Home Geen categorie Iedereen kan gelukkig worden! Lees de oplossing!

Iedereen kan gelukkig worden! Lees de oplossing!

Door redacteur

Wat is denken toch een raar fenomeen. Ik bedoel dan niet over iets nadenken, want dat duid ik meestal als je verstand gebruiken. Je verstand gebruiken is heerlijk en dat doe je meestal voor alledaagse, praktische zaken of om een wiskundig probleem op te lossen of….. ga maar door, je snapt wat ik bedoel! Nee,  waar ik op doel is dat oeverloze gebabbel in je hoofd waar je, als je niet oplet, helemaal in opgaat. Waar je zo door in beslag genomen wordt, dat je je helemaal niet meer bewust bent, dat het enkel je denken is en niet het werkelijke leven!!!! Het is niet echt, het zijn je gedachten, mentale activiteiten! Ik durf zelfs te stellen dat je niet gelukkig wordt als je alleen maar aandacht hebt voor je gedachten, als je alleen maar in je hoofd leeft, zoals ik dit fenomeen altijd noem. Ik zeg het ook vaak tijdens mijn workshops:”Geloof niet wat je denkt! Het zijn maar gedachten, mentale activiteiten, niets anders.” Vaak kunnen mensen niet geloven dat ‘uit hun hoofd gaan’ en alleen maar aandacht hebben voor dit moment, voor de wereld om hen heen, manier is om van je stress, zorgen en angst af te komen en je simpelweg weer gelukkig te voelen. Een vriendin van me vertelde me dat ze maar niet kon begrijpen dat haar (ex) vriendje een punt achter hun relatie had gezet. Ze bleef hier in gedachten zo lang mee bezig dat ze er helemaal depressief van werd. Wat ik tegen haar zeg, zeg ik ook tegen mijn cursisten:”Stop met dat denken erover! Je bent een intelligente vrouw. Als je het had kunnen bedenken, was je er allang opgekomen. Dus: Ga weg uit je hoofd.”

Maar wat dan?

Hoe komt mijn vriendin van haar hartenpijn af? Hoe leert ze haar verdriet achter zich te laten? In de eerste plaats en vooral door het te accepteren!!! Accepteer het alsof je ervoor gekozen hebt. Is dat leuk? Nee, verdriet is niet leuk, maar het is wel wat het is en je verzetten tegen de werkelijkheid (in dit geval dat hij een eind aan jullie relatie heeft gemaakt) is contraproductief.

Dus: accepteer!

Maar als het om mijn vriendin gaat, is dat precies wat ze niet wil. Daar verzet ze zich met hand en tand tegen. Want als ze het accepteert dan legt ze zich neer bij de situatie en laat ze ook alle hoop varen.

Maar wat  dan?

Wat kan ze dan doen? Depressief zijn is ook niet wat ze wil. Ze heeft nog twee puberende kinderen thuis wonen, een veeleisende baan en heel veel andere zaken die haar ‘van de straat’ houden. Als ze niet kan accepteren wat er is, wat kan ze dan doen om te voorkomen dat ze volledig verdwijnt in dat oeverloze denken?

Je aandacht verplaatsen, is het enige antwoord.

Ik weet het, het klinkt te simpel voor woorden, maar toch is dat de enige mogelijkheid. Kijk om je heen, heb aandacht voor je kinderen, voor die boom, zie de blaadjes, lees een boeiend verhaal, kijk naar je auto, bedenk hoeveel kilometer hij heeft gereden of dat hij toe is aan een wasbeurt, focus je op je werk of  ga wat gezelligs doen met je kinderen, familie of vrienden. Het maakt niet uit! Maar ga weg uit je hoofd! Dat is niet echt! Dat zijn enkel je gedachten, mentale activiteiten.

Breng die discipline op! Verplaatst je aandacht naar iets buiten jezelf!

Dat is de clou! De enige manier om weer aan het roer van je denken te komen staan.

Dat maakt je weer gelukkig.

Weet je niet meer zo goed hoe dat moet? Zou je dat weer willen leren?

Kom dan de maandelijkse eendaagse workshop doen! En als je met een groepje vriendinnen bent, kom ik ook graag naar jou toe. Neem gerust contact op.

Ik zorg voor een heerlijke lunch gemaakt van allemaal verse producten en natuurlijk koffie, thee, fris en wat lekkers. Ook geef ik je de garantie dat je na afloop van de workshop je weer helemaal gelukkig voelt! Warme groet, Janny Leggedoor Brightnezz

2 comments

Avatar
colorin 2 december 2014 - 20:10

Beste Janny,
Misschien is je vriendin er nog niet aan toe om te accepteren.

Je schrijft dat je je gedachten niet meer gelooft, waarom er dan niet mee stoppen?
Een goede methode hiervoor is om je aandacht niet naar buiten je lichaam, maar juist naar binnen te verplaatsen.
Het denken stop dan, want al je aandacht heb je naar binnen, in je lichaam gericht.
Hartelijke groet, Colorin

Reply
Avatar
Janny 4 december 2014 - 01:03

Beste Colorin
Als mindfulnesstrainer begrijp ik precies wat je bedoelt als je adviseert je aandacht naar binnen te verplaatsen. Maar ik heb deze column voor iedereen geschreven en niet alleen voor mensen die bewustwordingstrainingen of gelijksoortige cursussen hebben gevolgd waar ze je dat leren.
Als ik mensen, die ik verder niet ken, adviseer iets te doen dan kies ik voor veiligheid. En naar binnengaan kan ook heel veel angsten oproepen als je niet weet hoe je dat moet doen. Dat wil ik voorkomen en daarom het advies de aandacht buiten zichzelf te plaatsen (zijn ook bekende technieken die alom gebruikt worden). Het geeft de geest rust en daar was het me om te doen toen ik dit schreef.
Hartelijke groet
Janny

Reply

Leave a Comment