Home Persoonlijke verhalen Hoop doet leven

Hoop doet leven

Door Diana Douma

Iedereen heeft weleens een zware periode in zijn of haar leven waar je doorheen moet. Op het moment dat je erin zit, zie je de dingen niet meer helder. Je raakt in een vecht of vluchtstand en in sommige gevallen loop je helemaal vast door je angst. Angst is een heel normale en menselijke emotie die in het lichaam verankerd zit door de ervaringen in het leven. Sommige mensen hebben een gevoeliger systeem. Daardoor kunnen bepaalde ervaringen dieper in het energiesysteem terecht gekomen zijn en daar vast zijn gaan zitten. Elke keer als er een gebeurtenis zich voordoet, zal jou systeem daarop gaan reageren uit angst of gewoonte.

Overlevingsmechanisme

Een overlevingsmechanisme zit vaak erg diep, doordat je dit opgebouwd hebt in het verleden. Als je opgegroeid bent met een niet zo veilige basis, dan zal je automatisch en vaak ook onbewust reageren door te gaan vluchten of vechten. Je wilt immers niet in zo’n situatie terecht komen. Je doet er alles aan om het voor jezelf veilig te stellen.

Let op: dit gebeurt vaak niet bewust, want als we bewust wisten dat we door deze patronen ons lichaam juist geweld aandoen dan zouden we het wel laten. Dit soort patronen zorgen er namelijk ook voor dat je blokkades in jezelf oproept en dat je door die blokkades je hele energiesysteem op slot zet. Als dit gebeurt dan sluit je jezelf af voor de flow van het leven en je leeft dan voornamelijk in angst. Het nadeel van angst is weer dat je in een lagere vibratie leeft, en in een lagere vibratie trek je weer lagere energieën aan. Dit kan er wederom voor zorgen dat jij je nog ellendiger gaat voelen en dan kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Hoe doorbreek je deze cirkel

Uiteindelijk moet je het zelf doen, al zijn er genoeg hulpmiddelen/verleners of methodes zijn die jou handvatten kunnen geven. Ten eerste is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in jezelf en dat je er doorheen zal komen. Ten tweede is er de intentie dat  jij je focus ergens op richt om die verandering tot stand te brengen. En ten derde is het vaak een proces waar je doorheen moet. Hoe pijnlijk het ook is en hoe uitzichtloos het soms ook lijkt.

Daarnaast komt hoop om de hoek kijken, want het is zo belangrijk om hoop te houden als je het allemaal niet meer helder ziet. Want er is licht aan het einde van de tunnel. Het is niet erg om in een vecht of vluchtmodus terecht te komen, als jij je maar bewust blijft van het proces waar je in zit. Als je je maar bewust wordt dat deze manier niet blijft werken als je vooruit wil. Alleen jij hebt de tools om je koers te wijzigen en daadwerkelijk verandering te brengen in je leven.

Wees bewust

Hoe moeilijk het ook is en blijft: zodra jij met helingsprocessen bezig bent, kunnen er donkere delen van jezelf naar boven komen. Hier kun je in blijven hangen en dat kan uitzichtloos lijken, maar niets is minder waar. Het is heel belangrijk om hulp te vragen en je kwetsbaar op te stellen. Soms kan hulp uit onverwachte hoeken komen. Deze hulp kan je wakker schudden en net weer dat zetje geven wat je nodig hebt om door te gaan. Je wordt je bewust van het proces waar je in terecht bent gekomen en beseft dat dit oude stukken zijn die naar boven zijn gekomen om geheeld te worden. Alleen is het belangrijk bewust te blijven dat je er niet in blijft hangen of dat je erin meegezogen wordt naar een plek waar het nog veel donkerder en zwaarder is.

Iedereen gaat door bepaalde processen heen, en ook ik maak ze allemaal mee. Daarom weet ik er altijd goed over te schrijven, en probeer ik met mijn ervaringen weer andere mensen bewust te maken en te helpen. Dus zit je in een proces waarin je het allemaal niet meer ziet zitten, probeer deze stappen dan te nemen. Je zult je al snel weer in het licht bevinden en het donker achter je laten. En als je vragen hebt mag je mij gerust een bericht sturen. Dan zal ik er alles aan doen om te helpen met mijn ervaring en inzichten. Want ik weet als geen ander hoe zwaar dit stuk is of kan zijn.

Namasté

“My soul honors your soul.  I honor the place in you where the entire universe resides. I honor the light, love, truth, beauty & peace within you, because it is also within me. In sharing these things we are united, we are the same, we are one.”

Love D

7 comments

Avatar
Melanie_B 8 oktober 2017 - 14:01

Ik heb heel veel aan dit artikel. Zo verstaanbaar, echt! Maar je spreekt over het helen van processen. Nu is mijn vraag : hoe doe je dit, helen? Dat is tot nu toe bij mij nog niet gelukt…

Reply
Avatar
Love_D 13 oktober 2017 - 12:05

Hai Melanie, fijn dat je er wat aan hebt. Ik begrijp dat het verwarrend kan zijn als je midden in een stuk zit en de dingen niet altijd helder ziet. Helen gaat vaak vanzelf, je ziel weet wat het moet doen om zichzelf te helen. Vaak gaat het erom dat we het ook toelaten. Als we bijvoorbeeld verdrietig zijn, willen we het verdriet niet toelaten en/of wegslikken. De donkere delen in onszelf weg stoppen en snel wat anders doen, om maar niet te hoeven/kunnen voelen. Het gaat erom dat we op de momenten dat we iets voelen, dat gevoel ook toelaten. Dat is het leven, hier horen ook vervelende gevoelens bij. Dus als je dat verdriet of boosheid of frustratie, of waar je ook mee zit toelaat, dan laat je ook dat deel van jezelf toe er te zijn. Dan geef je het ook de kans om te helen. Wees lief voor jezelf en geef jezelf de tijd. Je kan dingen niet forceren en dat hoeft ook niet. Hoop dat het hiermee iets duidelijker wordt voor je, anders kan je mij gerust nog vragen stellen 😀

