Home Bewustzijn Wat houdt jou gevangen?

Wat houdt jou gevangen?

Door Shanaz Jonas
paardenbloem blazen

Je kunt als vrouw vastzitten in een mentale gevangenis door emotionele trauma’s uit het verleden. Doordat jij je daar niet bewust van bent en daarom die oude pijn niet heelt, draag je daar weer onbewust iets van over aan je kinderen.

Innerlijke kindjes schreeuwen om aandacht

Ieder emotioneel trauma vanuit je jeugd dat niet geheeld is, zie je terug als een gekwetst, verdrietig of boos innerlijk kind. Wanneer ik het heb over trauma bedoel ik niet per se misbruik of andere ‘grote dingen’ die je misschien hebt meegemaakt. Ook ‘kleinere dingen’ die je niet als trauma zou bestempelen, kan jouw onderbewuste wel zo ervaren en ook zo opslaan in jouw emotionele systeem. Alles wat een intens diepe indruk op je maakt in de negatieve zin kun je als een emotioneel trauma beschouwen.

Om je kinderen een veilige plek te geven om op te groeien, is het belangrijk dat je als moeder die oude pijn gaat helen. Anders ben je door de ruis niet helemaal in staat de behoeftes van je kinderen helder te zien. Je wordt afgeleid door de dingen in jou die gezien, gehoord en geheeld willen worden. Je beeld vertroebelt.

Ware gevoelens zijn rauw

Je gevoelens zijn er om je iets te vertellen. Luister ernaar in plaats van ze weg te stoppen. Wat vertelt jouw gevoel je? Waar loop je tegenaan? Wat heb je nodig? Wat is het eerste dat bij je opkomt, ook al lijkt het nog zo gek of helemaal niet relevant? Waar heb je behoefte aan? Wat houdt je gevangen in het verleden? Wat doet je nog steeds zoveel pijn en verdriet?

Bewustzijn is de eerste stap. Als je het niet ziet, kun je het ook niet veranderen. Wanneer je je gevoelens een stem geeft, weet je wat je echt nodig hebt.

Als kind was je afhankelijk van de keuzes die de volwassenen in je leven maakten. Nu je moeder bent, ben jij degene die verantwoordelijkheid moet nemen voor je leven. Verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt voor jezelf én het leven van je kinderen. En het mooie is dat je altijd weer opnieuw kunt kiezen, ieder moment weer. Voel je dan ook niet schuldig als je iets doet of zegt waar je spijt van hebt. Haal een paar keer diep adem, kom weer terug bij jezelf en kies opnieuw.

De spiegel naar je ziel

Ons hoofd wordt volgestopt met informatie, hoe het hoort en hoe het niet hoort. Ons hart, ons gevoel wordt vaak weggestopt, genegeerd of vergeten. Maar je gevoel is je kompas, als je niet leert hoe je daarmee om moet gaan raak je steeds meer de weg kwijt. Je weet niet goed wie je bent en het is lastig om een goed voorbeeld te zijn voor je kinderen.

Je kinderen zijn je grootste leraren. Zij zijn de spiegel waarin je bij jezelf naar binnen kunt kijken. Daar kom je innerlijke kindjes tegen, die gevangen zitten in het verleden.

Je ziet hardnekkige patronen, gedrag wat je niet zomaar kunt veranderen, spanning en diep verdriet die allemaal vast zitten in je verleden. Het goede nieuws is dat wanneer ze gezien worden, ze geheeld kunnen worden. Het is niet iets waar je mee moet leren leven. Het ligt in jouw macht om je toekomst niet te laten bepalen door je verleden.

De belangrijkste voorwaarde voor heling is veiligheid. Ik creëer een plek waar jij je veilig voelt om jezelf te helen. Wil je een toekomst waar je je vrij voelt om te zijn wie je écht bent?

Voel je dan welkom om contact met me op te nemen.

Liefs,

Shanaz

Ben jij ook een gevangene zonder het te weten? Lees hier hoe je gevangen kunt zitten – en wat je er aan kunt doen. Beeld: Photo by Fineas Gavre on Unsplash

Laat een bericht achter