Home Geen categorie Hoe overleef ik de feestdagen?

Hoe overleef ik de feestdagen?

Door Petra Pronk

Zelfs voor families die doorgaans ‘goed’ in elkaar zitten, kunnen de feestdagen een hele kluif zijn. Met zoveel mensen op een kluitje die je niet zelf hebt uitgekozen liggen irritaties voor het oprapen. Hoe kom je de feestdagen door zonder bonje? Aan de feestdagen kleven een hoop verwachtingen. Het moet gezellig zijn. Leuk, warm en sfeervol. We willen blije gezichten zien en vooral geen ruzie zoeken, want dat past niet bij de kerstgedachte en de goede voornemens. Maar die torenhoge verwachtingen zijn juist een verklaring voor veel van wat er misgaat.

Tijd voor irritaties

Waarom zouden de feestdagen ineens anders dan anders zijn, in de zin dat alle irritaties en obstakels die het hele jaar door spelen ineens als sneeuw voor de zon verdwenen zouden zijn? Zo werkt het niet, en als je denkt dat het wel zo werkt heb je een probleem. Verwacht niet zoveel, en wees vooral gewoon jezelf! Glimlachen terwijl je eigenlijk wilt schreeuwen. Op je tenen lopen om je lastige tante niet voor het hoofd te stoten. Vriendelijke dingen zeggen tegen je vader terwijl je hem eigenlijk wel kunt wurgen… Voor veel mensen zijn de feestdagen een beproeving. Niet zo vreemd, want we vertonen massaal ander gedrag dan anders en doen dat ook nog eens langdurig. Ben je na een normaal beleefdheidsbezoekje in een uur weer opgekrast, nu begin je ’s ochtends bij de koffie en zit je tot na het kerstdiner met je familie opgescheept. Zo kan het tenminste voelen. Elkaar ontlopen is er niet bij, en dan liggen de irritaties voor het oprapen.

Wees jezelf

De beste raad om ellende te voorkomen: stel je verwachtingen bij. Wees realistisch. Verwacht met de feestdagen geen wonderen die er andere dagen ook niet inzitten. En maak er dus geen drama van als het inderdaad moeizaam verloopt. Mensen doen hun best, daar is niks op tegen, maar kerst is geen panacee voor alle kwalen. En wat ook nog wel eens wil helpen: wees gewoon 100% jezelf! Speel geen toneel, doe geen dingen die je vreselijk vindt, dwing jezelf niet tot opgelegd gedrag. Met op je tenen lopen doe je niemand een plezier. Met jezelf zijn uiteindelijk wel. Zo niet anderen, dan toch in elk geval: jezelf.

Leave a Comment