Home Liefde & Relaties Hoe voorkom je sleur in je relatie?

Hoe voorkom je sleur in je relatie?

Door Angèle Nederlof

In een vertrouwde omgeving ben je minder alert dan in een onbekende. Je hoeft niet op te letten, want je kent er de weg. Ditzelfde kan zich voordoen wanneer je je partner lang kent. Soms kost het dan moeite opnieuw dat te zien wat je oorspronkelijk aantrok. Het unieke van de ander valt je minder op; het maakt je niet meer nieuwsgierig.

Het gesprek verstomt

In de loop der jaren reageer je vlakker op de signalen van de ander. En hij ook op jou. De sleur ligt op de loer. Het wordt een kleurloos geheel. Ooit grapte een cabaretier: ‘Mijn vrouw is een mooi boek, maar ik heb het al lang uit.’ En dat is wat er gebeurt als je niet meer weet wat het contact met de ander je doet. Dan wordt de ander vanzelfsprekend en verstomt jullie gesprek.

Schraal contact

Je partner is zozeer deel van de vertrouwde leefomgeving geworden dat hij niet meer de aandacht trekt. Het waarnemen van de ander wordt oppervlakkig en de gesprekken voorspelbaar. Beide partners hebben het gevoel dat de ander hen niet werkelijk meer ziet. ‘Gezien’ worden door je partner houdt in dat hij je opmerkt en waardeert. Als de ander uit het blikveld is verdwenen, verschraalt het contact.  

Jaap en Sophie

Het is lang geleden dat Sophie achterop de brommer zat en haar armen om Jaap heen sloeg. Hun relatie is vanzelfsprekend geworden en dat ervaren zowel Jaap als Sophie als een mislukking. Jaap voelt zich afgewezen omdat Sophie niet meer wil vrijen. Sophie voelt zich afgedaan omdat Jaap nooit meer attent reageert. Ze vraagt zich af of ze nog aantrekkelijk is voor hem. Jaap vertelt niet meer wat er in hem omgaat en laat niet merken wat zij hem doet. In het gesprek ontdekken ze dat ieder op zijn manier niet goed raad weet met de ander en daardoor is gestopt zichzelf te laten zien. Ik nodig hen uit elkaar aan te kijken. En te zeggen wat dit hen doet. ‘Dat doen we nooit’, is hun eerste reactie. Die verandert al gauw in: ‘Dat moeten we vaker doen.’ Jaap en Sophie krijgen opnieuw oog voor elkaar.

Hoe hou je sleur buiten de deur?

Soms kiezen mensen ervoor meer activiteiten te delen. Dat kan werken en is zeker van invloed op een prettiger contact met elkaar. Maar als je chagrijnig samen een fietstocht onderneemt, dan is er niets aan. Het gaat er om je meer in elkaar te verdiepen en je aandacht te verdelen over je partner, kinderen en werk. Het belangrijkste is niet hoeveel tijd je samen doorbrengt, maar wel dat je van de beschikbare tijd quality- time maakt.

Boekentip Inspirerend leven: Meesterschap in liefde

Meesterschap in liefde van Don Miquel Ruiz is een bron van inspiratie: hij laat ons zien hoe onze op angst gebaseerde overtuigingen en ideeën onze liefde ondermijnen en veel ellende en drama in onze relaties veroorzaken. Ook beschrijft hij hoe we onze emotionele wonden kunnen helen en de vrijheid en vreugde in ons leven kunnen herstellen die we van nature in ons hebben.

Bestel jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 15.

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter