Home Bewustzijn Introspectie: zo ontrafel je de mooiste lessen van dit jaar

Introspectie: zo ontrafel je de mooiste lessen van dit jaar

Door Michèle Lippus

Nu het einde van het jaar nadert, reflecteren we makkelijker over wat dit jaar ons bracht. Nieuwe plannen, doelen en dromen ontstaan uit ervaringen uit het verleden waar we een verbetering in willen beleven. Maar hoe haal je nu de belangrijkste momenten uit dit jaar? Laten we dit samen ontdekken!

De waarde van introspectie

Zo, wat maakt dat introspectie zo waardevol is? Onderzoek heeft aangetoond dat we makkelijk tot 50.000 gedachten per dag kunnen hebben. Meer dan de helft van deze gedachten hebben een negatieve toon en 90% van deze gedachten zijn herhalingen van wat je regelmatig denkt.

Stilstaan bij je gedachten draagt bij aan je persoonlijke groei. Alleen hiervoor is het al zo boeiend om af en toe tijd de nemen om te reflecteren. Je ontwikkelt hierdoor het vermogen om jezelf beter te begrijpen en bijkomend helpt het je ook om je beter te focussen op wat belangrijk is.

De topics, vragen, ideetjes waarover je kan reflecteren zijn eindeloos. Sommige van deze vragen zijn  perfecte ijsbrekers. Het is zo eens wat anders dan over het weer te praten.

Enkele tips en zelfreflectievragen

Alvorens we van start gaan, zorgen we voor een aangepaste setting. Letterlijk jezelf nestelen zodat je vanuit een ontspannen en geborgen gevoel deze inwaartse beweging kan maken.

 • Voorzie een schriftje of enkele losse vellen papier, waarop je je gedachten kan schrijven. Werk je graag wat creatiever, dan kan je ook een vision board maken.
 • Zoek een rustig plekje, maak je favoriete warme drank klaar en cosy up! Neem ruim de tijd, zo kan je lekker in jouw flow verder exploreren;
 • Wees eerlijk en besef dat er geen fouten bestaan, enkel kansen om dingen anders aan te pakken.

Door stil te staan bij enkele vragen, zal je stapsgewijs je jaar ontrafelen.

 • Wat was mijn grootste/mooiste groeimoment van dit jaar?
 • Hoe heb ik dit bereikt?
 • Welk gevoel heb ik hierbij?
 • Wat was mijn grootste uitdaging?
 • Hoe ging ik hiermee om?
 • Op welke manier kan ik een meer gewenst resultaat bereiken?
 • Wat wil ik in 2020 graag anders aanpakken?
 • Waar wil ik me de komende periode meer of focussen?
 • Wat zijn de stappen die ik kan zetten om mijn plannen voor 2020 haalbaar te maken?
 • Wie of wat kan me hierbij helpen?

Spelenderwijs tot inzichten komen

Soms kan het wat lastig zijn om bovenstaande oefening alleen uit te werken, vooral als je geen ervaring hebt met introspectie. Al pratend kan je ook tot hele mooie conclusies komen. Hier ken je op voorhand de vragen niet, wat het lekker spannend houdt. Trek voor jezelf een kaart en reflecteer over de vraag. Vervolgens vertel je je inzicht aan je medespelers. Besef dat bij dit spel geen foute antwoorden bestaan en er enkel winnaars zijn van leerrijke inzichten.

De topics, vragen, ideetjes waarover je kan reflecteren zijn eindeloos. Sommige van deze vragen zijn zelfs perfecte ijsbrekers in een gesprek met iemand die je niet kent. Het is wat anders dan over het weer te praten of te polsen wat hen op deze specifieke plek brengt.

Wil jij graag deze vragen ontdekken? Je kan ze via deze link verkrijgen, na het invullen van je naam en mailadres.

Wat laat jij graag achter in 2019?

Naast stil te staan bij wat dit jaar je gebracht heeft, kan je ook reflecteren over het loslaten van bepaalde trekjes waarbij je denkt: het is klaar, dit laat ik voortaan achter me! Kan je niet onmiddellijk bedenken wat je eventueel kan loslaten? Onderstaande 3 tips zijn interessante topics om even bij stil te staan.

