Home Bewustzijn Hoe kun jij je eigen weg bewandelen en je minder laten beïnvloeden?

Hoe kun jij je eigen weg bewandelen en je minder laten beïnvloeden?

Door Gast auteur

Wat een ander ervan vindt

Een leven creëren wat helemaal bij jou past en daarin echt je eigen weg bewandelen is geen eenvoudige opgave! Maar het wordt nog een stuk lastiger als je gevoelig bent voor wat anderen ervan vinden. In mijn werk, maar ook in mijn privéleven, zie ik vaak dat mensen zich laten remmen door of anderszins last hebben van de (vermeende) verwachtingen, meningen en oordelen van andere mensen. Terwijl die er in essentie niet echt toe doen …. maar daarover straks meer!

Angst voor afwijzing

Je bezig houden met de vraag wat een ander ervan zal vinden, leidt gemakkelijk tot aangepast gedrag. Want onbewust willen we toch graag goedkeuring krijgen. Afwijken van de norm en andere keuzes maken voor jezelf dan het collectief doet, kan spannend aanvoelen en (oude) angst oproepen. De angst om afgewezen te worden en/of alleen komen te staan. Heel vroeger stond dat nog gelijk aan een doodvonnis. Nu leven we ondertussen natuurlijk in hele andere tijden en is daar in die zin allang geen sprake meer van. Maar toch zit de hechting aan andermans mening nog stevig in menig DNA gebeiteld.

Merk jij ook dat je je soms teveel laat beïnvloeden door wat anderen ervan vinden? Lees dan vooral verder, want in deze blog geef ik je wat meer info en tips die jou kunnen helpen om je daarvan losser te maken. Zodat je je vrijer gaat voelen om echt jouw eigen weg te bewandelen!

De invloed van verhalen

Allereerst zijn er de verhalen, soms zelfs hele films, die we in ons hoofd kunnen maken over hoe een ander wel niet zal reageren. Stel dat jij besloten hebt om je vaste baan op te zeggen, omdat je je voortaan alleen nog maar wil wijden aan je creatieve uitspattingen. Als jij verwacht dat je familie daar moeilijk over gaat doen, dan zit je er vast een beetje tegenaan te hikken om hen dat te vertellen. Misschien beïnvloedt dit zelfs je eigen enthousiasme of je plannen …. en dat is natuurlijk jammer! Bovendien hebben dit soort scenario’s, de verhalen die jij jezelf vertelt in je hoofd dus, de neiging een self-fulfilling prophecy te worden.

Het scenario bijstellen

De vraag is ook of jouw scenario wel klopt. Is het echt waar wat je hebt bedacht en hoe weet je dat het zo zal gaan? Wij mensen hebben namelijk de hardnekkige neiging te denken dat wat we allemaal denken waar is …. dus ook wat we denken over anderen en wat anderen (over ons) denken …. volg je het nog? Maar de praktijk kan altijd anders uitwijzen. En mensen kunnen gelukkig blijven verrassen! Wat nu als je een volgende keer zou uitgaan van een ander verhaal? Hoe voelt dat? En heeft dat misschien ook een ander resultaat tot gevolg?

Ieder heeft zijn eigen waarheid

Hoe het ook loopt, de ander kan allerlei motieven hebben om te reageren zoals hij/zij doet, maar die hebben vaak bijster weinig met jou te maken. Vat het dus ook niet persoonlijk op.

Sterker nog, een negatieve reactie zegt niets wezenlijks over jou, maar des te meer over de ander als persoon. We kunnen als mens nu eenmaal niet anders dan denken en handelen vanuit onze eigen kaders en bewustzijnsniveau. Wat iemand naar buiten brengt, is daarom altijd een projectie van diens eigen waarheid …. het is niet dé waarheid en al helemaal niet de waarheid over jou! En dus hoef jij je er ook niet zo druk om te maken.

Don’t feel bad for making decisions that upset other people. You’re not responsible for their happiness, you’re responsible for yours.

Jij alleen kan jouw koers bepalen

Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om je leven in te richten zoals jij dat wilt, net zoals jij zelf 100% verantwoordelijk bent voor jouw geluk (niet de makkelijkste boodschap, ik weet het, maar wel waar!). Wat een ander ook mag vinden van de keuzes die je hierbij maakt, jij bent uiteindelijk de enige die kan bepalen of iets goed voor jou is en passend in je leven. Niemand anders heeft dat vermogen. Dat is ook logisch, omdat een ander jouw levenspad nooit kan overzien …. net zomin als jij dat van hen. Dit is misschien wel het belangrijkste argument om vooral dicht bij jezelf te blijven.

Jaloezie

Leer dus goed te luisteren naar jouw eigen waarheid en durf daar ook voor te gaan staan, ongeacht wat een ander ervan vindt. Je kan niet iedereen te vriend en tevreden houden en dat moet je ook helemaal niet willen. Daar wordt je leven niet leuker en ook niet kleurrijker van (en jijzelf trouwens ook niet  ;-)) .…

En laat je niet uit het veld slaan door uitingen van jaloezie. Hoe meer jij je ideale leven vorm geeft en hoe meer geluk, vrijheid en dergelijke jij gaat uitstralen, hoe groter de kans dat dit confronterend is voor iemand die daar zelf (nog) niet is. Probeer dit te zien voor wat het is, dat haalt de angel eruit.

Je eigen antwoorden vinden

Gevraagd of ongevraagd advies, goed bedoeld of minder goed bedoeld: laat je gewoon niet teveel afleiden. Ga in plaats daarvan steeds weer terug naar de vraag wat jij wil. Wat voel jij zelf? Wat heb je nodig? En wat betekent dat in de praktijk van jouw leven? En geef daar dan gevolg aan.

Stop met pleasen

Tot slot: er zullen altijd mensen zijn die je keuzes niet begrijpen. Die jou niet begrijpen. Niet iedereen kan jouw taal spreken of fan zijn van wie jij bent en wat je allemaal doet. En dat is helemaal OK! Dat is in wezen ook niet belangrijk, want jij hoeft niemand te pleasen. Steek daar dus ook geen energie (meer) in. Je hebt de goedkeuring van anderen echt niet nodig, alleen die van jezelf. Blijf trouw aan wie jij bent, want de relatie met jezelf is de allerbelangrijkste relatie die je ooit zult hebben in je leven!

Geschreven door:

Lux Life Coaching – Mirjam Dekker

www.luxlifecoaching.nl

Boekentip: Stop met pleasen

Stop met pleasen van Andrea Mathews is het antwoord in boekvorm op een probleem waar ontzettend veel mensen mee worstelen: zij zetten altijd anderen op de eerste plek in plaats van zichzelf. Een vermoeiende manier van leven, die voor velen van ons helaas maar moeilijk te veranderen is. Dit nuchtere boek helpt je met helende inzichten, tips en technieken, zodat je leven weer van jou wordt. Je mag jezelf vanaf nu schaamteloos en zonder schuldgevoel op nummer 1 zetten!

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

Leave a Comment