Home Bewustzijn Hoe je toegang kunt krijgen tot de kracht van het Nu

Hoe je toegang kunt krijgen tot de kracht van het Nu

Door Redactie

Soms zijn we voor een moment bevrijd door te tijd en leven we even in het Nu. Op zulke momenten wordt het Zijn onderdeel van onze waarneming en neemt ons verstand het niet langer van ons over. Natuurlijk is er een plaats voor het verstand en de kennis van het verstand, maar het is niet de bedoeling dat het alle aspecten van ons leven overneemt. Om altijd in het Nu te leven en ervoor te zorgen dat het verstand ons niet in zijn macht heeft, is een permanente verschuiving in bewustzijn nodig.

Het oude patroon doorbreken

Het is daarom belangrijk om met het oude patroon van ontkenning en verzet tegen het huidige moment te breken. Probeer een gewoonte van te maken om je aandacht terug te trekken uit het verleden en de toekomst, wanneer deze niet van belang zijn. Vind je het moeilijk om het Nu direct te betreden? Begin dan met het waarnemen van de gebruikelijke neiging van je verstand om aan het Nu te willen ontsnappen.

Jezelf observeren

Door zo jezelf te observeren, komt er automatisch meer aanwezigheid in je leven. Je zit niet meer gevangen zodra je in staat bent om je verstand te observeren. Er ontstaat zo de toeziende aanwezigheid, iets wat niet tot het terrein van het verstand behoort. Het is van belang om aanwezig te zijn als de toeschouwer van je verstand, zowel van je gedachten en emoties als van je reacties in verschillende situaties. Probeer er ook op te letten hoe vaak je met je aandacht in het verleden of de toekomst bent. Veroordeel of analyseer daarbij niet wat je waarneemt. Observeer en voel je gedachtes, emoties en reacties, maar maak er geen persoonlijk probleem van!

Emoties en reacties

Bepaalde situaties lokken een reactie met een sterke emotionele lading uit. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je zelfbeeld bedreigd wordt, je iets moet dan wat veel angst bij je opwekt of wanneer alles mis lijkt te gaan. Op zulke momenten heb je een grote mate van aanwezigheid nodig. Je bent dan echter vaak geneigd om juist onbewust te worden. Dit komt doordat je reacties of emoties de leiding over nemen. Het gevolg hiervan is dat je die reactie of emotie wordt en deze uit leeft. Realiseer je dat jij je emotie of reactie niet bent! Het is het verstand in zijn gebruikelijke overlevingstoestand.

Leven in het Nu

Wanneer je je identificeert met het verstand, geef je het meer energie. Als je je verstand daarentegen observeert, onttrek je er juist energie aan en wordt de deur naar het tijdloze open gezet. De energie die je aan het verstand onttrekt, verandert in aanwezigheid. Zodra je voelt wat het betekent om aanwezig te zijn, zul je merken dat het veel makkelijk wordt om uit de tijddimensie te stappen wanneer je deze tijd niet nodig hebt en dieper in het Nu door te dringen. Je kunt dan met volle aandacht leven in dit moment, zonder je zorgen te maken over de toekomst of het verleden. Je bent dan precies waar je zou moeten zijn.

Boekentip: De kracht van het Nu

De Kracht van het Nu laat zien dat we ons denken niet zijn. Eckhart Tolle nodigt je uit om jezelf van je verstand te bevrijden. Om je ware zelf te ontdekken en je identificatie met je onechte zelf, je ego, te laten varen. Zo verlos je jezelf van psychische pijn. Iedereen die zich overgeeft aan het Nu zal hierin slagen! Het leven is een aaneenschakeling van momenten in het Nu. Alles gebeurt in het Nu en alles vinden we in het Nu. Als we ons hiervan bewust worden, vinden we schoonheid, liefde, geluk, creativiteit, innerlijke vrede en bovenal ons ware zelf.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor €22,50 met gratis verzending.

Leave a Comment