Home Bewustzijn Je hoofd leeglezen, hoe doe je dat?

Je hoofd leeglezen, hoe doe je dat?

Door Mirjam Windrich
lezen

‘Je hoofd leegmaken’ – je kent het wel. Tenminste, je hoort het anderen wel eens zeggen. Dat ze rennend of mediterend hun hoofd hebben leeggemaakt. Dat kan natuurlijk helemaal niet, je hoofd is nooit leeg en je hersens staan nooit stil. Wat bedoelen ze dan wel, die mensen met die intussen ‘leeggemaakte hoofden’? Dat ze niet meer piekeren, geen rondjes meer draaien, geen lijstjes meer afwerken, kortom: niet meer bepaalde dingen met hun hersens doen. Anders denken, dus.

Zowel beweging als meditatie helpen daarbij, maar weet je wat ook werkt? Het lezen van mooie en interessante teksten. Goede literatuur, knappe filosofie, prachtige poëzie. Wist je dat er in de 13e eeuw al iemand was die dertig dagen ‘mediteren’ op Bijbelteksten voorschreef? Dat hield in dat je dagelijks een bepaalde tekst las en daarover nadacht. En eigenlijk kan dat met alle mooie teksten. Maar ja, waar vind je die?

Helaas is het mooie niet zomaar op internet te vinden. Wel zijn alle literaire werken zo langzamerhand gedigitaliseerd, maar daar kom je niet zo gauw tenzij je een abonnement op de Koninklijke Bibliotheek hebt. Er zijn fanatieke hobbyisten die belangrijke citaten van grote schrijvers op internet hebben gezet, maar ja, dat is ook zo fragmentarisch.

Terug naar het boek, dus?

Hoe bevalt jou het lezen via de e-reader? Ik heb het geprobeerd, maar lees nog liever een papieren boek dat ik al heb twee keer, dan dat ik een nieuw boek op een e-reader lees. Maar dat kan natuurlijk aan dat lor liggen dat ik ergens goedkoop kon krijgen… moet je maar niet zo opportunistisch zijn. Goed, boeken dus, digitaal of niet. En welke boeken dan?

Duizenden voorbeelden natuurlijk, maar eentje kan ik je niet onthouden en wel Poubelle van Pieter Waterdrinker. Een wervelende roman over liefde, seks, drank, politiek en het schrijven zelf.  Die roman heeft me afgelopen voorjaar de ‘leegte’ gebracht die ik nodig had: totale verwondering over zulke mooie zinnen en beelden en uit mijn leven getrokken, het verhaal in. Soms moest ik gewoon even bijkomen van ongeloof. Hoe kan iemand dit schrijven?

Heerlijk, lezen om je hoofd te vullen met de mooie dingen van het leven. Verwondering als medicijn tegen piekeren, dralen, dreinen…

Leave a Comment