Home Feng Shui Hooggevoelig? 5 Feng Shui tips om je huis een bron van rust te maken

Hooggevoelig? 5 Feng Shui tips om je huis een bron van rust te maken

Door Nina Elshof

Nina Elshof is Feng Shui expert en deelt op Inspirerend leven tips hoe je van je huis steeds meer een thuis kan maken. Vorige week deelde ze 5 Feng Shui tips om meer rust en ontspannen energie in je huis te krijgen. Deze week deelt ze nog 5 tips om je huis een oase van rust te maken zodat je heerlijk kunt opladen. Nina Elshof is bovendien auteur van Huis & Ziel waarin ze nog veel meer tips deelt vanuit de Feng Shui principes.  

In een vorig blog deelde ik de eerste vijf tips voor een fijn thuis waar je ook als hooggevoelig persoon je rust kunt vinden (die lees je hier). Want hoe heerlijk zou het zijn als je het ideaalbeeld van hoe je moet wonen en dat veel Feng Shui boeken schetsen, zou kunnen realiseren voor jezelf? De realiteit is vaak wat weerbarstiger dan de keurige gestylde huizen in woonmagazines.

Je huis is een reflectie van de beweging en ontwikkeling van jou en je gezin. Het laat zien wie je bent en wat je op een bepaald moment doormaakt. Kijk alleen maar naar hoe een huis van een gezin met kleuters verschilt van een huis van een gezin met pubers; het wordt totaal anders gebruikt en er staat heel verschillend meubilair in dat dat verschillende gebruik ondersteunt.

Maar wanneer je merkt dat het huis jouw manier van leven juist hindert, misschien omdat je ervaart dat je er niet de rust kunt vinden die je na een dag hard werken zo verdient, dan kunnen de volgende Feng Shui tips ook jou vast helpen!

Deel 2 van 10 praktische tips voor een fijn thuis waar je ook als hooggevoelig persoon je rust kunt vinden

6. Omring je met kwaliteit

Meubels en apparaten die wankelen, uit elkaar vallen van ellende of alleen functioneren als je er eerst een schop tegenaan hebt gegeven, vragen voortdurend negatieve aandacht. Zonde van je energie omdat ze die aandacht echt niet verdienen. Ze maken je leven namelijk onnodig moeizaam, stressvol en ingewikkeld. Weg ermee! Je verdient beter!

7. Verander het verhaal

Alles vertelt een verhaal. Van de krant die nog gelezen wil worden, tot de mand met was die nog weggewerkt moet worden. Veel gedoe om ons heen is een noodzakelijk gevolg van het leiden van een aards leven. Maar je verzet daartegen bouwt ongemerkt veel stress op! Hou op met het aangaan van de strijd met activiteiten die levensnoodzakelijk zijn. Doe ze juist met aandacht, liefde en plezier. Maak van strijken een meditatieve gebeurtenis en zie hoe prachtig glad de rok of het overhemd wordt onder je vaardige handen en je stomende strijkbout.

8. Wees selectief in wat je wilt horen

Geluidsoverlast is echt een issue in Nederland en in je stille kamer dringt geluid van buiten zich nog irritanter aan je op. De remedie daartegen is tegengeluid; letterlijk muziek opzetten waar je blij of rustig van wordt en die zich niet aan je opdringt maar voor een prettige achtergrond zorgt. Daarmee creëer je een soort geluidskoepel die geluid van buiten naar de achtergrond dringt. Je kunt afspeellijsten aanmaken op je computer met je favoriete muziek voor specifieke stemmingen. Dan voorkom je dat je voortdurend cd’s op moet zetten, of tussendoor moet luisteren naar irritante reclame of nog irritantere dj’s.