Reply
Avatar
Anne-lies 8 oktober 2017 - 19:59

Ppppffttt dingen komen op je pad als je je voor open steld Hang in de put, de wanden zijn nog niet te glad en zit nog niet op de bodem. Ik ken die put en jammer genoeg ben ik er zelf na jaren weer ingestapt. Oude patronen me ontevreden laten voeden, alcohol misbruik en vluchten voormealleen zijn. Niet slim want zit nu waar ik zit en ben daardoor heel kwetsbaar en wiebelig en lichaam doet pijn… ppppffftt

But ben sterk weet t dus diepadem halen, schrijven en bedachtzaam wezen nu…
Dank voor dit stuk weer… stimulerend. Net meerdere positieve affermaties op kaarten geschreven die ik dagelijks zie en oplees voor mezelf.
Nou rust in systeem creëren en de ui lagen maar verder afschillen.
Ik ben goed zoals ik ben en ga houd van mezelf. Ok heb hoop, geloof en vertrouwen

Reply
Avatar
Love_D 13 oktober 2017 - 11:59

Hai annelies, wat goed dat je al zo bewust bent van jou processen. Het belangrijkste is dat we onszelf accepteren zoals we zijn…ook de donkere stukken. Maar zo te zien weet je alles al heel goed, en fijn dat ik je even een steuntje in de rug heb kunnen geven met mijn blog 🙂

Reply
Avatar
Sandra 15 oktober 2017 - 08:00

Zeer herkenbaar. Ik zit sinds anderhalf jaar in een achtbaan. Ben me zeer bewust van mijn donkere kanten en angsten. Ik laat ze ook toe, maar ik word er naast verdrietig ook steeds somber van. Dit kost enorm veel energie. Op dat moment worstel ik wel steeds met het toelaten, maar weet ik soms niet meer wat goed is. Ik wil er ook niet in blijven hangen. Dus wanneer stop ik met gevoel, pijn en gedachtes toe te laten omdat ze me verder naar beneden trekken. Soms heb ik een paar fijne weken maar er zit altijd een angst in mijn achterhoofd. Wanneer deze door gebeurtenissen getriggerd wordt val ik meteen weer diep. Dan ben ik zeer emotioneel, moe, angstig voor het leven en somber. Ik ben op zoek naar balans.

Reply
Avatar
Love_D 17 oktober 2017 - 12:22

Hai sandra, ik begrijp heel goed in welk stuk je zit en voel echt met je mee. Het is een pittig stuk, maar ergens ga je nog in gevecht met jezelf. Dat zorgt ervoor dat je moe bent en wordt. Ik had hetzelfde en was bang terug te vallen in een zware depressie, dus heb onbewust toch controle gehouden en bepaalde gevoelens niet geheel toegelaten. Maar juist die diepte moet je ingaan en de confrontatie aangaan, zodat je kan helen. De balans komt vanzelf als je echt in overgave gaat. Anne-marie zegt het ook heel mooi, dat je beter al je energie kan gebruiken om te helen. En hulp vragen is echt niet erg he? Ik heb ook hulp moeten vragen. Ik heb heel veel baat gehad bij hypnotherapie en misschien is emdr ook wat voor jou. We zijn allemaal mensen en hebben ook weleens hulp nodig. We hoeven het niet altijd maar alleen te doen. Je kwetsbaar opstellen, kan er voor zorgen dat je weer in je kracht komt te staan. Dan zul je delen van jezelf ontdekken waardoor je weer die balans terug kan vinden. Misschien kan mijn nieuwe blog jou nog een extra zetje geven, maar die staat nog niet hierop. Die staat op mijn facebook en heet “het gevecht opgeven”. https://www.facebook.com/zielenpad/
Hoop dat ik je daarmee wat meer inzichten kan geven. Anders hoor ik het graag van je. Maar geef jezelf ook de tijd en kans om te helen en niet altijd maar door te gaan. Soms heeft heling gewoon wat langer de tijd nodig, maar willen we altijd maar weer doorgaan. Mede omdat deze maatschappij zo in elkaar zit ook 😉 Het is goed zoals het is en jij bent goed zoals je bent. Met je positieve kanten en met je negatieve kanten. Heel veel sterkte en hou je taai. Liefs Diana

Reply
Avatar
Anne-Marie 17 oktober 2017 - 10:27

Sandra, de achtbaan heb ik ook 2 jaar lang gehad (trauma en PTSS als resultaat) Je vind een gezonde balans idd niet door grote hoogten en diepe dalen. Om balans te vinden zul je tuurlijk aan je angsten moeten werken en dat kán! Doorgaan met leven en steeds getriggerd worden is geen optie toch? Al die energie kun je net zo goed gebruiken om te helen…. Angsten hebben een oorsprong, zijn niet (meer) reëel?? Want: wat is angst…?? Ga naar de kern. Schrijf veel en stel jezelf vragen op papier? Ik heb veel gehad aan boeken en Youtube-video’s voor wat betreft mijn ónderwerp”. Een goeie therapeut…..kan ook… ;0. Sterkte, ga ervoor!

Reply

Leave a Comment