Home Bewustzijn Hoe wij onze overtuigingen aantrekken als kledingstukken

Hoe wij onze overtuigingen aantrekken als kledingstukken

Door Anita Willems
overtuigingen

Ik zou willen dat ik kon zeggen dat ik me niets aantrek van wat anderen vinden of zeggen, maar het tegendeel is eerder waar. Ik ben erg gevoelig voor de mening van een ander.

Trek het je niet aan

Het gezegde ‘trek het je niet aan’, klink zo simpel. Maar ik vond het nooit simpel. Als ik afging op wat er allemaal tegen mij gezegd werd, dan viel op alles aan mij wel iets aan te merken. Wat ik zei, of wat ik niet zei. Hoe mijn haar zat, welke blik ik gaf. Wat mijn interesse had – en anderen meestal niet. Alles leek aanleiding te geven tot commentaar, wat ik ook zei of wat ik ook deed. Als je iets maar vaak genoeg hoort dan ga je het vanzelf geloven. Je raakt er van overtuigd.

Overtuigingen

Een tijd geleden realiseerde ik me dat ik die overtuigingen ben gaan dragen als kledingstukken. Opeens kwam dat gezegde ‘trek het je niet aan’ bij me naar voren. Als verbeelding van wat er met overtuigingen gebeurt. Al die meningen, opmerkingen, reacties en kritiek van anderen ben ik gaan aantrekken en ik ben het gaan dragen als kleding. Ik heb het als een lap stof over me heen gelegd en ik liep er jarenlang in rond. Alsof het van mij was. Maar ik wàs het kledingstuk niet. Toen ik eenmaal dat verschil kon ervaren, was het makkelijk om het kledingstuk van me af te gooien.

Achter die overtuigingen schuilen onze kwaliteiten. Al die kwaliteiten mogen er zijn. Er hoeven geen voorwaarden aan verbonden te worden. Soms voelt zo’n kledingstuk van overtuigingen heel vertrouwd, zou je je bloot voelen als je het uittrok. Maar als je je meer verbindt met je kwaliteiten, merk je dat het makkelijker is om het kledingstuk af te leggen.

Meditatie

Door meditatie leer je dat je overtuigingen kunt hebben, maar dat dat niet betekent dat je die overtuigingen ook bènt. Je leert om te voelen en ervaren dat die overtuigingen los van jou staan. Dat je er gevoelig voor bent, hoort weliswaar bij jou, maar de overtuigingen zelf niet. Wanneer je dat verschil kunt ervaren raak je er van bevrijd.

Mediteren is een heel praktische manier om zelf richting aan je leven te geven, je kunt het eindeloos verdiepen. Mediteren leert je te ervaren wat je hoofd probeert te begrijpen. Wanneer je persoonlijke ondersteuning zoekt bij het vinden van meer richting aan je leven, wanneer je je leven wilt vereenvoudigen, neem dan gerust contact met mij op.

Boekentip Inspirerend Leven: Oordelen 

Wij mensen oordelen voortdurend over elkaar. Toch heeft oordelen volgens Ziyad Marar ook gunstige kanten: het bewijst bijvoorbeeld onze verbondenheid. En sommige negatieve gevolgen van oordelen kun je vermijden; daarvoor geeft hij bruikbare adviezen. Dankzij voorbeelden uit de media, de wetenschap en uit Marars eigen leven gaan we inzien wat er werkelijk gebeurt als we oordelen.

Wil je meer lezen over oordelen? Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,50 met gratis verzending.

 

Leave a Comment