9. Ruik goed!

Veel (hooggevoelige) mensen reageren erg sterk op geuren. Niet zo gek omdat geur directe toegang heeft tot je amygdala die ondermeer je emotionele reacties aanstuurt. De aangebrande aardappellucht die bij de buren vandaan komt kan je behoorlijk in onbalans brengen en zelfs fysieke onpasselijkheid veroorzaken. Of de geur van aftershave die nog in de kamer is blijven hangen, lang nadat de adviseur in het een of ander is vertrokken…

Net als bij geluid, kun je in zo’n geval gebruik maken van ‘tegengeur’. Dat doe je door een geur-brandertje te kopen geschikt om etherische oliën in te verdampen. Dat is beter en subtieler dan wierook; dat is veelal te heftig. Het is ook vele malen beter dan huisparfums die je in het stopcontact moet steken; die bevatten super synthetische geurstoffen die (aangetoond!) zelfs tot huidallergie kunnen leiden en zeker een overprikkeling van je systeem veroorzaken. Wat te denken wat dat doet bij een pasgeboren baby! Echte, zuiver etherische olie van bijvoorbeeld Chi, is een weldaad voor je neus en daarmee voor je geest. Sinaasappelolie maakt bijvoorbeeld blij. Bergamot ontspant en maakt zelfverzekerd.

Zorgen voor een passende geur is dus een eenvoudige manier om je woonomgeving een stuk prettiger te maken!

10. Eer je huis!

Het biedt je bescherming tegen natuurkrachten en tegen de grote, boze buitenwereld. Daar mag je oprecht dankbaar voor zijn, of niet?

Dat kun je doen door, net zoals de oude Grieken, een huisaltaartje in te richten. Gewoon een simpel tafeltje, het liefst in het midden van je huis, waarop je een mooie strandvondst neerlegt, of een steen of bloem, of het prachtige asbakje dat je kind op school gekleid heeft. Je kunt er het geur-brandertje naast zetten, dan heb je meteen een kaarsje op je altaar staan. Een positief middelpunt in je huis zorgt voor een positieve centrering van jezelf.

Ik schreef het al eerder; bewust blij zijn met je huis en er met aandacht in aanwezig zijn werpt zijn vruchten af. Je wordt er sterker, blijer en zelfverzekerder door, waardoor je in de jungle buitenshuis beter je mannetje staat. Of je nu hooggevoelig bent of niet; je zult je daardoor een rustiger en prettiger leven kunnen leiden waarin je de regie daarover meer in eigen hand neemt.

Ik ben heel benieuwd hoe je deze tips hebt ervaren. Welke sprak jou het meest aan of bleek het beste bruikbaar? Deel je ervaring vooral in de reacties. Misschien kun je op die manier ook iemand anders weer inspireren!


Wil je meer dan alleen deze tips?

Wil je zelf praktisch aan de slag met Feng Shui, in je eigen huis of zelfs voor anderen? Voor iedereen die zich verder wil verdiepen in Feng Shui, heb ik de Feng Shui Academie opgericht. Met de geaccrediteerde opleiding, de 4-daagse cursus en een korte kennismakingsworkshop, bieden we iedereen de gelegenheid om Feng Shui te leren begrijpen en er mee te leren werken. Allereerst om je eigen leven beter in balans te kunnen brengen, optimaliseren en je welbevinden te vergroten. Na het voltooien van de volledige opleiding tot Conceptual Feng Shui Professional kun je ook anderen mensen helpen hetzelfde te bereiken. Klik hier en lees gerust verder op onze website!


Boekentip Inspirerend leven: Huis & Ziel

Nina Elshof is auteur van Huis & Ziel: de spirit van het opruimen. Dit boek staat boordevol tips om met je huis aan de slag te gaan: hoe ga je om met rommel, welke inzichten uit de Feng Shui kun je toepassen in jouw westerse huis? Je kunt jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com bestellen voor € 18,50.

2 comments

Avatar
Astrid 14 april 2018 - 17:30

Allemaal bruikbare tips Wat ik wel eens doe : Steelpannetje , gevuld met heet water , waarin ik een paar druppels etherische olie heb toegevoegd. . Dan zwier ik door de kamer om de damp te verspreiden.. Nog grappig om te doen ook.

Reply
Nina Elshof
Nina Elshof 16 april 2018 - 09:41

Dag Astrid,
Dank je wel voor je reactie weer. Grappige tip die je geeft, maar je moet natuurlijk wel oppassen met dat hete water!
Persoonlijk zet ik dan toch liever een diffuser neer.
Groetjes, Nina

Reply

Leave a Comment