Home Bewustzijn Holistisch coach: zo verlicht je jouw emotionele rugzak

Holistisch coach: zo verlicht je jouw emotionele rugzak

Door Gast auteur
emotionele rugzak

Het is zwaar om onprettige emoties met je mee te slepen. Zou het niet fijn zijn om je emotionele rugzak op te ruimen? Holistisch coach Yvonne van Alphen laat zien hoe je dit zelf in 8 stappen kunt doen. Wat een verlicht gevoel geeft dat!

Een emotie er laten zijn, geeft ruimte om op te lossen en te helen.

Altijd gelukkig

Emoties, we ervaren ze allemaal. De ene voelt prettiger dan de andere. Waarom is dat eigenlijk zo? Waar hebben we geleerd dat een emotie als woede niet mag bestaan? Komt het bijvoorbeeld door bepaalde overtuigingen die we hebben meegekregen tijdens onze opvoeding? Voel en denk daar eens over na. Wat je ook veel ziet, is dat mensen het idee hebben dat ze altijd ‘happy’ moeten zijn. Is dit herkenbaar voor jou? Dan heb je vast iets aan deze 8 stappen om je emotionele rugzak op te ruimen

Voelen creëert ruimte

Als spirituele wezens hier op aarde ervaren we meer dan alleen emoties. We zijn onze emoties niet, we voelen ze. We hebben naast ons energetische lichaam (emoties, chakra’s etc.), een mentaal lichaam (gedachten), een fysiek lichaam en een spiritueel lichaam (hogere zelf/ziel).

Wil je jouw rugzak verlichten, dan kun je het best holistisch werken, dus op alle lagen. Voor elk lichaam zijn er talloze technieken die je kunnen ondersteunen bij bijvoorbeeld het doorvoelen en verwerken van emoties.

In een proces komen in alle lagen en lichamen emoties vrij. Een emotie er laten zijn, geeft ruimte om op te lossen en te helen. Als een emotie er mag zijn, zonder dat je er wat van vindt, wordt de emotie lichter in jezelf. Je hoeft er alleen maar naar te kijken en te voelen. Dit is heel spannend. De weg naar jezelf bestaat uit durven, willen en het jezelf gunnen.
Alle emoties mogen gevoeld worden; zij vertellen je iets.

Als je alleen maar in vreugde wilt leven en andere emoties en gevoelens wegstopt of een ander er de schuld van geeft, houd je veel weerstand in je lichaam en geest vast. Dit gaat op den duur klachten veroorzaken. Je lichaam en geest gaan signalen geven om het op te lossen en te helen. Help jezelf door ernaar te kijken: wat willen ze mij vertellen?

Lichter in 8 stappen

De oefening om je emotionele rugzak te verlichten, bestaat uit 8 stappen en vraagt dus om tijd en rust. Word je overvallen door een heftige emotie en wens je een ‘snelle opruiming’, dan kun je het volgende doen: ga met je aandacht naar je voeten; voel ze op de grond. Focus op je buikademhaling. Zeg tegen jezelf: ‘Ik ben hier.’ Voel wat er mag zijn en laat het er vrij zijn. 

 1. Ga rustig zitten of liggen op een plek waar je niet gestoord wordt. Waar je helemaal jezelf kunt zijn en jezelf kunt Sluit je ogen.
 2. Begin met deze ademhalingsoefening: adem 5 seconde in door je neus en adem zo lang mogelijk uit door je mond (met de f-klank). In de uitademing kan je lichaam ontspannen. Doe dit 10 keer.
 3. Ontspan door middel van een korte meditatie. Doe bijvoorbeeld een bodyscan, waarin je stap voor stap heel bewust je lichaam voelt, vanaf je tenen tot aan je Je gaat elk lichaamsdeel langs. Als je ervaart dat er ergens spanning zit, kun je dit lichaamsdeel even kort aanspannen en weer ontspannen.
 4. Maak contact met je voeten, je buik en je hart. Adem diep in en uit. Zeg hardop: ‘Ik ben hier.’
 5. Word je bewust van wat je voelt: welke emotie ervaar je nu? Hoe voelt het? Laat wat je voelt er zijn, dus vind of denk er niets van. Probeer er geen oordeel over te hebben. Voel wat er gebeurt.
 6. Ga naar een specifiek moment dat een minder prettige emotie oproept. Laat de emotie er zijn. Kijk er maar naar. Voel hoe lang je dit kunt en wilt volhouden. Alles is goed! Je zult merken dat als een emotie er mag zijn, deze verandert en lichter wordt.
 7. Spreek dankbaarheid uit naar jezelf.
 8. Adem 3 keer diep in en uit vanuit je buik. Beweeg even je handen en voeten en kom dan rustig weer in het hier en nu.

Dit stappenplan kun je helemaal zelf vormgeven: welke ruimte, welke meditatie, welke ademhalingsoefening past bij jou? Probeer het uit en kijk wat voor jou werkt. Het allerbelangrijkste is: ervaar het in liefde!

Yvonne van Alphen is holistisch coach, natuurgeneeskundig therapeut, medium, dierentolk en werkt met numerologie. Informatie: www.solute-bewustwording.nl

Boekentip: De diamant in jezelf 

In De diamant in jezelf lees je over:

 • De ontdekking naar wie je werkelijk bent: wie ben je en wat wil je?
 • Hoe je het denken kunt overstijgen om dichterbij je gevoel te komen: hoe kom je dichter bij begrip en stilte?
 • De knoop van het lijden ontwarren: wat veroorzaakt lijden en hoe genees je ervan?
 • Kiezen voor vrede: hoe kom je uit de slachtofferrol en vind je vrijheid?

Bestel jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,- met gratis verzending.

bestel nu

Laat een bericht achter