Home Liefde & Relaties Hoe kun je je kind ondersteunen in zijn zelfstandigheid?

Hoe kun je je kind ondersteunen in zijn zelfstandigheid?

Door Gwendolyn Frijns

Vol bewondering staar ik naar hoe hij, 19 maanden exact vandaag, in alle rust een mandarijntje zit te pellen. Helemaal zelf! Ik verbaas mij de laatste tijd wel vaker over de dingen die mijn zoon blijkbaar kan. Een paar maanden geleden stond hij ineens bovenaan mijn keukentrap – de enige trap die we in huis hebben. Of de dag dat eten met een lepel met veel geknoei toch lukte. Ineens had hij door hoe de dingen moesten en daar hoef ik zelf bijzonder weinig voor te doen. Voorleven heet dat, zo mooi en een krachtige ouderschapsinstrument is het zeker!

Alles uitproberen

Ik geef mijn zoon nogal wat ontdekkingsvrijheid en dat verbaast wat mensen om mij heen. Het is niet gebruikelijk dat we kinderen vanaf geboorte af aan zo veel zelfstandigheid geven, iets waar mijn zoon sterk om vraagt. Helpen mag ik alleen als hij daar om vraagt en wanneer ik ongevraagd dingen oplos, krijg ik duidelijk te horen hoe hij daar niet van gecharmeerd is. Nu hij een dreumes is krijg ik daar stampvoeten en zichzelf spontaan achterover gooien er bij cadeau. Klare taal! Dus wanneer mijn zoon aangeeft dat hij iets zelf kan, geef ik hem de ruimte om zich hier verder in te ontwikkelen.

Neem nu bijvoorbeeld de trap in onze portiek, waar hij het liefste de hele dag op zou willen klimmen. Elke keer dat we in de portiek zijn om bijvoorbeeld boodschappen te doen, mag hij van mij 1x naar boven. Zo kan hij oefenen en mag hij ontdekken wat hij zo graag wil. Dan heb ik een blije dreumes die straks supergoed trap kan lopen en blijven we allebei ontspannen. Ook mag hij tijdens het koken mijn kastje leegtrekken, zolang we het na afloop ook gewoon weer samen opruimen.

Voorbeeld doet volgen

Dat opruimen gaat inmiddels ook vanzelf, want het speelgoed wat we gebruiken tijdens het douchen wordt na afloop door meneer netjes in de mand gedaan terwijl hij ‘klaar’ roept. Samen de was doen is inmiddels ook vaste prik: ik sorteer en hij stopt de kleren in de wasmachine. Ik draai het juiste programma, hij mag op ‘start’ drukken. Wel even kinderslot erop, want de wasmachine met al haar knopjes blijft aantrekkelijk! Tijdens het schoonmaken geef ik hem ook een doekje en tijdens het strijken zet ik zijn eigen strijkplank en strijkbout (voor kinderen) ook klaar. Ik deel altijd alles wat ik eet zodat hij zelf kan proeven. Limonade bestaat bij ons niet en als hij het buitenshuis krijgt lust hij het niet, terwijl een vers sapje zo verdwijnt.

Alles wat ik doe zie ik in miniatuur terug in mijn zoon. ’1,2,3 GO!’ als we de hond uitlaten en ze mag oversteken, de badkamer droogtrekken na het douchen, even een doekje over de tafel na het eten, instructies geven aan de hond terwijl ze samen spelen, meehelpen met aan en uitkleden van baby af aan, zelfstandig eten, maar ook het enorme temperament wat bij ons door het bloed stroomt. Nu maar hopen dat ik op tijd mijn bewoordingen onder controle krijg, voordat hij elk woord na gaat praten. Want dit standje opgewonden wil nog weleens verbale diaree hebben…

Zelf doen

Het voordeel van kinderen de zelfstandigheid geven waar ze om vragen, is dat het bergen met frustratie van beide kanten scheelt. Ja, misschien duurt aankleden nu 15 minuten in plaats van 3 als jij het als ouder doet. Maar hoe meer ontwikkelingsruimte je kinderen geeft, hoe vaardiger ze worden. Oefening baart kunst, toch? Maar ook huishoudelijke activiteiten horen in mijn ogen doodnormaal onderdeel te zijn van gezinsdynamiek.

Wanneer wij als ouder altijd maar alles voor ons kind doet, sturen we ze gehandicapt de wereld in als ze het huis uitgaan. Voor jezelf zorgen is een vaardigheid die beoefening behelst. Daar word je niet mee geboren en dat is er niet van de een op de andere dag als je het huis uitgaat. Kinderen hebben van nature interesse voor alles wat je doet en doen jou dus graag na. Nodig ze uit, doe lekker dingen samen: juist als het daardoor 20 minuten langer duurt! Zo neem jij de tijd (en rust) om te verbinden met jouw kind, stap je even uit het drukke tempo van het leven (even vertragen dus) en help je ze hun zelfstandigheid te ontwikkelen. In ons huis is dit absoluut het recept voor een gelukkiger gezin!

Meer weten over hoe we kinderen kunnen ondersteunen in hun zelfstandigheid?
Boek: Letting go as children grow van Deborah Jackson

Leave a Comment