Home Geen categorie Je bent (niet) meer dan je brein

Je bent (niet) meer dan je brein

Door redacteur
In hoeverre bepalen je hersenen je denken, voelen en doen? Wat is de rol van je ziel en welke speelruimte heeft spiritualiteit? In juni richt Inspirerend Leven de focus op ons brein.

We nodigen je van harte uit om mee te denken over de vele verschillende kanten van dit thema en je mening te delen door te reageren op artikelen of zelf een nieuw blog toe te voegen. Over linker- en rechter-hersenhelft, hooggevoeligheid, rewiring, NLP, mindfulness of buitenaardse intelligentie…

Hersenen als sneeuwvlokken

Onze hersenen zijn een bijzonder orgaan. De basis wordt gevormd door gemiddeld zo´n honderd miljard neuronen. Deze cellen zijn tegelijkertijd zendertjes en ontvangers van informatie, verwerken impulsen binnen een fractie van een seconde en geven er ook nog betekenis aan op een ‘hoger’ niveau. Je kunt wat dat betreft een analogie trekken met sneeuwvlokken. Zoals Vesta Kelly zegt:

Sneeuwvlokken zijn een van de mooiste en fragielste dingen van de natuur, maar als ze samenkleven ontstaat er een immense kracht.

De vergelijking met sneeuw kan duidelijk maken dat ons denken, onze geest en onze ziel nog niet verklaard kunnen worden uit de kennis van ons hersen- en zenuwstelsel. Onze kracht om te leven en er iets van te maken, overstijgt alle wetenschappelijke beschouwingen. Dit grootste mysterie van de mens kun je levenskracht noemen of spiritualiteit, maar het is een immense kracht in je, die je zelf kunt oproepen en aanwenden.

Van hooggevoeligheid en NLP tot mindfulness en meditatie

De hele maand juni willen we ons concentreren op de thema’s waar ons brein en spiritualiteit aan elkaar raken. Dat blijkt een heel breed terrein, waarin boeken over neurowetenschap, ‘het verlichte brein’ en hooggevoeligheid nieuwe inzichten kunnen geven, en evenementen als ‘het yoga beachfestival’ en UFO-dag je net zulke nieuwe impulsen kunnen geven als deelname aan een van de vele workshops NLP of meditatie. Meditatie bijvoorbeeld zien velen als fitness voor je ziel, maar het werkt via je hersenen en stabiliseert (meetbaar) ook je brein. Lees en leer er de komende maand alles over. Verdiep je kennis en je spiritualiteit en deel je (nieuwe) inzichten met anderen, bij voorkeur via onze site. Hoe dan ook: veel inspiratie toegewenst!

Leave a Comment