Home Bewustzijn Hoe overgave kan helpen om verwondingen te genezen

Hoe overgave kan helpen om verwondingen te genezen

Door Chantal van Veen

Iedereen loopt in zijn leven talloze verwondingen op. Allemaal proberen we er op allerlei manieren voor te zorgen dat die pijn in ons binnenste weggaat. De drijvende kracht achter het merendeel van onze gedachteactiviteit is het verlangen om aan die oerpijn en alle uitvloeisels van die pijn te ontsnappen. Wanneer we vrijheid willen, moeten we echter bereid zijn om deze pijn die we probeerden te ontvluchten onder ogen te zien.

Verwondingen genezen

Velen van ons proberen hun verwondingen te genezen met behulp van bijvoorbeeld psychotherapie. Zo’n aanpak kan van nut zijn, aangezien deze ons kan helpen om bepaalde patronen, gewoonten en reacties te doorzien. Maar je komt hier helaas slechts tot een bepaald punt mee. Je kunt er nuttige inzichten mee verwerven, maar je raakt er niet mee aan de grondslag van het lijden.

Het is goed en gepast om gewonden te genezen, maar er ontstaat een probleem wanneer je de waarheid in de genezing zoekt. De waarheid is er al, ongeacht de toestand van je lichaam, je emoties, je geest of de omstandigheden. Het is daarom belangrijk op te houden met je streven je lijden te verlichten. Probeer niet langer te zoeken naar iets waarmee je je van jezelf kunt verlossen.

Kiezen voor overgave

Zodra je de neiging te ontsnappen eenmaal onderkend hebt, heb je de keuze: je kunt nee zeggen tegen de ontsnapping en ja tegen de confrontatie met de kennelijke oorzaak van het lijden. Zodra je eenmaal voor overgave hebt gekozen, openbaart zich moeiteloos en heerlijk en onontkoombaar de waarheid over wie je bent, de schat van je zijn. En dan kun je je verheugen over de wonden die genezen zijn en treuren om de verwondingen die zijn overgebleven. Je kunt, te midden van die vreugde en die rouw, rusten in de waarheid die er altijd is.

Neem de tijd om eerlijk bij jezelf naar binnen te kijken en te onderzoeken waarvoor je op de vlucht bent, welke verwonding je hoopt te genezen om daarmee vrijheid te verwerven. Zorg dat je door dat onderzoek precies gaat zien welke technieken en ontsnappingsmechanismen je gebruikt. . Je hoeft alleen maar de patronen – je vluchtwegen – te herkennen. Maak ruimte om je over te geven aan de zekerheid dat er geen ontsnapping mogelijk is. Geef elke poging te ontsnappen op en herken datgene wat je werkelijk omvat. Geef je over en kom tot rust in de vrede van je zijn.

Boekentip: De diamant in jezelf

Stapje voor stapje, gedachte na gedachte, laat Gangaji je zien hoe je je rusteloze geest stil laat worden, zodat je de oneindig diepe rust en vrijheid die daaronder ligt kunt ervaren. De diamant in jezelf bestaat uit 55 korte teksten; beschouwingen en inzichten die je dierbaar worden en je telkens opnieuw boeien en verrijken. Door het hele boek heen stelt Gangaji je vragen die aanzetten tot oprecht, diepgaand zelfonderzoek.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,- met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen:

Leave a Comment