Home Bewustzijn Hoe laat je verwachtingen naar jezelf los?

Hoe laat je verwachtingen naar jezelf los?

Door Diana Douma

Zelf zit ik meermalen in het proces dat ik voor mezelf bepaalde verwachtingen heb neergelegd. De lat ligt dan hoog en dat zorgt er alleen maar voor dat wat ik wilde doen, stagneert. Soms gebeuren er dingen in mij  die er even voor zorgen dat ik volledig op slot sla en dan vervolgens passief raak. Ook het feit dat ik gewoon mijn best wil doen, vooral naar mezelf toe, heeft ervoor gezorgd dat ik soms juist niet presteer zoals ik zou moeten of willen doen.

Dat ik die lat op bepaalde momenten niet lager kan zetten, heeft nog ongetwijfeld te maken met mijn opvoeding, oude patronen, de maatschappij waar we in leven en hoe ik in het leven sta als een perfectionist. Ik heb dan een beeld in mijn hoofd, van hoe ik alles graag zou willen. Maar vergeet daarbij dat ik soms kleinere stapjes moet nemen dan ikzelf voor ogen had, of dat ik eerst nog even wat omwegen moet nemen om te komen waar ik zijn wil. Dit zorgt natuurlijk voor de nodige frustraties, die ervoor zorgen dat ik weer op slot sla. Dat haalt mij natuurlijk uit de flow van het leven, iets waar ik graag in wil blijven. Maar ja, als we altijd maar krijgen wat we willen op de manier hoe we het willen, zou het leven helemaal niet zo leuk zijn. De struggles maken het leven juist mooi, daar leer je de lessen. Toch vervallen we vaak terug in het mens-zijn, en willen het liefst alles precies zoals wij het in ons hoofd hebben. Althans, die wensen heeft de perfectionist in mij wel.

Bij stagnatie even stil staan

Soms moet je bij je ‘stagnatie’ even stil staan. Ik weet dat het voor mij zeker iets is wat ik moet doen. Het helpt mij langzamer te gaan, waardoor ik de dingen wat beter overzie. Het helpt het randje eraf te halen. Hierdoor krijg ik meer overzicht en weet ik waar ik naartoe wil en hoe ik de dingen wil doen. Het helpt mij in te zien dat het soms goed is om niet altijd maar aan verwachtingen te voldoen. Dan leg je de lat voor jezelf niet te hoog, wat getuigt van zelfliefde. Iets waar we allemaal naartoe mogen. Alles wat ik schrijf zijn lessen die ik al heb gehad of die ik nog onderga. Het gaat met vallen en opstaan.

Terugval

Omdat we altijd maar door willen gaan, is een terugval vaak ongewenst. Het ‘voelt’ alsof je weer een stap terug neemt, en je gaat dan gelijk weer in het oordeel zitten. Het oordeel over jezelf en de situatie, hoe je het wilt hebben en hoe het allemaal niet moet. Voor je het weet zit je weer in je hoofd te vertoeven, waar het al zo druk is. Dan is het zaak om toch stil te staan bij alles wat er speelt en wat er allemaal naar boven komt. Want soms betekent stagnatie niets anders dan dat er allerlei oude patronen of stukken naar de oppervlakte komen om geheeld te worden. Alleen wilt ons ‘ego’ daar vaak niet aan geloven. Die wilt jou met alle liefde in jouw oude comfortzone houden.

Bewust blijven van het proces

Het is voor mij net zo moeilijk en ik onderga precies dezelfde lessen als iedereen. Ook ik heb door schade en schande moeten leren, en heb mijn wijsheid niet bij een pakje boter gekregen…helaas. Ik weet wel dat we allemaal steeds een laag dieper gaan in ons proces, en ons steeds bewuster worden van de patronen en lessen die we ondergaan. Ook al voelt het soms of je achteruit gaat, het is in feite een moment waarop je de geleerde lessen kan laten integreren.

We nemen zoveel informatie tot ons, dat het soms onmogelijk is om door te blijven gaan op dezelfde voet. Het is belangrijk die momenten van stagnatie te pakken, en alle informatie toe te laten. Zodat het zich kan vormen tot een nieuwe programmering in jouw systeem, waardoor je al het oude achter je laat. En alle oude patronen steeds beter weet te doorbreken. In dit hele proces leer je ook steeds beter jezelf te kennen en de verwachtingen beetje bij beetje los te laten.

Vallen en opstaan

Bij mij gaat het ook met vallen en opstaan. Sommige patronen zijn gewoon heel hardnekkig, en sommige programmeringen hebben meer tijd nodig om te doorbreken. We mogen bewust blijven van onze processen en daarin ook lief voor onszelf te blijven. Met forceren komen we er ook niet, dat heb ik wel geleerd. Er zullen wel vaker frustraties voorbij komen, waardoor je het even niet meer weet. Maar dan weet je dat ook dat stukje bij jouw proces hoort en die jou weer verder zal helpen.

Het hoeft allemaal niet perfect, dat vertel ik mijzelf ook continue. Alles is goed zoals het is, en alles loopt zoals het moet. Als jij niet gaat, dan zorgt je ziel wel dat je gaat. Onbewust worden we allemaal aangestuurd, en komen we allemaal waar we zijn moeten. Dus is het maar beter om alles lekker los te laten, dan kom je vanzelf weer in die flow terecht.

“Life is simple. Everything happens for you, not to you. Everything happens at exactly the right moment, neither too soon nor too late. You don’t have to like it… it’s just easier if you do.”

― Byron Katie

Namaste

Love D
www.love-d.nl

Boekentip: Gebruik je innerlijke kracht

In ‘Gebruik je innerlijke kracht‘ verdiept Louise Hay haar filosofie van jezelf liefhebben. Louise neemt je op een liefdevolle manier mee op ontdekkingsreis naar je innerlijke kracht. Miljoenen mensen hebben door ‘Gebruik je innerlijke kracht’ manieren geleerd waarop je jezelf kunt liefhebben. Dit door naar je innerlijke stem te luisteren. Maar ook door je innerlijke kind lief te hebben, je ware gevoelens te uiten, je creativiteit te uiten en nog veel meer.

Bestel nu jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,00 met gratis verzendkosten.

Laat een bericht achter