Home Hooggevoeligheid Hoe kun je kracht halen uit tegenwind en weerstand als je hoogsensitief bent?

Hoe kun je kracht halen uit tegenwind en weerstand als je hoogsensitief bent?

Door Jolijn Hendriks
tegenwind

In Zeeland waar ik woon kan het hard waaien. Als ik ‘s ochtends langs de dijk loop of  het strand is de wind meestal goed vertegenwoordigd. Op dagen dat er geen wind is kan het vreemd zijn de stilte te ervaren zonder het vertrouwde geruis. Ik hoef dan geen kracht te zetten in het lopen, want ik voel geen weerstand. De stilte van de natuur heeft zijn eigen charme. Maar gisteren werd ik al wandelend verrast door wind, onweer en een daverende regenbui. Wat een kracht heeft de natuur dan! Het voelde heerlijk mijn pas te verstevigen en de regen langs mijn gezicht en kleren te voelen striemen. Na een kwartier liet ik ook even ruimte om de kracht van de natuur-elementen over mij heen te laten komen in overgave. Beide bewegingen: overgave en kracht zetten voelden heerlijk.

Tegenwind

Tegenwind maken we allemaal mee in ons leven. Het is het gevoel tegen de wind in te lopen, je wilt vooruit, maar je ervaart weerstand. Verlies van een geliefde, onbegrip, ziekte, tegenslagen op je werk, ruzie in je gezin of familie: ieder van ons maakt het mee. Maar lopen tegen de wind in vraagt kracht en het kan je als het lang duurt ook veel zwaarte geven of zelfs uitputten.

In Nederland hebben we een cultuur van ‘doorzetten en niet opgeven’. Van oudsher zijn we een ‘werk-erig volkje’.  Tegenwind zijn we gewend en het heeft ons ook enigzins gehard. Die flinke mentaliteit is mooi , maar werkt ook in de hand dat je de tegenwind gewend raakt en niet meer voelt wat het met je doet. Ongemerkt kun je veel zwaarte op je laden, wat op langere termijn klachten kan geven.

Leven met weerstand

In Zeeland hoor je mensen na tegenslag vaak zeggen (op z’n Zeeuws):”We motten deu.” (we moeten door). Ja, in feite is dat ook zo: na tegenslag zul je hoe dan ook de draad van je leven weer mogen oppakken om door te gaan. Maar net als je gewend kunt raken aan de wind is het ook goed deze bewust eens te voelen of bewust te ervaren dat het windstil is.

Als je gewend raakt aan tegenwind, voel je niet meer welke kracht het van je vraagt om stevig door te kunnen stappen. Het zelfde geldt voor als je verlies hebt geleden: voel wat het met je doet en van je vraagt om door te kunnen gaan met je leven. Voelen betekent stilstaan bij wat er is aan verdriet, teleurstelling, boosheid en gemis. Laat jij lichaam doen wat het wil doen, bijvoorbeeld huilen en laat je angst toe dat je bang bent dat het niet stopt als je begint. Het mag er zijn, het mag ruimte innemen. Je mag voelen dat leven met weerstand je kracht kost en dat alleen maar doorgaan je zwaarte geeft.

Emoties vragen tijd en aandacht, je kunt er overheen zwieren, maar alles wat je aan indrukken hebt opgedaan wil vroeg of laat worden uitgedrukt. Negeren geeft je zwaarte en op de langere termijn klachten in je lijf en psyche. “De kruik gaat zolang te water tot hij barst”, is een uitdrukking in onze taal. Het geeft aan dat de druk van het water de kruik uiteindelijk zal doen barsten. Je kunt als mens vollopen met indrukken, maar als je er geen uitdrukking aan geeft zul je ‘barsten’: dan loop je over en wordt het je teveel.

Overgave

Het wonderlijke en hoopvolle is dat als je stilstaat bij weerstand en het over je heen laat komen (zoals je met wind en regen kunt doen), je iets van loutering ervaart. Je laat je gevoelens de ruimte: je tranen, je boosheid, je schreeuw om aandacht. En juist door het toelaten van je gevoel, ervaar je een gevoel van opluchting en lichtheid. Eerst ben je bang je gevoel te laten komen en als je het toelaat lucht het enorm op. Het is hetzelfde gevoel als de wind en regen voelen en er geen weerstand aan bieden. Je laat je kletsnat regenen en laat het over je heen komen en stromen in overgave.

Daarna zoek je de warmte op: een warme douche, een arm om je heen, een warme kruik op je buik of de gezelligheid van een dier of mens. Je koestert je in die warmte , je neemt het in. Soms kan het ook fijn zijn je emoties te laten komen met iemand erbij, die er voor je is, die luistert, zonder advies te geven. Een vriend, een partner een coach: je voelt je gehoord, je bent niet alleen.

Tegenwind geeft kracht van helderheid

Het mooie van tegenwind is dat je kunt voelen hoe krachtig je bent. Je laat je niet zomaar wegblazen. Je staat stevig, je bent ‘geworteld ‘. Je kan weerstand bieden. En als je je weerstand loslaat is het ook goed je over te geven aan wat er zich aandient, wat uitgedrukt wil worden. Ga uit voorzorg dan maar zitten, zoek de aarde op en laat de wind je neerzetten op je plek om te voelen wat er is en wat je nodig hebt. De wind kan je zorgen ook wegblazen, door te wandelen tegen de wind in kan het piekeren en rond-denken stoppen. Je laat je gedachten wegwaaien met de wind en als het stormt neemt het geluid van wind je aandacht zo in, dat je vergeet. Tegenwind geeft kracht en helderheid. Soms door er tegenin te gaan en soms door je eraan over te geven. En soms is het goed stil te staan bij de windstilte, als je voelt dat je geen weerstand meer hoeft te bieden.

Ik wens je veel ‘wandelplezier’!
Hartegroet, Jolijn

Boekentip: Puur lichter leven

Wil je meer leren over jouw hooggevoeligheid en hoe je steeds lichter kunt gaan leven? Dan is Puur lichter leven van Jolijn Hendriks echt een aanrader: hierin staan nog veel meer tips en inzichten om los te laten wat zwaarte geeft.

Je bestelt jouw exemplaar al voor  € 17,50 bij onze webshop Boekenwereld.com.

 

 

Lees ook deze artikelen:

Leave a Comment