Home Hooggevoeligheid Hoogsensitief en de liefde – 5 tips

Hoogsensitief en de liefde – 5 tips

Door Sannie Alblas-Smit

In mijn vorige blogpost heb ik vrij algemeen uitgelegd waar HSP’ers tegenaan kunnen lopen in hun relatie. In deze blogpost zal ik wat tips geven over hoe je als HSP’er (en niet-HSP’er) je relatie goed en gezond kunt houden.

1. Communicatie

Een goede relatie valt of staat met eerlijke en heldere communicatie. Spreek uit wat je irriteert en wat dat met je doet. Weet van elkaar wat jullie verwachtingen zijn en hoe je dat kunt inpassen in de relatie. Ga er niet van uit dat je partner wel weet wat jij verwacht. Leg je partner uit wat je voelt en wat je bezighoudt, hoe je bepaalde dingen ervaart. Ga er niet van uit dat de ander ‘het wel snapt’, want dat is niet zo.

Bespreek de plussen en de minnen in de relatie. Blijf geïnteresseerd in elkaars leven. Luister oprecht naar elkaar, dus niet met de televisie op de achtergrond aan of met een mobiel in de hand. Nu kan communicatie voor sommige HSP’ers moeilijk zijn op de momenten dat zij overprikkelt zijn. Bespreek dus ook hoe jouw systeem werkt. Op het moment dat je overdonderd wordt door emoties, kan het moeilijker voor je zijn om je goed uit te drukken in woorden. Door dit op een rustig moment te delen, wordt het makkelijker om met conflictsituaties om te gaan. Dan kan je partner meer begrip tonen als jij naar de juiste woorden moet zoeken.

2. Ken elkaar

Ken elkaars sterke en zwakke punten. Je kunt iemand niet veranderen, maar je kunt wel leren hoe hiermee om te gaan. Iedereen heeft zijn eigen zwakke punten. Door deze ook te (h)erkennen, leef je in een reële wereld. Veroordeel elkaar niet om jullie verschillen. Accepteer en respecteer dat jullie op bepaalde vlakken van elkaar verschillen. Zoek naar mogelijkheden om elkaar op deze vlakken aan te vullen.

3. Gun het jezelf

Gun jezelf een fijne relatie. Een relatie waarin jij je prettig voelt. Houd genoeg van jezelf, zodat je relatie ook een aanvulling is en niet een opvulling. Gun jezelf een relatie waarin je elkaar respecteert en gelijkwaardig bent aan elkaar. Blijf niet hangen in een relatie die niet gezond voor je is. Durf de liefde toe te laten in je leven. Sommige HSP’ers zijn snel verliefd omdat ze zich op een zeker moment geliefd voelen. De verliefdheid werkt dan als een tijdelijke boost op hun zelfvertrouwen. Zodra de eerste vlinders minder worden, komt dat gevoel van leegte weer terug, want hun partner voldoet dan niet aan de verwachting en kan dit ook niet waarmaken. Belangrijk is dus dat je van jezelf houdt.

4. Conflicten

Ga conflicten niet uit de weg. Ik weet dat het soms ontzettend moeilijk is, want je wil geen zeur zijn of je wilt het zo graag leuk hebben met elkaar. Het is belangrijk om de zaken waar je tegenaan loopt op tijd uit te spreken, voordat de emmer overloopt. Op het moment dat de emmer overloopt, ben je waarschijnlijk overprikkeld, worden er oude koeien uit de sloot gehaald en is het heel moeilijk om op een verhelderende manier met elkaar te communiceren. Probeer geen verwijten uit te spreken, maar leg uit wat ‘het probleem’ met jou doet.

Geef bijtijds aan wanneer je overprikkeld of vermoeid bent. Het is niet verstandig om op zo’n moment een moeilijk gesprek aan te gaan.
Luister tijdens conflicten goed naar elkaar. Voel je niet meteen aangevallen, maar luister goed naar wat de ander zegt en bedenk hier gezamenlijk een oplossing voor.

5. Investeren

Blijf investeren in elkaar. Weet van elkaar wat jullie bezig houdt, deel jullie dromen. Neem elkaar niet voor lief, ook niet na 10, 20 of 30 jaar relatie. Plan quality time samen. Laat je partner zien en voelen waarom je zijn of haar aanwezigheid waardeert. Blijf elkaar complimenten geven, zodat je relatie geen gewoonte wordt. Het sluipt er zo ongemerkt in dat je langs elkaar heen gaat leven, want je ‘moet’ al zoveel tegenwoordig. Je hebt je werk, misschien kinderen, het huishouden en sociale contacten. Dan is investeren in je relatie iets wat misschien onderaan het lijstje belandt, omdat die relatie toch wel goed zit, denk je. Het gevaar hiervan kan zijn, dat jullie stilletjes aan steeds meer een eigen weg gaan bewandelen totdat het punt komt dat jullie beseffen dat er niets meer wordt gedeeld.

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Heel veel succes en liefde.

Sannie

Boekentip: Voluit leven met hooggevoeligheid

Susan Marletta Harts Voluit leven met hooggevoeligheid biedt concrete inzichten en oefeningen die je helpen je ware kracht te vinden en deze verder te ontwikkelen wanneer je hooggevoelig bent. Een gids vol praktische handvatten om je leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven.

Bestel jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,00 met gratis verzending.

Leave a Comment