Home Gezondheid Je gezondheid verbeteren: drink meer koffie

Je gezondheid verbeteren: drink meer koffie

Door Chantal van Veen

Steeds meer mensen zijn bewust bezig met het creëren van een gezondere levensstijl. De een om een gezond lichaam en gezonde geest te behouden en de ander om zijn of haar gezondheid juist een boost te geven. Door bewuste keuzes te maken, heb je je levensverwachting en gezondheid voor een groot deel zelf in handen. Maar hoe komt dit eigenlijk?

Waarom is een gezonde levensstijl zo belangrijk?

Jouw levensstijl is doorslaggevend voor een lang en gezond leven. Met een gezonde levensstijl geef je je gezondheid een boost en stimuleer je tegelijkertijd zelfgenezende processen die zowel het ontstaan als de schadelijke invloed van ontstekingen tegengaan. Je kunt zo je afweersysteem versterken, ontstekingen bestrijden en voorkomen en ervoor zorgen dat je je gezonder en jonger gaat voelen. Ook zal het risico op een aantal ziekten verkleinen en biologische veroudering vertragen wanneer je jouw levensstijl verbetert.

Een eenvoudige tip: koffie

Er zijn een aantal tips waarmee je gemakkelijk kunt werken aan het creëren van een gezondere levensstijl. Een tip waar je direct mee aan de slag kunt, is het drinken van koffie. De antioxidanten in een kop koffie versterken namelijk het immuunsysteem en bestrijden ontstekingen. Overdrijf het echter niet: drie à vier koppen per dag is voldoende. Ook is het belangrijk dat je er geen maagklachten of andere bijwerkingen van krijgt en moet je oppassen met koffiedrankjes die veel suiker en verzadigde vetten bevatten.

De voordelen van een kop koffie

Je vraagt je misschien af wat het drinken van enkele koppen koffie op een dag met je gezondheid doet. Waarom is koffie zo gezond? Uit onderzoek blijkt dat matige koffieconsumptie de volgende positieve effecten met zich meebrengt:

1. Minder risico op diabetes
Eén extra kop koffie per dag verkleint het risico op diabetes al. Degenen die die drie à vier koppen koffie per dag drinken hebben echter nog minder kans op diabetes dan degenen die er nul tot twee drinken.

2. Minder risico op een beroerte
Vrouwen die twee tot drie koppen koffie per dag drinken, hebben bijna 20 procent minder risico op een beroerte dan vrouwen die zelden koffie drinken. Opvallend is dat ook cafeïnevrije koffie de kans op een beroerte verkleint. Dit gebeurt daarentegen wel in mindere mate dan bij gewone koffie.

3. Minder risico op alzheimer
Personen van middelbare leeftijd die circa vier koppen koffie op een dag drinken, hebben 60 procent minder kans op alzheimer dan mensen die nul tot twee koppen per dag drinken. Dit heeft waarschijnlijk te maken met hoge gehalte antioxidanten in koffie dat de hersenen beschermt.

4. Minder risico op parkinson
Cafeïne kan het risico op parkinson verkleinen. Met drie koppen koffie op een dag kan je het risico met wel 50 procent verminderen.

5. Minder risico op terugkerende kanker
Er is gebleken dat de vrouwen die borstkanker hebben gehad en dagelijks meer dan twee koppen koffie drinken, minder risico hebben op een terugval. Daarnaast kan  koffie ook het risico op terugkerende dikke darmkanker verkleinen.

Boekentip: Drink meer koffie

In ‘Drink meer koffie’ beschrijft Dr. Bertil Marklund verrassende inzichten om langer, gezonder en gelukkiger te leven. ‘Drink meer koffie’ is een praktische gids vol wijsheid uit Scandinavië, dé regio op het gebied van gezond en gelukkig leven.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com  voor € 15,00.

1 comment

Avatar
nicole orriens 1 maart 2019 - 09:15

Ik houd van koffie, dus ik lees dit graag : ) Dat boek ga ik reserveren in de bieb!

Reply

Leave a Comment