Home Tips voor thuis Inspirerend Opruimen Les 1: Inspiratie om op te ruimen

Inspirerend Opruimen Les 1: Inspiratie om op te ruimen

Door Redactie

Welkom bij de eerste les van de minicursus “Inspirerend Opruimen”! Voordat we van start gaan, heb ik tips voor je om de cursus optimaal te volgen.

  1. Kies je eigen tempo. De mail komt dagelijks, maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om er op je eigen moment aan te zitten.
  2. Een opruim-dagboekje. Met behulp van je dagboekje kun je tijdens en na de cursus terugkijken naar je eigen ontwikkeling en je inzichten bewaren. (Helemaal in stijl aan de slag met de cursus? Ik gebruik zelf het Inspirerend Leven Notebook)
  3. Volg je enthousiasme. In deze cursus reik ik je wat handvatten aan, maar het is maar het topje van de ijsberg! Ik ben enorm geïnspireerd geraakt door Nagisa Tatsumi’s ‘De kunst van het weggooien’ en haar 186 pagina’s kunnen veel meer vertellen dan ik in 6 mails. Als je meer wil lezen en dieper aan de slag wil met de kunst van het weggooien is dat boek echt een aanrader.
  4. Setting. Ga op een rustige plek zitten: Inspirerend Opruimen is een rustig momentje voor jezelf waarbij je iets over jezelf mag gaan leren!

Tijd om te beginnen!

Les 1: Inspiratie om op te ruimen

9789021565019 De kunst van het weggooien - 3dOpruimen belooft je ruimte in je hoofd en je leven, maar vaak is het effect averechts. Met deze cursus gaan we je leren hoe je op een goede manier ruimte in je leven kunt brengen. Opruimen wordt zo een bijzonder moment om jezelf beter te leren kennen.

Waarom is het antwoord op “Kan dit weg?” eigenlijk altijd “nee”? Wanneer we onszelf die vraag stellen, kent onze geest duizend vage situaties dat jij of iemand anders dit object ooit nodig kan hebben. De betere vraag is dan ook:

“Waarom heb ik dit voorwerp?”
We hebben vaak van onze ouders of grootouders geleerd dat het ‘zonde’ is om iets weg te doen. Nagisa Tatsumi legt uit dat dit heel reëel is, maar niet meer van deze tijd. Opruimen gaat over ruimte maken voor nieuwe ideeën, wat begint met het  afscheid nemen van wat vandaag niet meer nodig is.

In ‘De kunst van het weggooien’ onderzoekt Nagisa Tatsumi wat we het liefste zouden willen weggooien en waarom we het niet doen. In het eerste deel van het boek geeft ze 10 manieren om weg te leren gooien. Ik mag jou in het kort 2 van deze manieren vertellen!

Bekijk op bol.com

1. Gebruiken, gebruiken, gebruiken!

shutterstock_41183728
Soms hebben we de neiging om bepaalde spullen een bijzondere status te geven. Denk bijvoorbeeld aan handdoeken ‘voor de gasten’, servies maar ook kleding voor ‘speciale gelegenheden’. Door ze een bijzondere status te geven, ga je ze anders behandelen. Voor je het weet ligt je badkamer vol handdoeken die je niet zelf gebruikt, je kast kleding die niet meer past omdat je zo lang hebt gewacht.

Spullen zijn er uiteindelijk alleen maar om te gebruiken. Als je iets hebt omdat het mooi is om naar te kijken, zorg dan dat je het zoveel mogelijk kunt zien.

  • Gebruik wat je hebt zo intensief mogelijk
  • Gooi weg wat je niet gebruikt

Voordelen: je geniet veel meer van al je spullen, je bent minder afhankelijk van idealen als ‘compleet’ en ‘perfect’

2. Het gaat niet om perfectie

plants

Dit vind ik misschien wel de leukste van de tips die Tatsumi ons geeft. Al die opruimgoeroes en minimalisten houden een ideaalbeeld voor waar ik – met mijn liefde voor hanteerbare rommeltjes – nooit aan kan voldoen. Nooit langer dan een uur in ieder geval.

Tatsumi waarschuwt ons voor ‘geleend gedrag’. Dan kijken we naar een opruimgoeroe zoals Marie Kondo en willen we net als zij heel netjes onze shirts opvouwen – maar dan met onze twee linkerhanden. Het is belangrijk om opruim tips en challenges te zien voor wat ze zijn: ideeën. En dat wat inspireert, dat ga je toepassen. Het is eigenlijk weggooien van een hoger niveau: alleen gebruiken wat je nodig hebt, ook als het om opruimtips gaat.

  • Zet de vraag voorop hoe jij wil leven

Streef niet naar perfectie, maar volg een plan dat jou helpt om bij jouw droom te komen

Challenge 1 – aan de slag met ideeën!

Stel jezelf de vraag: hoe wil jij leven? Kijk vervolgens naar de ideeën uit deze les. Kies de ideeën waar jij enthousiast van wordt. Pak je opruim-dagboekje erbij en vul het volgende in:

  • Ik vind het belangrijk om…  op orde te hebben. (bijvoorbeeld: keuken, kledingkast, garage, bureau)
  • Ik ga vanaf vandaag aan de slag met … (bijvoorbeeld: gebruiken, weggooien wat ik niet gebruik, de tijdelijke stapel op mijn bureau, het uitpuilende kastje)
  • Ik hoef het niet perfect te doen, maar ik droom van …

Aan de slag!

Nieuwsgierig geworden naar het boek?

9789021565019 De kunst van het weggooien - 3d

Wil je meer lezen over De kunst van het weggooien van Nagisa Tatsumi? Klik hier voor een gratis leesfragment of klik op de knop hieronder om meteen jouw exemplaar te bestellen.

Bekijk op bol.com

Inspirerend Opruimen Lessen

Les 2: Technieken om aan de slag te gaan
Les 3: Beloningen & cadeaus
Les 4: Prettig weggooien
Les 5: Recycling
Les 6: Frisse wind

Leave a Comment