Angst voor de toekomst

Als ik terugblik op wat me het meest belemmerd heeft in het verleden, is het dit: angst voor wat komen zal of het onbekende. Vooral wanneer je in een moment van onzekerheid zit, kan angst al snel de overhand nemen. Je probeert niet te doemdenken, maar het is vaak sterker dan jezelf.  Je bent bezorgd en ook al tracht je je focus op iets positief te zetten, merk je dat dit helemaal niet eenvoudig is. Dat is normaal, je kan immers niet in één beweging van een angstige of bezorgde mindset overte schakelen naar een happy joy joy mindset.

Wat kan je wel doen: inmiddels weet je dat je druk maken in deze situatie deze situatie enkel maar nog levendiger houdt. Schrijf voor jezelf een affirmatie, die je helpt om hier op een andere manier naar te kijken of mee om te gaan.

Ook al weet ik niet wat morgen brengen zal, het is sowieso een nieuwe dag met nieuwe kansen!

Oordelen

Wat maakt dat we als mens zo makkelijk in oordelen tuimelen?  Meestal merken we dit in situaties waarbij een ander op een manier handelt of reageert die indruist tegen ons standpunt. Echter wanneer we in contact komen met iemand met een andere visie, dan gaan we deze persoon al snel beoordelen. Misschien voel je dan de onweerstaanbare drang om deze persoon te laten inzien dat zijn of haar zienswijze fout is. Hoe meer je iemand probeert te overtuigen van jouw “gelijk”, des te meer weerstand je mag verwachten.

Zelfs met goed onderbouwde argumenten, ontnemen we deze persoon een beetje de vrijheid om een eigen visie te hebben. Of dit nu juist is of niet is zelfs niet relevant. Stel dat iemand met een heel ander geloof of overtuiging jouw wil duidelijk maken dat jouw levensvisie compleet fout is? Hoe erg zou jij het op prijs stellen als iemand jouw recht op een eigen mening niet respecteert?

Would I rather be right or feel good? Abraham Hicks

Dit is zonder meer de meest waardevolle les die ik dit jaar heb geleerd. Iedereen heeft een kader met persoonlijke waarden en normen. Je tijd en energie steken in iemand van gedachte te doen veranderen, puur en alleen omdat jij de andere wil bewijzen dat deze fout is, draagt zeker niet bij aan een gevoel van welzijn.

Negatief zelfbeeld

Heel wat van onze millennials worstelen met een vertekend zelfbeeld. Deels door een maatschappij waar alles om succes en grote daden draait, deels door de illusies van perfecte levens die gereflecteerd worden op sociale media. Het is makkelijk jezelf te verliezen in een negatief zelfbeeld, vooral wanneer je je constant blijft meten aan anderen.

Misschien heeft die ene persoon een perfect lichaam, een droombaan, een ideale relatie of de financiële vrijheid om alles te doen waar jij van droomt, maar dat wil zeker niet zeggen dat jij niets te bieden hebt. Iedereen, zonder uitzondering, is uniek. Net door je authentieke zelve te omarmen, leer je jezelf te aanvaarden met jouw mooie eigenschappen. Hoe saai zou het zijn als we allemaal hetzelfde zouden zijn? Bovendien, hoe realistisch is het om je te vergelijken met iemand die topsporter is wanneer sporten je helemaal niet ligt? Wat deze persoon zo succesvol maakt, is de passie waarmee deze zijn of haar sport uitoefent!

Misschien is dit nieuwe jaar een uitgelezen kans om in jezelf te leren geloven en te vertrouwen.
Het is je van harte gegund!

 

Boekentip: Eerlijk kijken naar jezelf

De échte (levens)wijsheid ontstaat daar, waar mensen de moed hebben om kritisch naar zichzelf te kijken. Er worden eenvoudige, maar doeltreffende oefeningen gegeven om jezelf te leren kennen, en om je ego en je zintuigen als het ware opnieuw op te voeden. Bovendien leer je ook nog eens je eigen karma op het spoor te komen, en zodoende inzicht te krijgen in de diepere en verborgen achtergronden van je leven.

Bestel jouw exemplaar nu voor € 13,99 op onze webshop Boekenwereld.com.

Lees ook dit artikel:

Laat een bericht achter