Home Hooggevoeligheid Hoogsensitief? Zo kies je de beste werkplek voor jezelf

Hoogsensitief? Zo kies je de beste werkplek voor jezelf

Door Saskia Chatillon‘
werkplek

Je kent het vast wel wanneer je gevoelig bent: je hebt soms sneller door hoe het met een ander is dan hoe het nou met jou gaat. Je kunt onbewust de emoties van iemand dichtbij je overnemen en meegaan in het gevoel. Dit kan blijdschap zijn, maar ook verdriet of boosheid. Daardoor kan het best onhandig zijn om continu samen te werken met een collega of in een drukke groep mensen. De ruimte waarin je werkt, is daarnaast ook belangrijk. Maar hoe kies je nou de beste werkplek voor jou? Deze blog helpt je daarbij.

Eigen plekje

Wanneer je al wat langer weet dat je een hsp’er bent, heb je thuis misschien een eigen plekje gemaakt. Dat heb je nodig om tot jezelf te komen en weer op te laden. Ergens waar je niet gestoord wordt, waar het fijn voelt en waar het zo stil mogelijk is. Het kan soms een uitdaging zijn om tijd voor jezelf te nemen en te rusten, maar het is essentieel om goed te kunnen blijven functioneren. Als je dat niet doet, kun je prikkelbaar en moe worden. Daar help je niemand mee.

Richt jouw plekje zo in dat je er rust ervaart. Zorg voor zo min mogelijk rommel in het zicht en kies voor rustgevende kleuren. Als er veel geluid is, dan kun je het dragen oordopjes overwegen. Als er geen ruimte is voor een eigen plekje, kun je op je bed zitten of liggen om even geen prikkels van buitenaf te ervaren.

Werkomgeving

Maar wanneer je buitenshuis werkt, heb je meestal geen eigen plek. Soms is het behelpen met werken in drukke ruimtes, tussen veel geluid en collega’s die verre van in balans zijn. Ook al kan de inhoud van je werk prettig zijn, je omgeving doet enorm veel met je. En als deze niet fijn is, kan het je toch doen opbranden.

Probeer als hsp’er een werkplek te kiezen met:

  • Een prettige sfeer tussen de collega’s en het management.
  • Een schone en lichte ruimte.
  • Mogelijkheid om in de pauze buiten in het groen te kunnen wandelen.
  • Uitzicht door de ramen op natuur (een boom helpt al); dit werkt kalmerend en inspirerend.
  • Een organisatie waar zoveel mogelijk open en eerlijk wordt gecommuniceerd.
  • Een eigen kamer of een ruimte waar je je af en toe kan terugtrekken zou ideaal zijn.
  • Mogelijkheid om je tijd en je pauzes (deels) zelf te bepalen.
  • Vergaderingen in een klein team in plaats van een grote groep.
  • Werk waarbij zingeving, duurzaamheid of idealisme een rol spelen.

Valkuilen

Als hsp’er zijn je valkuilen vaak: geen grenzen kunnen herkennen of aangeven, niet makkelijk ‘nee’ kunnen zeggen en soms ook perfectionisme. Dit uit zich ook in je werk. Zorg dus voor de beste werkplek voor jou.

Talenten

Jouw talenten zijn: creativiteit, verbinding en bezieling. Het kan dat je creatief denkt en met unieke oplossingen komt, wat waardevol is. Je wilt graag een diepere verbinding met anderen en bent daardoor een essentiële verbinder in teams. Al dat aanvoelen van sfeer en emoties is dan handig. Net als veel mensen wil je graag vanuit je hart en ziel leven en iets goeds achterlaten.

Innerlijke rust

Op de juiste werkplek voor jou kun je balans houden tussen je valkuilen en je talenten. Je kunt dan op de beste manier voor jou een verschil in de wereld maken. Wil je vandaag al aan de slag met praktische tips voor het krijgen van innerlijke rust? Voor jou heb ik de gratis online training ‘Zet je innerlijke rust aan’ gemaakt. Deze vind je hier.

Graag wens ik je een heerlijke werkplek en veel rust toe!

Warme groeten, Saskia Chatillon

www.saskiachatillon.nl

Boekentip: Rust, het geheim van een stiller hoofd

rustDeze tips zijn geïnspireerd op mijn nieuwe boek ‘Rust – Het geheim van een stiller hoofd‘, wat op 9 mei wordt gepubliceerd. Een stiller hoofd, je lijf beter voelen en ruimte nemen voor jezelf, daar ga je mee aan de slag. Om daarna heel bewust te kiezen voor wat jij wil in het leven. Dit praktische boek helpt je bij je zoektocht naar innerlijke rust. Je leert daarnaast meer te vertrouwen op je intuïtie en je eigen wijsheid te benutten.

Pre-order nu alvast jouw exemplaar voor € 17,95 en ontvang het 9 mei.

Door andere gelezen:

 

1 comment

Hoogsensitief? Zo kies je de beste werkplek voor jezelf - Saskia Chatillon 26 april 2019 - 11:00

[…] Hoogsensitief? Zo kies je de beste werkplek voor jezelf […]

Reply
Avatar
choice-loopbaanadvies 10 juli 2019 - 09:03

Bedankt voor het delen!

Reply

Leave a Comment