet weten hoe die overtuiging is ontstaan, laten we er nu aan werken om haar los te laten. Loop weer naar de spiegel en kijk jezelf diep in de ogen. Raak je keel aan en zeg tien keer hardop: ‘Ik ben bereid om al mijn weerstand los te laten.’

Met een spiegel werken is een uitstekende methode. Als kind kregen we de meeste negatieve boodschappen van andere mensen, die ons daarbij recht in de ogen keken en misschien zelfs met hun vinger naar ons wezen. Als jij nu in de spiegel kijkt, zeg je waarschijnlijk iets negatiefs tegen jezelf. We hebben vaak kritiek op ons uiterlijk of we schelden om de een of andere reden op onszelf. Jezelf recht in de ogen kijken terwijl je een positieve uitspraak over jezelf doet, is volgens mij de snelste manier om resultaten te krijgen met affirmaties.

Je kunt je leven helen

Je kunt je leven helen

In Je kunt je leven helen laat Louise Hay je op een eenvoudige en begrijpelijke manier kennismaken met de verbinding tussen lichaam en geest. Je negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf zijn vaker dan je denkt de oorzaak van emotionele problemen en lichamelijke klachten. Als je leert om van jezelf te houden en jezelf en anderen te vergeven, zet je stappen om je leven ten goede te veranderen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reacties
  1. Michel Piedfort 1 februari 2020 - 21:22
    Reply

    Je diepgewortelde overtuigingen ontdekken kun je door te praten. Laat iemand je een spiegel voorhouden als je vertelt wat jij belangrijk vindt, waardeert of net niet wil

  2. ANDRE FIERENS 19 maart 2020 - 12:50
    Reply

    Welke diepgewortelde belemmerende overtuiging zit er bij Verlegenheid ?

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?